Toiminta

Vuosikymmenten kokemus

Tampereen yliopistossa on tehty rokotetutkimuksia jo vuodesta 1979 lähtien. Nykymuotoisena Rokotetutkimuskeskus ja siihen kuuluva tutkimuslaboratorio on toiminut vuodesta 2004.

Rokotetutkimuskeskuksessa tutkitaan ja kehitetään sekä lapsille että aikuisille tarkoitettuja rokotteita.

Vahvin osaamisemme on liittynyt lasten infektiosairauksien tutkimukseen ja virusrokotteisiin, joista esimerkkejä ovat vesirokko-, influenssa- ja rotavirustutkimukset. Uusia tutkimuskohteitamme ovat mm. koronavirus-, vyöruusu-, meningokokki- ja pneumokokkikonjugaattirokotteet sekä uudet hepatiitti B -rokotteet.

Rokotetutkimuskeskusta johtaa lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet.

Tutustu tutkimuslaboratorion toimintaan:

Valtakunnallinen verkosto

Rokotetutkimuskeskuksella on yhteensä 9 paikkakunnalla rokotetutkimusklinikka, joilla toteutetaan käytännön asiakas- ja tutkimustyö. Klinikkaverkosto on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. Sen avulla on mahdollista toteuttaa hyvin laajoja monikansallisia tutkimuksia.

Kaikki tutkimushankkeet ovat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean hyväksymiä. Kaikilla tutkimuksilla on myös valtakunnallisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan TUKIJAn tai alueellisten eettisten toimikuntien hyväksyntä. Tutkimuksissa noudatetaan hyvää kliinistä tutkimustapaa sekä asianmukaista lainsäädäntöä*. Huolellinen dokumentointi ja kokenut henkilökunta takaavat, että tutkimustulokset ovat aina tieteellisesti korkealaatuisia.

*Laki lääketieteellisestä tutkimuksesta annetun lain muuttamisesta (295/2004), sosiaali- ja terveysministeriön asetus kliinisistä lääketutkimuksista (316/2005) ja EU:n kliinisten tutkimusten direktiivi (Komission direktiivi 2005/28/EY).