Blogi: Laajatehoinen pneumokokkirokote ja hepatiitti B -rokote lapsesi suojaksi

6.6.2017

Maria Hemming-Harlo
LT, Asiantuntijalääkäri
Rokotetutkimuskeskus

Pneumokokkirokote suojaa lasta

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva pneumokokkirokote on vähentänyt vakavia pneumokokkitauteja tehokkaasti. Samalla jotkut pneumokokkityypit, joille nykyiset rokotteet eivät anna suojaa, ovat lisääntyneet.

Rokotetutkimusklinikoilla alkoi muutama viikko sitten pneumokokki-rokotetutkimus, jossa noin 2 kuukauden ikäiset lapset saavat neuvoloissa annettavan pneumokokkirokotteen sijasta kattavamman rokotteen. Uusi pneumokokkirokote voi antaa suojan useampaa pneumokokkibakteerikantaa (15) vastaan kuin nykyisin käytössä oleva rokote (10). Vertailurokotteena tutkimuksessa käytetään maailman yleisintä pneumokokkirokotetta, joka sekin on laajatehoisempi (13) kuin Suomen rokotusohjelmaan kuuluva lasten pneumokokkirokote. Tutkimusrokotteista on siten todennäköisesti etua osanottajille.

Pneumokokki on bakteeritauti, joka aiheuttaa lapsilla yleisesti keuhkokuumetta ja korvatulehduksia. Vakavammat taudit kuten verenmyrkytys ja aivokalvontulehdus ovat harvinaisempia, näihin rokote tehoaa hyvin. Pneumokokkitauteja hoidetaan antibiooteilla, mutta valitettavasti yhä useammin bakteeri on muuttunut vastustuskykyiseksi antibiootille.

Rokottamisen jälkeinen seuranta-aika menee mukavasti köllötellen.

Uudessa pneumokokki-rokotetutkimuksessa lapsi saa pneumokokkirokotteen 2, 4 ja 6 kk:n iässä. Tehosteannos annetaan vielä 12–15 kk ikäiselle lapselle. Tutkimuskäyntejä rokotetutkimusklinikalla on kuusi. Vanhempien helpottamiseksi voimme antaa käynnillä myös neuvolarokotteet, jolloin tutkimukseen osallistuva lapsi saa myös B-hepatiitilta suojaavan rokotteen. Hepatiitti B aiheuttaa maksatulehdusta. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee Hep atiitti B -rokotetta kaikille vastasyntyneille. Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan se ei kuitenkaan toistaiseksi kuulu.

Tutkimuksessa lapselta otetaan kolme verinäytettä. Tutkimushenkilökunnalla on kymmenien vuosien kokemus verinäytteiden otosta ja lapsilla on aina mahdollisuus käyttää puudutelaastaria. Tutkijalääkäri tutkii lapsen aina ennen tutkimusrokotteen antoa, ja tutkijalääkäri sekä tutkimushenkilökunta ovat perheiden käytettävissä terveyteen liittyvissä asioissa koko tutkimuksen ajan.

Tutkimus on lähtenyt hienosti käyntiin, nähdään tutkimusklinikoilla!

Lisätietoja pneumokokkitaudista ja rokotteista löydät: www.rokotetutkimus.fi

Jätä yhteydenottopyyntö


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

2 kommenttia artikkeliin “Blogi: Laajatehoinen pneumokokkirokote ja hepatiitti B -rokote lapsesi suojaksi”

 1. Maria Laine

  Hei! Tyttäreni Frida Rajamäki osallistui pneumokokkirokotetutkimukseen vauvana vuonna 2009-2010. Osa osallistujista sai pneumokokkirokotetta ja toinen osa hepatiittirokotusta. Oliko kyse A- vai b-hepatiittirokotuksesta? En enää muista, kummasta oli kyse. Olisin kiitollinen jos saisin tämän asian tietooni.

  • Rokotetutkimuskeskus

   Hei Maria!
   Ilmeisesti kyseessä on pneumokokkitutkimuks 053. Siinä 2/3 lapsista sai pneumokokkikonjugaattirokotetta ja 1/3 sai vertailurokotetta, joka oli alle 1-vuotiailla hepatiitti B -rokote (Engerix B™) ja yli 1-vuotiailla hepatiitti A -rokote (Havrix™). Tutkimusrokotteista ja -tuloksista on lähetetty tutkittaville kirje kotiin.

Kommentoi