Blogi: Uusi influenssarokote valmistuu tupakkakasvissa

9.10.2017

Timo Vesikari
Professori
Rokotetutkimuskeskuksen johtaja

Maria Hemming-Harlo
LT, Asiantuntijalääkäri
Rokotetutkimuskeskus

Miten influenssarokote ja tupakkakasvi liittyvät toisiinsa? Äkkiseltään ajateltuna ei mitenkään. Yhteys löytyy valmistustavasta, joka perustuu kasviteknologiaan. Rokotteiden valmistus tupakkakasveissa voi tulevaisuudessa olla tehokkain vaihtoehto. Tällä hetkellä tutkitaan jo kasvissa tuotettua influenssarokotetta.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen virologian laboratorio.

Rokotteiden pitkä kehitystyö
Influenssarokotteita on kehitetty 1940-luvulta saakka. Nykyiset markkinoilla olevat rokotteet on valmistettu perinteisin menetelmin hedelmöittyneissä kananmunissa, mikä on valmistusmenetelmänä hyvin tunnettu. Kananmunissa kasvatetut influenssavirukset käsitellään niin, että valmis rokote sisältää joko influenssaviruksen pintaproteiineja tai heikennettyä influenssavirusta. Lihakseen pistettävästä, viruksen pintaproteiineja sisältävästä influenssarokotteesta ei voi sairastua influenssaan.

Influenssarokotteen kananmunassa valmistamisen haittapuoli on, että valmiissa rokotteessa esiintyy aina pieniä määriä kananmunan proteiineja ja ne voivat aiheuttaa ongelmia kananmuna-allergisille ihmisille. Kananmunassa kasvatettu influenssavirus myös muuntuu jonkin verran kasvatuksen aikana, eikä se siten koskaan aivan täysin vastaa alkuperäistä influenssavirusta.  Hedelmöittyneiden kananmunien saatavuus on rajattua, minkä vuoksi äkillisissä epidemiatilanteissa rokotteen tuotto ei välttämättä riitä vastaamaan kysyntää.

Influenssarokotteiden valmistukselle on kehitetty vaihtoehtoisia menetelmiä. Yksi vaihtoehtoinen tuotantomenetelmä on viljellyt solut, joihin influenssavirusta voidaan istuttaa geeniteknologisin menetelmin. Tällä vältetään monia kananmunakasvatuksen varjopuolia. Soluviljelmät eivät kuitenkaan nykyisellään yllä samoihin rokotteen tuotantomääriin kuin kananmunat.

Influenssavirus

Uusi kasviperäinen vaihtoehto
Kasvisolujen  hyödyntämisestä on saatu jo hyviä tuloksia. Tupakan sukulaiskasvissa – Nicotiana benthamiana – influenssaviruksen pintaproteiinia saadaan tuotettua suuria määriä huomattavasti nopeammin kuin käytettäessä perinteisiä valmistusmenetelmiä. Menetelmässä ei tuoteta kokonaista virusta, vaan  pelkkää pintaproteiinia, minkä ansiosta rokotteesta ei voi saada influenssaa. Influenssaviruksen kasvissa tuotetut proteiinit eivät ole yhtä alttiita muuntumiselle kuin kananmunassa tuotetut. Siten rokotteen sisältämä viruskanta saadaan aiempaa tarkemmin vastaamaan influenssakaudella kiertäviä virustyyppejä, jolloin sen suojateho paranee. Kasviperäinen influenssarokote sopii myös kananmuna-allergiselle.

Kanadalainen Medicago-yhtiö on tuottanut kasviperäisen nelitehoisen

Kasviperäisen influenssarokotteen tutkimukseen voivat osallistua 18-64 -vuotiaat henkilöt.

influenssarokotteen (sisältää WHO:n suosittelemat kaksi A ja kaksi B influenssaviruskantaa), joka on osoittautunut lupaavaksi alustavissa tutkimuksissa. Tämän rokotteen tehoa tutkitaan nyt tulevana influenssakautena Suomessa, USA:ssa ja Kanadassa.

Suomessa tutkimukseen voivat osallistua 18–64-vuotiaat henkilöt Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikoilla. Tutkimus saattaa osoittautua tärkeäksi merkkipaaluksi uusien parempien influenssarokotteiden kehittämisessä.

Lue mitä tutkimukseen osallistuva biotekniikan tutkija Lauri Reuter kertoo kasviperäisestä rokotteesta.


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

16 kommenttia artikkeliin “Blogi: Uusi influenssarokote valmistuu tupakkakasvissa”

 1. Moritz Wegar

  YLEn artikkelin johdosta:
  On outoa että osa riskiryhmiin kuuluvia suljetaan pois tutkimuksesta. Eikö juuri heille haetaan tehokasta turvallista hoitoa? Olen itse 80 vuotias ja olisin mielelläni ollut koehenkilö.

  • Rokotetutkimuskeskus

   Tässä tutkimuksessa on valitettavasti vertailurokotteena lumerokote. Tutkimukseen osallistuvat, lumeryhmään arvotut henkilöt eivät saa influenssarokotetta eivätkä tutkimuksen aikana voi ottaa sitä muuallakaan. Rokotesuoja influenssaa vastaan on kuitenkin tärkeä riskiryhmille, sen vuoksi he saavat rokotteen rokotusohjelman mukaisesti eikä heitä voi ottaa mukaan tutkimukseen.

   Tutkimuksen tavoitteena on saada käyttöön uusi tehokkaampi influenssarokote. Markkinoille tultuaan se palvelee myös riskiryhmiä.

 2. Satu Honkanen

  Hei, Onko tämä saman rokotteen tutkimus johon haetaan lapsia koehenkilöiksi? Kuka / ketkä tämän tutkimuksen maksavat?

  • Rokotetutkimuskeskus

   Hei!

   Kasviperäisen influenssarokotteen tutkimukseen voivat osallistua vain 18-64-vuotiaat henkilöt. Rokotteen valmistaja on lääkeyhtio Medicago.

   3-17-vuotiaat lapset ja nuoret voivat osallistua toisen influenssarokotteen tutkimukseen. Kyseessä on myös soluviljelmässä tuotettu rokote, mutta ei tupakkakasvissa vaan eläinsolussa. Rokotteen valmistaja on lääkeyhtio Seqirus.

   Rokotetutkimuskeskus toteuttaa kliinisiä rokotetutkimuksia yhdessä eri rokotevalmistajien kanssa. Rokotetta kehittävä lääkeyhtiö maksaa tutkimuksen toteutuksesta aiheutuneet kulut Tampereen yliopistolle, joka vastaa tutkimusten taloushallinnosta toimien yliopistolainsäädännön mukaisesti. Rokotetutkimuskeskuksen toiminta tukee virologian tutkimustyötä ja uusien rokotteiden kehitystyötä Tampereen yliopistossa. Henkilökunta kuuluu Tampereen yliopistoon.

 3. Satu Honkanen

  Kiitos! Kysyn lisää: Miksi kasvisolujen osat olisivat turvallisempia injektoida ihmisen lihakseen kuin ihmis / eläin / kananmunan proteiinit?

  • Rokotetutkimuskeskus

   Ensinnäkin, rokotettaessa ihmiseen ei injektoida kasvin tai eläimen soluja. Esim. kasviperäinen rokote on valmistettu niin, että kasviin on viety vain viruksen ulkokuoren muodostavia proteiineja koodaava geeni. Sen johdosta kasvin solut tuottavat viruksen osia ilman, että virus itse on prosessissa osallisena.

   Kummatkaan rokotteet (kasvi- ja eläinsoluissa tuotetut) eivät ole vaarallisia. Influenssavirukset muuntautuvat valtavan nopeasti. Kasvisoluissa tuotettujen rokotteiden etu on, että niiden viruskanta saadaan valmistusprosessin ansiosta vastamaan paremmin alkuperäistä virusta. Tuotantoprosessi on huomattavasti tehokkaampi ja nopeampi, minkä johdosta rokotetta voidaan hyödyntää paremmin esim. epidemiatilanteessa.

 4. Satu Honkanen

  Kiinnostavaa! Kuinka rokotteeseen saadaan pelkästään viruksen osasia? Kuinka viruksen osat saadaan erotettua valmistusvaiheessa kasvatusalustasta? Miksi kananmuna-allergikot reagoivat rokotteseen jos kasvatusalustasta ei jää mitään rokotteeseen? Miksi pakkausseloste sanoo näin: ”rokote voi sisältää hyvin pieniä määriä kananmunaa (ovalbumiinia tai kanan proteiinia)” ? Onko uudessa rokotteessa jotenkin erilainen menetelmä saada viruksen osat eroteltua kasvatusalustasta?

  • Rokotetutkimuskeskus

   Viruksen proteiinit, ei siis kokonaista virusta, viedään agrobacterium tumefaciens -vektorissa kasviin, jossa ne alkavat muodostaa viruksen kaltaisia partikkeleita kasvisolun pinnalle.

   Perinteiset kananmunarokotteet puhdistetaan ja pilkotaan, häviävän pieniä määriä kananmunan proteiinia voi silti jäädä.

   Uudessa kasviperäisessä rokotteessa koko valmistusmenetelmä on täysin erilainen, tuotetaan pelkkiä proteiineja vektorin avulla.

 5. Carita Malinen

  Milloin ’kananmunaton’ influenssarokote tulee käyttöön? Kananmuna-anafylaksia nuorella, hoitoala haave ja sinne hakenut. Uusi rokote olisi pelastus vai kestääkö tutkimusvaihe vielä pitkään?

 6. Hannele Mäkeläinen

  Jos kananmunastajää jäämiä,miksi ei sitten tupakkakasvista.Hyvin erikoinen asia.E ole kemisti,mutta miten siitä ei jäisi mitään rokotteeseen.Miksi ei mikään muu kasvi kelpaa rokotteeseen.Eihän tupakka ole terveellistä.Vastausta odotellen.Erikoista.

  • Rokotetutkimuskeskus

   Kiitos aiheellisesta kysymyksestä.
   Kananmuna-allergia on suhteellisen yleistä. Sen vuoksi on tärkeää saada käyttöön rokotteita, joissa ei ole jäämiä kananmunasta. Kasveissa tuotetut rokotteet voivat sisältää myös pieniä määriä kasviproteiinin jäämiä. Tuotannossa käytetty N. benthamiana kasvi itsessään sisältää hyvin vähän nikotiinia. Puhdistusprosessissa pienimolekulaarinen nikotiini erottuu pois. Kasviperäisten rokotteiden tutkimuksissa seurataan myös tätä, eli ilmeneekö jotain uusia, valmistustapaan liittyviä allergisia reaktioita.

   Rokotteiden valmistukseen sopivia kasveja on tutkittu paljon, niin syötäviä kuin syötäväksi kelpaamattomia kasveja (mm. juureksia, pinaattia, salaattia, siemeniä). Tähän mennessä tuotanto on osoittautunut parhaaksi ja tasalaatuisimmaksi ei-syötävillä lehtikasveilla kuten tämä tupakan sukulaiskasvi.

 7. Hannele Mäkeläinen

  Jos kananmunasta jää jäämiä,miksi ei sitten tupakkakasvista.Hyvin erikoinen asia.E ole kemisti,mutta miten siitä ei jäisi mitään rokotteeseen.Miksi ei mikään muu kasvi kelpaa rokotteeseen.Eihän tupakka ole terveellistä.Vastausta odotellen.Erikoista.

 8. Hannele Mäkeläinen

  Jos kananmunasta jää jäämiä,miksi ei sitten tupakkakasvista.Hyvin erikoinen asia.En ole kemisti,mutta miten siitä ei jäisi mitään rokotteeseen.Miksi ei mikään muu kasvi kelpaa rokotteeseen.Eihän tupakka ole terveellistä.Vastausta odotellen.Erikoista.

Kommentoi