Blogi: Toiveena terve lapsi

20.9.2018

Outi Laajalahti
Gynekologi, tutkijalääkäri
Rokotetutkimuskeskus

Jokainen odottava äiti toivoo, että sikiö kehittyisi normaalisti ja syntyvä lapsi olisi terve. Tämä toive on myös raskaudenaikaisten seulontatutkimusten ja infektioiden ennaltaehkäisyn taustalla.

Sytomegalovirus (CMV) on herpesryhmän virus, jonka aiheuttama infektio on suurimmalle osalle terveistä lapsista ja aikuisista täysin vaaraton. Infektio on usein lieväoireinen (nuhakuume ja väsymys) tai jopa oireeton. CMV-infektio voi kuitenkin olla vaarallinen henkilölle, jonka puolustuskyky on alentunut esimerkiksi jonkin vakavan sairauden tai lääkityksen vuoksi. CMV jää tartunnan jälkeen piilevänä elimistön soluihin, joista se voi aktivoitua uudellmyöhemmin.

Yli puolet suomalaisista naisista on sairastanut CMV-infektion ennen raskaaksi tulemistaan. Jos nainen sairastaa CMV-infektion raskauden aikana, sikiö on vaarassa infektoitua. Erityisesti raskauden ensimmäinen kolmannes on sikiön kannalta riskialtista aikaa.

CMV-infektio voi tulla esiin raskaudenajan ultraäänitutkimuksissa
Raskaudenaikaisilla ultraäänitutkimuksilla pyritään varmistamaan sikiön normaali rakenne ja kehitys. Tällaisessa seulonnassa voi herätä epäily myös CMV-infektiosta, josta merkkinä voi olla esimerkiksi sikiön kasvun hidastuminen. Myös odottavan äidin selittämätön kuumeilu tai koholla olevat maksa-arvot voivat herättää epäilyn CMV-infektiosta. Asiaa voidaan selvitellä äidistä otettavilla verikokeilla, mutta niiden tulkinta on usein hankalaa. Lapsivesipunktio on ainoa varma tapa saada selville, onko sikiöllä CMV-infektio.

Epäiltäessä raskaudenaikaista CMV-infektiota, äidin vointia seurataan äitiyspoliklinikalla tavallista useammin.

Epäiltäessä raskaudenaikaista CMV-infektiota odottavan äidin vointia seurataan yleensä sairaalan äitiyspoliklinikalla huomattavasti tavanomaista tarkemmin, jotta sikiön mahdollinen sairastuminen voitaisiin havaita. Joskus CMV-infektion sikiölle aiheuttamat oireet ja rakennepoikkeavuudet ovat niin suuria, että raskaus joudutaan keskeyttämään, mutta tämä on onneksi harvinaista

On tärkeä muistaa, että vaikka raskausaikana voitaisiinkin osoittaa sikiön altistuneen CMV:lle, ei lapsella synnyttyään ole välttämättä terveysongelmia. Pahimmillaan äidin raskaudenaikainen CMV-infektio voi kuitenkin johtaa syntyvän lapsen pysyvään vammautumiseen. Vastasyntyneen lapsen CMV-infektion epäily tulisi varmistaa mahdollisimman nopeasti syntymän jälkeen oikean hoidon ja seurannan turvaamiseksi.

Parantavaa hoitoa raskausajan CMV-infektioon ei ole, mutta toivottavasti sitä voitaisiin tulevaisuudessa estää nyt kehitteillä olevilla rokotteilla.

Ennaltaehkäisynä käsihygienia ja pian myös rokote!
Paras tapa suojautua CMV-infektiolta on hyvä käsihygienia, sillä virus tarttuu helposti varsinkin pienten lasten eritteistä. Tutkijoiden tavoitteena on jo pitkään ollut tehokkaan ja turvallisen CMV-infektiolta suojaavan rokotteen kehittäminen. Rokotetta tutkitaan nyt Suomessa: https://rokotetutkimus.fi/tutkimukset-cpt/cmv-rokote-tutkimus-16-40-vuotiaille-nuorille-ja-aikuisille-naisille/


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

4 kommenttia artikkeliin “Blogi: Toiveena terve lapsi”

 1. Taru Häggblom

  Minua kiinnostaisi osallistua tähän. Olen 29 vuotias. Suunnittelen raskautta lähitulevaisuuteen, joten onko se pois sulkeva tekijä?

  • Rokotetutkimuskeskus

   Hei! Kiitos mielenkiinnosta tutkimusta kohtaan. Tutkimuksen aloitusvaiheessa ei saa olla raskaana, mutta noin 1/2 vuoden seuranta-ajan jälkeen raskaudelle ei ole estettä. Tutkimusklinikkasi terveydenhoitaja antaa lisätietoa tutkimuksen kulusta. Mikäli haluat varmistaa seulonta-ajan, kannattaa olla yhteydessä tutkimusklinikkaan puhelimitse, koska sähköisten ilmoittautumisten purkaminen on kovin ruuhkautunut.

 2. Milla Mukka

  Hei! Olisin kiinnostunut osallistumaan tähän tutkimukseen. Onko seulontanäyte mahdollista ottaa muualla kuin Tampereella? Minulla on melko huonot mahdollisuudet päästä käymään siellä työaikataulujen vuoksi.

Kommentoi