Norovirusinfektio

Norovirukset aiheuttavat oksennus- ja ripulitauteja kaikenikäisillä. Norovirus on yleisin lasten vatsataudin aiheuttaja Suomessa ja vuosittain jopa 1500 lasta tarvitsee sairaalahoitoa norovirusinfektion vuoksi. Maailmanlaajuisesti noroviruksen aiheuttamaan infektioon menehtyy vuosittain noin 71 000 alle 5-vuotiasta lasta. Kehittyneissä maissa noroviruksen aiheuttamat lapsikuolemat ovat harvinaisia, mutta pitkäaikaissairaalle vanhukselle tauti voi olla kohtalokas meilläkin.

Norovirusepidemioita esiintyy ympäri vuoden, eniten talviaikaan. Viime vuosina norovirus on tullut tunnetuksi erityisesti vesistöjen kautta leviävänä oksennus- ja ripulitautina, sekä risteilyaluksilla esiintyneistä epidemioista. Virus tarttuu erittäin herkästi ihmisestä toiseen ja voi säilyä tarttumiskykyisenä esimerkiksi leluissa ja tekstiileissä useiden päivien ajan. Tartunnan voi saada myös saastuneen veden tai ruoan kautta.

Taudin oireet ovat yleensä voimakkaita. Oksentelu ja ripulointi voivat kestää muutaman päivän. Yleisiä oireita ovat myös kuume ja vatsakipu. Täsmähoitoa norovirusinfektioon ei ole, eikä antibiootti paranna tautia. Infektion hoidossa olennaista nesteyttäminen sekä kuumeen hoito.

Toistaiseksi norovirusinfektion ennaltaehkäisyyn ei ole käytössä rokotetta. Toista lapsuusajan ripulitaudin aiheuttajaa eli rotavirusta on torjuttu rokotuksin jo syksystä 2009, jolloin se lisättiin kansalliseen rokotusohjelmaamme.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa on kehitetty uusi yhdistelmärokote noro- ja rotavirukseen

Norovirus–rotavirusrokotteella pyritään tulevaisuudessa ennaltaehkäisemään entistä laajemmin lasten ripulitauteja. Uuden rokotekandidaatin ensimmäiset kliiniset turvallisuus- ja immunogeenisuustutkimukset ovat suunnitteilla. Yhdistelmärokotteen odotetaan antavan hyvän suojan sekä noro- että rotavirustautia vastaan.

Kehitteillä on myös tutkimusrokotteita yksin norovirusta vastaan. Alustavien tutkimustulosten perusteella yhdistelmärokote antaa kuitenkin tehokkaamman immuunivasteen norovirukselle ja rotavirukselle kuin kumpikin rokote erikseen.