KUTSU JATKOTUTKIMUKSEEN

Kuutosrokotteen tutkimukseen osallistuneille lapsille 

Hyvä vanhempi!

Lapsesi on osallistunut yhdistelmärokotteen tutkimukseen hänen ollessaan alle yhden vuoden ikäinen. Tutkimuksessa hän sai ns. kuutosrokotetta kuutta sairautta vastaan, sisältäen suojan myös B-hepatiittia vastaan. Tutkimusrokote rekisteröitiin Euroopassa vuonna 2016 nimellä Vaxelis®.

Kutsumme lapsesi mukaan jatkotutkimukseen, jonka avulla selvitetään rokotteen suojatehon säilyminen B-hepatiittia vastaan.

Jatkotutkimuksessa lapsesi saa yhden tehosteannoksen hepatiitti B -rokotetta HBVAXPRO™.

Tutkimus kestää osaltanne kuukauden ja siihen kuuluu kaksi käyntiä teitä lähinnä olevalla rokotetutkimusklinikalla. Tutkimuksessa otetaan kaksi verinäytettä, toinen ennen rokotusta ja toinen noin kuukauden kuluttua rokotuksesta. Halutessanne voimme käyttää EMLA-laastaria puuduttamaan lapsen iho ennen verinäytteen ottoa. Verinäytteistä tutkitaan vasta-aineita, joiden avulla voidaan selvittää pitkäaikaisen suojatehon säilyminen hepatiitti B-infektiota vastaan.

Jatkotutkimuksen toimeksiantaja on MSD Finland Oy ja sen toteuttaa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus. Tutkimukseen osallistumisesta maksetaan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukainen korvaus.*

Tutkimuksesta vastaa lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet.

Tarkemmat tiedot tutkimuksesta saat rokotetutkimusklinikan terveydenhoitajalta www.rokotetutkimus.fi/yhteystiedot/.

Soita ja varaa aika tutkimuksen ensimmäiselle käynnille!

*) Tutkittavalle tai hänen huoltajalleen maksetaan osallistumisesta aiheutuneet matkakustannukset ja ansionmenetys. Henkilölle, jolla ei ole ansiotuloja tai joka osallistuu tutkimukseen vapaa-aikanaan, maksetaan työttömyyspäivärahan peruspäivärahan mukainen korvaus (sosiaali- ja terveysministeriön asetus 82/2011).

Hepatiitti B
  • Hepatiitti B on virus, joka aiheuttaa tarttuvaa maksatulehdusta.
  • Maailmassa on 260 miljoonaa hepatiitti B -viruksen kantajaa. Heistä yli 600 000 kuolee vuosittain maksakirroosiin tai -syöpään. Vaikka tauti on Suomessa vielä harvinainen, on riski kohtalainen tai korkea kaukomaiden lisäksi Baltiassa ja Välimeren alueella.
  • Hepatiitti B -virus tarttuu veren välityksellä tai synnytyksen yhteydessä.
  • Jokainen hepatiitti B -viruksen kantaja voi tartuttaa tautia edelleen.
  • Taudilta voi suojautua rokotuksin. Rokotteen voi ottaa missä iässä tahansa.
  • Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa kaikkien vastasyntyneiden rokottamista hepatiitti B -virusta vastaan. Useimmissa Euroopan maissa (ei kuitenkaan Suomessa) hepatiitti B sisältyy jo vauvojen yhdistelmärokotteeseen.