Rokotetutkimus

Rokotetutkimuskeskus on Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan alaisuudessa toimiva erikoisyksikkö. Toteutamme tieteellisesti ja eettisesti korkeatasoisia, kliinisiä rokotetutkimuksia yhdessä rokotevalmistajien kanssa, sekä akateemisia tutkimushankkeita Tampereen yliopiston tutkimusryhmien – Mika Rämet ja Vesna Blazevic – kanssa.

Tavoitteemme on saada käyttöön uusia, entistä turvallisempia ja tehokkaampia rokotteita lapsille, nuorille ja aikuisille. Ennaltaehkäisemällä sairauksia rokotteilla pyrimme parantamaan ihmisten elämänlaatua.

Vahvin osaamisemme on liittynyt lasten infektiosairauksien tutkimukseen ja virusrokotteisiin, joista esimerkkejä ovat vesirokko-, influenssa- ja rotavirustutkimukset. Uusia tutkimuskohteitamme ovat mm. koronavirus-, RSV-, vyöruusu-, meningokokki- ja pneumokokkikonjugaattirokotteet sekä uudet hepatiitti B -rokotteet.

Kaikki tutkimushankkeet ovat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean hyväksymiä. Kaikilla tutkimuksilla on myös valtakunnallisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan TUKIJAn tai alueellisten eettisten toimikuntien hyväksyntä. Tutkimuksissa noudatetaan hyvää kliinistä tutkimustapaa sekä asianmukaista lainsäädäntöä*. Huolellinen dokumentointi ja kokenut henkilökunta takaavat, että tutkimustulokset ovat aina tieteellisesti korkealaatuisia.

*Laki lääketieteellisestä tutkimuksesta annetun lain muuttamisesta (295/2004), sosiaali- ja terveysministeriön asetus kliinisistä lääketutkimuksista (316/2005) ja EU:n kliinisten tutkimusten direktiivi (Komission direktiivi 2005/28/EY).

LAINSÄÄDÄNTÖ

Rokotetutkimusten valvonta Rokotetutkimuksille on määrätty tarkat laatu- ja turvallisuusvaatimukset, jotta rokotteen kaikki vaikutukset tulisivat esille…

Lue lisää »

ROKOTETURVALLISUUS

Rokotetutkimusten tavoitteena on saada käyttöön uusia, mahdollisimman tehokkaita ja turvallisia rokotteita, jotka suojaavat väestöä vakavilta sairauksilta. Vain tutkimustyön avulla voidaan osoittaa uuden rokotteen turvallisuus ja teho…

Lue lisää »

ROKOTETUTKIMUKSEN VAIHEET

Uuden rokotteen kehittäminen on vaativa urakka, joka kestää kaikkine vaiheineen yli kymmenen vuotta. Vain pieni…

Lue lisää »

ROKOTETUTKIMUKSEN SANASTOA

Kliininen rokotetutkimus tarkoittaa ihmisiin kohdistuvaa rokotetutkimusta. Jotta yksilöiden väliset erot vaikuttaisivat tutkimustuloksiin mahdollisimman vähän…

Lue lisää »

LUOTETTAVAT TIETOLÄHTEET

Lue lisää »