BLOGI: TALVEN INFEKTIOKAUSI LÄHESTYY — MUISTATHAN SUOJAUTUA ROKOTTEELLA!

13.9.2021

Outi Laajalahti
tutkijalääkäri, gynekologi

Korona-arkea on takana nyt noin puolitoista vuotta. Uudesta viruksesta uutisointi on hallinnut tiedotusvälineitä, terveydenhuoltomme on ollut varpaillaan Italian kaltaisen kohtalon pelossa. Koronaviruksen sairastuttaessa kansalaisia, muut ns. perinteisemmät virukset ovat ikään kuin eläneet hiljaiseloa. Eristäytymisen ja maskien käytön ansiosta talvikaudella 2020–2021 meille ei tullutkaan influenssa- tai RS-virusepidemiaa.

Outi Laajalahti

Hiljaiselosta huolimatta influenssa- tai RS-virukset (respiratory syncytial virus) eivät ole kadonneet mihinkään. Näin syksyn koittaessa ajankohtaista on taas muistaa infektiokauden lähestyminen. Vaikka Influenssa- tai RS-virusinfektiot ovat harvoin terveelle aikuiselle vaarallisia, niin vanhuksilla, monisairailla ja aivan pienillä lapsilla ne voivat olla jopa tehohoitoa vaativia. Esimerkiksi talvikaudella 2019–2020 RS-virus epidemia oli Suomessa hankala. Sairaaloissa vastasyntyneiden teho-osastot täyttyivät alempaan hengitystieinfektioon sairastuneista vauvoista ja aiheesta uutisoitiin runsaasti.

Useita pieniä lapsia joutunut sairaalahoitoon RS-virusepidemian vuoksi – myös influenssatartuntojen määrä kasvussa. Yle Uutiset 17.2.2020

Uusi lastensairaala pullistelee vain kuukausien ikäisistä pikkupotilaista – syynä ei ole influenssa, vaan toinen katala virustauti: ”Epidemia on nyt pahimmillaan” MTV uutiset 12.2.2020

RSV on maailmanlaajuisesti yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus

RS-virus on monelle meistä tuntemattomampi taudinaiheuttaja kuin influenssavirus. Se on kuitenkin etenkin lapsilla influenssavirusta yleisempi ja tavallisempi infektion aiheuttaja. Jopa 60 % sairastaa RS-virusinfektion ensimmäisen ikävuoden aikana, ja lähes 100 % toiseen ikävuoteen mennessä.

Respiratory Syncytial Virus

RS-virus on yleisin pienen vauvan sairaalaan joutumisen syy Suomessa – tautiin yritetään kehittää rokotetta, myös suomalaisäitejä haetaan mukaan. Yle Uutiset 25.9.2020

RS-virusinfektioon ei ole olemassa lääkitystä. Hoitona voidaan käyttää ainoastaan elintoimintoja tukevia toimia, nesteyttää ja tukea hengitystä. RS-virus on merkittävin alle puolivuotiaiden lasten sairaalahoitoon ja tehohoitoon johtava infektio. Paras tapa estää tuon viruksen aiheuttamat ongelmat, olisi estää infektio kokonaan.

Vasta-aineella RSV-infektiota vastaan

Alle 29 viikolla syntyneille pikkukeskosille ja vakavaa synnynnäistä keuhko- tai sydänvikaa sairastaville vauvoille voidaan antaa Synagis® -nimistä vasta-ainetta. Sillä on todettu olevan hyvä teho vakavia RS-virusinfektioita vastaan. Kuitenkin ⅔ sairaalahoitoon johtavista RS-virusinfektioista ilmenee terveillä, täysiaikaisena syntyneillä vauvoilla. Kliinisessä tutkimusvaiheessa on uusia vasta-aineita, jotka voisivat olla Synagista® tehokkaampia ja helpompia annostella.       

RS-virus infektioita vastaan ei ole saatavilla kaupallista rokotetta. Onneksi tällä hetkellä kehitetään eri riskiryhmille tarkoitettuja rokotteita RS-virusta vastaan. Rokotteita tutkitaan vanhuksilla, raskaana olevilla ja hedelmällisessä iässä olevilla tytöillä ja naisilla myös Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa. Tavoitteena on saada RS-virusinfektiolta hyvin suojaava rokote tai vasta-aine.   

Tiesitkö, että äidin rokottaminen raskausaikana voi suojata lasta RS-viruksen aiheuttamalta hengitystieinfektiolta?

Raskaana olevien sekä hedelmällisessä iässä olevien naisten tutkimuksissa tavoitteena on suojata sekä äitiä että vielä syntymätöntä vauvaa. Rokotteen ansiosta muodostuneita RS-virusvasta-aineita kulkeutuu istukan kautta syntyvään lapseen ja näin äidin lisäksi, myös syntyvä lapsi, voi saada suojaa RS- virusinfektiota vastaan ensimmäisten elinkuukausien ajaksi. Tähänastiset tutkimustulokset rokotteista ovat olleet lupaavia.

Rokotesuojan hankkiminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan

Kun koronavirusinfektiota vastaan rokotuskattavuus alkaa olla jo aika hyvä, voidaan yhteiskunnan rajoitustoimista ja maskien käytöstä luopua. Tämä tulee lisäämään muiden infektioiden esiintymistä. Tulevan talven influenssa- ja RS-virusepidemioista odotetaan hankalia.

Immuniteettivaje johti Uudessa-Seelannissa lasten infektioaaltoon – Suomessa vaje voi professorin mukaan aiheuttaa tavallista enemmän nuhakuumetta. Yle Uutiset 23.7.2021

Koronatoimien ansiosta viime talvena näitä infektioita ei oikeastaan ollut lainkaan, mistä johtuen vasta-ainetasomme ovat hyvin matalalla. Toivottavasti moni hakeutuu influenssarokotukseen heti, kun rokote on saatavilla. RSV-rokotteiden kehittämisessä päästään toivottavasti nyt meneillään olevien tutkimusten avulla mahdollisimman nopeasti eteenpäin.

Outi Laajalahti

Toimiva ja turvallinen rokote vähentäisi RS-viruksen aiheuttamia tauteja sekä pikkulapsilla että aikuisilla.

Katso avoinna olevat tutkimuksemme täältä.


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

Kommentoi