BLOGI: RS-VIRUS ON ERITYISEN VAARALLINEN VASTASYNTYNEILLE JA VANHUKSILLE

22.6.2020

Mika Rämet
lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori

RS-virus eli respiratory syncytial -virus aiheuttaa vaikeaa hengitystieinfektiota, bronkioliittia, erityisesti alle vuoden ikäisille lapsille. Hengitysvaikeuden lisäksi RS-virus voi aiheuttaa hengityskatkoksia eli apneoita. Erityisessä vaarassa ovat ennenaikaisesti syntyneet alle kolmen kuukauden ikäiset vauvat sekä vastasyntyneet, jotka kärsivät sydämen tai keuhkojen toimintaan vaikuttavista perussairauksista. Kaikille pikkuvauvoille tauti voi olla erittäin vakava, jopa henkeä uhkaava.

Gerd Altmann, Pixabay

Vaikeita RSV-infektioita todetaan pienten imeväisten lisäksi paljon myös vanhuksilla, RS-virus aiheuttaakin epidemioita vanhusten hoitolaitoksissa. Muun ikäisillä ihmisillä tauti on yleensä lieväoireinen.

RSV-infektioita esiintyy nykyisin epidemioina joka vuosi

Suomessa on tapahtunut mielenkiintoinen muutos RSV-infektioiden esiintymisessä. Aiemmin Suomessa oli RSV-epidemia joka toinen vuosi, ja siihen liittyi kaksi tautihuippua: ensimmäinen joulu-tammikuussa ja toinen huhti-toukokuussa. Viime aikoina epidemioita on ollut vuosittain 10–14 kuukauden välein. Epidemiat alkavat tyypillisesti marraskuussa, taudin esiintymisessä huippu ajoittuu helmi-huhtikuuhun ja epidemia sammuu kesäkuussa.

Hyvää hoitoa ei ole

RS-viruksen aiheuttaman hengitystieinfektion hoito on vaikeaa, koska tehokasta viruslääkettä tautiin ei ole. Lisäksi, poiketen vanhempien lasten hengitysvaikeutta aiheuttavista keuhkoputkentulehduksista (bronkiiteista), RSV-infektion aiheuttamaan hengitysvaikeuteen eivät mainittavasti auta keuhkoputkia laajentavat lääkkeet. Näin hoitomahdollisuudet käytännössä rajoittuvat hengityksen tukemiseen, tarvittaessa hengityskoneella.

RS-viruksen aiheuttama tauti imeväisillä on niin vaikea, että sairaalahoidon tarve onkin yleistä. Länsimaissa noin 2–3 % lapsista tarvitsee ensimmäisen elinvuotensa aikana sairaalahoitoa bronkioliitin vuoksi. Tauti aiheuttaa myös merkittävää kuolleisuutta. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa 1990-luvulla menehtyi tautiin 2–3 lasta 100 000:sta.

Vasta-aineella suojataan vain riskiryhmiä

Riskiryhmiin kuuluvien imeväisten vaikeaa RSV-infektiota on jo pitkään ennaltaehkäisty antamalla heille suojaavaa vasta-ainetta pistoksena RSV-epidemian aikana. Hoidon teho on sangen hyvä, sairaalahoitoa vaativan RSV-infektion riski vähentyy noin puoleen. Tällainen kuukausittain annettu pistoshoito on työläs ja hyvin hintava, minkä vuoksi se kohdennetaan vain kaikkein suurimmassa riskissä oleville.

RSV-rokote odottaville äideille?

Pistoksina toteutetun ennaltaehkäisyn toimivuudesta tiedetään, että vasta-aineilla voidaan suojata imeväisikäisiä vakavalta taudilta. Vaikeaan RSV-infektioon sairastuminen on kaikkein todennäköisintä ensimmäisten elinkuukaukausien aikana, jolloin hyvää rokotevastetta on myös vaikeaa saada. Yhtenä ratkaisuna voi olla odottavien äitien rokottaminen, jolloin vastasyntynyttä suojaavia vasta-aineita siirtyy istukan kautta äidistä sikiöön. Raskaudenaikaisen rokottamisen toimivuudesta on jo saatu hyviä kokemuksia hinkuyskän ennaltaehkäisyssä Englannissa. Äidin kautta välittyvä suoja lapselle ei jää pysyväksi, vaan häviää vähitellen noin puolen vuoden ikään mennessä. Vanhemmilla lapsilla RSV-infektio on kuitenkin yleensä helpompi ja myös lapsen normaali rokottaminen mahdollista.


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

Yksi kommentti artikkeliin “BLOGI: RS-VIRUS ON ERITYISEN VAARALLINEN VASTASYNTYNEILLE JA VANHUKSILLE”

Kommentoi