BLOGI: RS-VIRUKSEN AIHEUTTAMIEN VAKAVIEN HENGITYSTIEINFEKTIOIDEN EHKÄISY ON TÄRKEÄ TAVOITE VASTASYNTYNEIDEN JA PIENTEN LASTEN TERVEYDELLE

5.9.2010

Timo Vesikari
professori emeritus,
lasten infektiosairauksien erikoislääkäri

RS-viruksella ei ole suomenkielistä nimeä. Virus kasvaa soluviljelmässä ja se havaitaan yhteen kasvaneista jättisoluista eli synsytioista. Tämän perusteella sille annettiin1950-luvulla

RS-virus kasvaa soluviljelmässä ja se havaitaan yhteen kasvaneista jättisoluista eli synsytioista. Tämän perusteella sille annettiin1950-luvulla englanninkielinen nimi respiratory syncytial virus eli RSV.

englanninkielinen nimi respiratory syncytial virus eli RSV. Paremman puutteessa nimeä käytetään edelleen.

Tauti on vakavin vauvoille
RS-virus on tärkein pienten lasten vakavien hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Suomessa joutuu sairaalahoitoon vuosittain noin 1000 lasta RS-viruksen aiheuttaman alahengitystietulehduksen ja siihen liittyvän hengitysvaikeuden vuoksi, useimmat vakavasti sairastuneista ovat alle 1-vuotiaita.

 

RS-virusinfektio alkaa nuhakuumeena, mutta leviää alahengitysteihin ja tulehdus sananmukaisesti tukkii pienet ilmatiehyet. Tauti ilmenee hengitysvaikeutena ja yleisenä huonovointisuutena. Kun hengitystiet ovat kokonaan tukossa, eivät keuhkoputkia laajentavat lääkkeet juuri auta eikä muutakaan lääkehoitoa ole tarjolla. Hoitona on hapen antaminen ja tarvittaessa tehohoito hengityskoneessa. Ennen nykyaikaista tehohoitoa tautiin menehtyi vuosittain Suomessakin useita lapsia. Nykyisin näin ei onneksi tapahdu, mutta sairaalahoito voi kestää jopa viikkoja. Kehitysmaissa, hoidon puuttuessa, RS-virus tappaa jopa 100 000 vauvaa vuosittain.

Lastenlääkärien toivomaa RSV-rokotetta on kehitetty pitkään
Rokote RS-virusta vastaan on korkealla lastenlääkärien toivomuslistalla ja sitä on yritetty kehittää 1960-luvulta lähtien.

Rokotetutkimuskeskuksessa on tutkittavana kaksi uutta RSV-rokotetta, joissa molemmissa on ”kantajana” lisääntymiskyvytön adenovirus, johon on liitetty RS-viruksen osia (antigeenejä). Adenoviruksen tehtävä on ohjata immuunivastetta oikeaan suuntaan.

Rokottamiselle on näköpiirissä myös uusi vaihtoehto: pitkävaikutteisen vasta-aineen eli RSV-immunoglobuliinin antaminen. Tähän asti ennaltaehkäisevä vasta-aine on ollut hyvin kallis ja lyhytvaikutteinen, ja sen käyttö on ollut rajattu vain kaikkein suurimmassa vaarassa oleville vauvoille kuten ennen 29. raskausviikkoa syntyneille ja synnynnäistä sydänvikaa ja keuhkojen kehitysvikaa sairastaville.

Uusi vasta-aine läpimurto RSV-taudin ehkäisyssä?

Mullistavana uutuutena voidaankin pitää pitkävaikutteista vasta-ainetta, joka annettaisiin vain kerran ennen RS-viruksen epidemiakautta ja jonka vaikutus kestää ainakin puoli vuotta. Keskosvauvojen (alle 35. raskausviikolla syntyneiden) tutkimuksessa valmiste esti RS-viruksesta johtuvia sairaalahoitoja tehokkaasti. Tutkimus jatkuu Suomessa, ja jos sen tulokset ovat yhtä hyviä kuin edellisen, voi edessä olla todellinen läpimurto RSV-taudin ehkäisyssä. Elämme toiveikkaana ja jännittyneenä odotuksessa.


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

Kommentoi