TIEDOTE TUTKIMUKSEEN OSALLISTUNEILLE ÄIDEILLE, BOOSTRIX-047

5.2.2019

Kiitos kaikille äideille, jotka osallistuitte hinkuyskärokotteen (Boostrix-047) tutkimukseen odotusaikananne!

Tutkimus on nyt päättynyt ja rokotustiedot lähetetty kirjallisena tutkittaville.

Tutkimuksessa arvioimme kuinka tehokkaasti dTap- eli jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä -rokotteen (Boostrix™) aikaansaamat hinkuyskävasta-aineet siirtyvät äidistä lapseen kun rokote annetaan äidille 27.–36. raskausviikolla.

Tutkimukseen osallistui 687 raskaana olevaa 18–45-vuotiasta naista, jotka saivat odotusaikana yhden annoksen joko dTap-rokotetta tai lumerokotetta (keittosuolaa sisältävä kontrollivalmiste, joka ei suojaa taudilta). Lumeryhmään kuuluneet äidit saivat dTap-rokotteen (Boostrix™) heti synnytyksen jälkeen. Äidin rokottaminen synnytyksen jälkeen voi jonkin verran suojata lasta hinkuyskältä, koska se estää äitiä itseään tartuttamasta tautia.

Tutkimustulosten perusteella dTap-rokotteen raskausaikana saaneiden äitien lapsille siirtyi istukan kautta merkittävästi enemmän suojaavia hinkuyskävasta-aineita kuin lumeryhmään kuuluneiden äitien lapsille. Tutkittava rokote on ollut käytössä jo vuosia ja se on hyvin siedetty. Tutkimuksen aikana rokotteesta ei aiheutunut ei-toivottuja sivuvaikutuksia äideille eikä lapsille.

Tähän Boostrix-047-tutkimukseen osallistuneiden äitien vauvoja seurataan kahdessa erillisessä kliinisessä tutkimuksessa, joiden osalta tulokset ovat vielä kesken.


Kommentoi