Kasvot suomalaiselle lääketutkimusosaamiselle: Kliinisen lääketutkimuksen vuoden 2021 huiput on valittu

4.11.2021

Kliinisten lääketutkimusten ammattilaiset valitsivat Vuoden 2021 tutkijan, tutkimushoitajan ja CRA:n (Clinical Research Associate) seitsemättä kertaa Suomessa. Kolmikko muodostaa lääketutkimuksessa tutkimustiimin, jossa kunkin rooli on merkittävä turvallisen ja onnistuneen lääketutkimuksen kannalta. Henkilöt julkistettiin ja palkittiin kunniakirjoin Lääketietokeskuksen järjestämässä vuosittaisessa Kliinisten tutkimusten foorumissa 4.11.2021 Helsingissä.

Vuoden tutkijaksi valittiin Mika Rämet (Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus), Vuoden tutkimushoitajaksi Kerstin Ahlskog (HUS) ja Vuoden CRA:ksi Leena Partanen (HYKS-instituutti).

Voittajat valittiin kliinisen lääketutkimuksen ammattilaisten antamien ehdotusten perusteella. Valintaraatiin kuului niin lääkeyrityksissä kuin terveydenhuollon tutkimuskeskuksissa työskenteleviä henkilöitä. 

Vuoden tutkija Mika Rämet
Rokotetutkimuskeskus

Vuoden tutkijaksi valittiin Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, Tampereen yliopiston lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet. Hän on johtanut Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskusta vuodesta 2020. Rämetiä kuvataan erittäin ammattitaitoiseksi tutkijaksi, jolla on useita merkittäviä tutkimushankkeita meneillään. Rämet saa kiitosta myös esimiestaidoistaan sekä tuesta ja tiedosta, jota hän antaa alaisuudessaan toimiville akateemisille ja kliinisille tutkijoille. Perustelujen mukaan ”tutkimuksista vastaavana henkilönä Rämet omaa vahvan arvopohjan ja toimii äärimmäisen eettisesti suunnitellessaan ja perustellessaan Suomessa toteutettavia tutkimuksia”. 

Lukuisissa ehdotuksissa Vuoden tutkijaksi mainittiin Rämetin tärkeä rooli koronapandemian aikana. Hän on noussut pandemiavuoden yhdeksi koko kansan tunnistamaksi kasvoksi, joka on väsymättä jakanut tietoa koronarokotteista ja siten tuonut rokotteet, rokotetutkimuksen ja tutkimukseen perustuvan rokotetietämyksen esille selkeästi ja ymmärrettävästi. Hän on avannut koko kliinisen tutkimuskentän ikkunoita ja merkityksiä tavallisille kansalaisille ja päättäjille.  

Vuoden tutkimushoitaja
Kerstin Ahlskog, HUS

Vuoden tutkimushoitajaksi valittiin Kerstin Ahlskog, joka työskentelee HUSin Keuhkosairauksien tutkimusyksikössä ja jolla on 30 vuoden kokemus keuhkosairauksien tutkimuksessa. Hän on osallistunut satoihin kansallisiin ja kansainvälisiin tutkimuksiin ja on siten antanut hyvin merkittävän panoksen keuhkosairauksien tutkimukseen ja hoitoon. Ahlskogia kuvataan tarkaksi ja huolelliseksi tekijäksi, jolle mikään tehtävä ei ole mahdoton toteuttaa. Hän on tutkijoiden ja kollegoiden sekä tutkimuspotilaiden arvostama luottohenkilö, jolla on rautainen ammattitaito ja joka saa asiat tapahtumaan ja onnistumaan. 

Vuoden CRA
Leena Partanen
HYKS-instituutti

Vuoden CRA:ksi valittiin Leena Partanen, joka on toiminut tutkimusmonitorina HYKS-instituutissa vuodesta 2016. Hän on koulutukseltaan kardiologiseen hoitotyöhön erikoistunut sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri. Perustelujen mukaan Partanen omaa vahvan ja monipuolisen ammattitaidon ja toimii laaja-alaisesti kliinisen tutkimuksen parhaaksi. Hän jakaa osaamistaan niin tutkimusryhmiä, tutkijoita kuin tutkimushoitajia auttaen. Häneen voi luottaa myös akateemisen kliinisen tutkimuksen haasteissa. Tarkka ja sydämellinen Partanen seuraa aktiivisesti työhönsä liittyvää uutisointia ja on ajan tasalla myös muuttuvista lainsäädännön vaatimuksista. Erityismaininnan Partanen saa tärkeästä akateemisten tutkimusten monitoroinnin kehittämisestä Suomessa sekä pohjoismaisen monitoriverkoston hallituksessa toimimisesta.   

Suomalaiselle tutkimusosaamiselle kasvot

Valinnan tavoitteena on antaa suomalaiselle tutkimusosaamiselle kasvot ja nostaa kliinisten tutkimusten profiilia. Lääketutkimusten toteuttaminen on erittäin vaativaa ja säänneltyä työtä, joka vaatii toteuttajilta jatkuvaa kouluttautumista ja hyvien kliinisten tutkimustapojen syvällistä tuntemusta. Tutkimuksilla on myös merkittävä rooli terveydenhuollossa.

Tänä vuonna 17. kertaa järjestetty Kliinisten tutkimusten foorumi on verkostoitumis- ja koulutuskokonaisuus kaikille kliinisten tutkimusten parissa toimiville. Vuonna 2021 foorumin aiheina on uudistuva tutkimuslainsäädäntö, hajautetun menettelyn kliiniset tutkimukset ja uudet teknologiat sekä kliinisen tutkimuksen tulevaisuus Suomessa. Tapahtumaan osallistuu noin 400 alan ammattilaista lääke- ja laiteteollisuudesta, tutkimuskeskuksista ja julkisesta terveydenhuollosta, viranomaisista ja tutkimusten palveluntarjoajayrityksistä. 

Rokotetutkimuskeskuksen henkilökunta onnittelee lämpimästi jokaista kolmea kliinisen tutkimustyön palkittua ammattilaista!

Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

Kommentoi