UUSI LAAJATEHOINEN PNEUMOKOKKIROKOTE (PCV15) HYVÄKSYTTIIN KÄYTTÖÖN LAPSILLE

30.6.2022

Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikevirasto FDA on hyväksynyt laajatehoisen VaxneuvanceTM-pneumokokkirokotteen käytön 7 kk–17-vuoden ikäisillä lapsilla ja nuorilla. Asiasta ilmoitti 22.6.2022 rokotteen valmistaja Merck MSD: https://www.merck.com/news/cdcs-acip-unanimously-votes-to-provisionally-recommend-use-of-mercks-vaxneuvance-pneumococcal-15-valent-conjugate-vaccine-as-an-option-for-pneumococcal-vaccination-in-infa/

Laajatehoinen VaxneuvanceTM-pneumokokkirokote on tarkoitettu erityisesti vakavien pneumokokkitautien, kuten keuhkokuumeen ennaltaehkäisyyn.

VaxneuvanceTM -rokotetta on tutkittu myös Suomessa vuosina 2109–2020. Kansainväliseen vaiheen III tutkimukseen V114-024 osallistui yhteensä 606 lasta ja nuorta viidessä maassa, heistä 167 Suomessa. Tutkimukseen osallistuvat lapset saivat kattavan suojan pneumokokkitauteja vastaan.

Laajakirjoinen rokote, vähemmän vakavia tauteja

Pneumokokkibakteeri aiheuttaa korvatulehduksen ja poskiontelotulehduksen lisäksi vakavia, jopa henkeä uhkaavia tauteja kuten keuhkokuumetta, verenmyrkytystä ja aivokalvontulehdusta. Vaikeita tauteja aiheuttavat pneumokokkibakteerin alatyypit ovat viime vuosina muuttuneet, eivätkä nykyisin käytössä olevat rokotteet anna suojaa kaikkia näitä bakteerityyppejä vastaan.

VaxneuvanceTM sisältää pneumokokkibakteerin serotyypit (3, 22F ja 33F), jotka aiheuttavat yli neljänneksen kaikista lasten vakavista pneumokokkitautitapauksista. Siten se auttaa vähentämään tautitaakkaa lapsilla.

Kiitämme kaikkia tutkimuksessa mukana olleita perheitä! Teidän avullanne tämän uuden, laajatehoisen pneumokokkirokotteen käyttöön saaminen on ollut mahdollista.


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu