Papilloomaviruksen aiheuttama infektio

Ihmisen papilloomavirus (human papillomavirus, HPV) aiheuttaa visvasyyliä eli kondyloomia ja kohdunkaulan syöpää. Kohdunkaulan syöpä voi kehittyä vain naisille, jotka kantavat papilloomavirusta elimistössään. HPV-infektio lisää myös riskiä sairastua tiettyihin sukupuolielinten, pään tai kaulan alueen syöpiin.

Paranee yleensä itsestään

Papilloomavirus tarttuu lähinnä seksikontaktissa. Tartunta voi olla täysin oireeton, ja siksi virusta kantava henkilö saattaa levittää tartuntaa tietämättään. HPV-infektio onkin Suomessa erittäin yleinen: nuorista aikuisista noin kolmasosa on saanut tartunnan jossain elämänsä vaiheessa. Useimmiten infektio kuitenkin paranee itsestään. Vain harvoissa tapauksissa virus aiheuttaa piilevän, pitkäaikaisen infektion, joka voi johtaa kohdunkaulan syövän kehittymiseen.

Kondyloomat ovat sukupuolielinten alueella sijaitsevia, syylämäisiä muodostelmia, joita esiintyy sekä miehillä että naisilla. Vaikka kondyloomat voivat näyttää ikäviltä ja aiheuttaa kirvelyä ja kutinaa, ne eivät ole vaarallisia. Ne papilloomaviruksen tyypit, jotka aiheuttavat näkyviä kondyloomia, eivät yleensä aiheuta syöpää. Kohdunkaulan syöpää aiheuttavat yleisimmin virustyypit HPV 16 ja 18, kun taas kondyloomia saavat aikaan tyypillisesti HPV 6 ja 11 -virustyypit.

Seulonta vähentää syöpätapauksia

Kohdunkaulan solujen muuttuminen pahanlaatuisiksi voidaan havaita irtosolunäytteestä jo silloin, kun alueelle ei ole vielä kehittynyt varsinaista syöpää. Papa-kokeessa naisen kohdunkaulasta otetaan irtosolunäyte, joka tarkastetaan mikroskoopilla. Suomessa useimmat kunnat tarjoavat maksuttoman Papa-tutkimuksen kaikille 30–60-vuotiaille naisille viiden vuoden välein, jotta solumuutokset voitaisiin havaita ja hoitaa ajoissa. Järjestelmällisten seulontatutkimusten käynnistäminen onkin johtanut kohdunkaulan syövän harvinaistumiseen.

Seulonnasta huolimatta Suomessa todetaan vuosittain noin 150–160 kohdunkaulan syöpää, ja noin 50–70 naista kuolee sairauteen vuosittain. Monissa maissa sairaus on kuitenkin selvästi yleisempi kuin Suomessa. Maailmanlaajuisesti kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpätauti heti rintasyövän jälkeen.

Papilloomavirusrokote

Papilloomavirusrokote on suunnattu ihmisen papilloomavirusta (human papillomavirus, HPV) vastaan. Papilloomaviruksesta tunnetaan yli sata tyyppiä, joista osa aiheuttaa kondyloomia ja osa kohdunkaulan syöpää.

Rokote ei sisällä elävää papilloomavirusta vaan pelkästään viruksen proteiineja. Siksi rokote ei voi aiheuttaa HPV-infektiota.

Suomessa on markkinoilla kolme papilloomavirusrokotetta. Cervarix™-papilloomavirusrokote (GlaxoSmithKline Biologicals) suojaa kahdelta HPV 16 ja 18 -virustyypeiltä. Rokote soveltuu 10–25-vuotiaiden tyttöjen ja naisten rokottamiseen. Tämä rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan Suomessa.

Markkinoilla on myös Gardasil9™-rokote (Merck), joka kohdistuu papilloomaviruksen yhdeksään tyyppiin: HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ja 58). Nämä virustyypit kattavat suuren osan HPV-sairauksista, sillä HPV 6 ja 11 aiheuttavat noin 90 % kondyloomista, ja virustyypit 16 ja 18 aiheuttavat noin 70 % kohdunkaulan syövistä. Rokote soveltuu 9–15-vuotiaiden tyttöjen ja poikien sekä 16–26-vuotiaiden naisten rokottamiseen.

Rokotetutkimuskeskuksessa on tutkittu sekä Gardasil4™ että Gardasil9™-rokotetta. Tutkimusten yhtenä tavoitteena oli rokotusten laajentaminen suojaamaan myös poikia. Tähän tavoitteeseen päästiin vuonna 2020, kun HPV-rokote otettiin myös poikien rokotusohjelmaan. Suomessa tehdyt tutkimukset ovat myös myötävaikuttaneet  Gardasil9™-rokotteen myyntiluvan saamiseen.

Tutkimusten aikana rokotteet ovat aiheuttaneet lieviä haittavaikutuksia, kuten ohimenevää kuumetta tai pistoskohdan punoitusta, turvotusta tai kipua. Rokote annetaan kolmena annoksena puolen vuoden aikana. Vielä ei tiedetä, syntyykö näin elinikäinen suoja vai tarvitaanko myöhemmin tehosteannoksia.

Poikien ja miesten rokottamista tutkitaan, sillä he voivat kantaa virusta ja levittää tartuntaa. Lisäksi kondyloomia esiintyy sekä miehillä että naisilla.

Papilloomavirusrokote kuuluu Suomen rokotusohjelmaan

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti 30.8.2012 ottaa HPV-rokotteen (Cervarix™) mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. 11-12-vuotiaiden tyttöjen rokotukset aloitettiin marraskuussa 2013 kouluterveydenhuollossa ja pojille syksyllä 2020.  Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat eli 5.-6.-luokalla olevat oppilaat. Lisäksi lukuvuosina 2020-2021 ja 2021-2022 rokotetta tarjotaan myös 7.-9.-luokkalaisille pojille (catch up –rokotukset).

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 170–180 naista, ja siihen kuolee vuosittain noin 50–70 naista. Tällä hetkellä kohdunkaulan syöpää torjutaan Suomessa asetuksen mukaan organisoidulla joukkoseulonnalla ja laajalla organisoidun seulonnan ulkopuolisella papa-testauksella.

Rokotus ei korvaa Papa-koetta

Markkinoilla olevien papilloomavirusrokotteiden on todettu estävän neljän virustyypin aiheuttamia kondyloomia ja syövän esiasteita lähes sataprosenttisesti, jos henkilö ei ole saanut kyseisten virustyyppien tartuntaa ennen rokotusta. Koska rokote ei kuitenkaan suojaa kaikilta papilloomavirustyypeiltä, rokotettujenkin naisten pitäisi käydä säännöllisesti Papa-kokeessa. Papa-kokeella voidaan tunnistaa papilloomaviruksen aiheuttamat muutokset kohdunkaulan soluissa, ennen kuin syöpä ehtii kehittyä.

THL suosittelee myös kohdunkaulan syövän seulontaohjelman välitöntä kehittämistä. Seulontaohjelma tulisi aloittaa nykyistä nuoremmista, 25-vuotiaista naisista ja sitä tulisi jatkaa nykykäytäntöä vanhempiin, 65-vuotiaisiin naisiin. Lisäksi työryhmä suosittelee, että 35 vuotta täyttäneiden naisten seulonnoissa siirrytään papa-testistä HPV-testiin. Sosisaali- ja terveysministeriön päätökseen HPV-rokottamisen aloittamisesta ei valitettavasti vielä sisältynyt seulontojen laajentaminen.

Päivitetty 18.11.2021

Lähteet:

FDA News 8.6.2006. FDA licenses new vaccine for prevention of cervical cancer and other diseases in females caused by human papillomavirus, http://www.fda.gov/bbs/topics/NEWS/2006/NEW01385.html

FDA Fact Sheet: HPV (Human Papillomavirus), http://www.fda.gov/womens/getthefacts/hpv.html

GSK Biologicals, lehdistötiedote 9.3.2006. Marketing Application for Cervarix ™ , GSK’s candidate vaccine for cervical cancer, submitted in the European Union. http://www.gsk-bio.com/webapp/PressCorner/PressDetail.jsp?PressId=10447

Merck, lehdistötiedote 8.6.2006. FDA approves Merck’s Gardasil®, the world’s first and only cervical cancer vaccine. http://www.merck.com/newsroom/press_releases/product/2006_0608.html

THL

Auvinen E, Vaheri A. Kasvainvirukset. Kirjassa: Huovinen P, Meri S, Peltola H, Vaara M, Vaheri A, Valtonen V. Mikrobiologia ja infektiosairaudet. Kirja I. Helsinki: Duodecim, 2003, s. 591–594.

Lehtinen M, Apter D, Heikkilä R, Heino P, Idänpään-Heikkilä I, Rimpilä K, Malm C ja Zilliacus R. Rokote papilloomavirusinfektioita ja syöpää vastaan. Duodecim 2002;118:1397–1404.

Lehtinen M, Nieminen P, Hiltunen-Back E, Paavonen J. Papilloomavirusinfektiot. Kirjassa: Reunala T, Paavonen J, Rostila T, toim. Sukupuolitaudit. Helsinki: Duodecim, 2003. s. 56–68.

Paavonen J. Gynekologiset infektiot. Kirjassa: Huovinen, Peltola, Vaara, Vaheri, Valtonen, toim. Mikrobiologia ja infektiosairaudet. Kirja II. Helsinki: Duodecim, 2003, s. 436–437.

Suomen Syöpärekisteri, http://www.syoparekisteri.fi/joukkotarkastus/2-10-11.html