BLOGI: RS-VIRUKSEN AIHEUTTAMA TAUTI ON VAKAVIN VAUVOILLE

5.11.2019

Maria Hemming-Harlo
LT, Asiantuntijalääkäri

RS-virus on merkittävin pienten lasten vakavien hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Korkeimpien arvioiden mukaan RS-virus vastaisi jopa 80 prosenttia alle 1-vuotiaiden alahengitystieinfektioista, maltillisempi arvio on noin 60 prosentin luokkaa. Maailmanlaajuisesti RS-virusinfektioon menehtyy jopa 100 000 vauvaa vuosittain. Suomessa joutuu sairaalahoitoon vuosittain noin 1000 lasta RS-viruksen aiheuttaman alahengitystietulehduksen ja siihen liittyvän hengitysvaikeuden vuoksi. Useimmat vakavasti sairastuneista ovat alle 1-vuotiaita vauvoja.

RS-virus kasvaa soluviljelmässä ja se havaitaan yhteen kasvaneista jättisoluista eli synsytioista. Tämän perusteella sille annettiin1950-luvulla englanninkielinen nimi respiratory syncytial virus eli RSV.

Viattomat ensioireet johtavat usein sairaalahoitoon

RS-virusinfektio alkaa nuhakuumeena, mutta leviää alahengitysteihin ja tulehdus sananmukaisesti tukkii pienet ilmatiehyet. Tauti ilmenee yleensä hengitysvaikeutena ja yleisenä huonovointisuutena. Salakavalasti pienellä vastasyntyneellä voi alkuvaiheen ainoana oireena olla syömisvaikeus. Kun hengitystiet ovat kokonaan tukossa, eivät keuhkoputkia laajentavat lääkkeet juuri auta eikä muutakaan lääkehoitoa ole tarjolla.

Tehohoidon sijaan tavoitteena lasten suojaaminen taudilta

RSV-infektion hoitona on hapen antaminen ja tarvittaessa tehohoito hengityskoneessa. Esimerkiksi influenssan esiintymisen huippukuukaudet ajoittuvat usein yhteen RS-viruksen kanssa, ja pahimmillaan lapsi voi sairastua useammasta virus- tai bakteeriperäisestä taudinaiheuttajasta yhtä aikaa. Ennen nykyaikaista tehohoitoa tautiin menehtyi vuosittain Suomessakin useita lapsia. Nykyisin näin ei onneksi tapahdu, mutta sairaalahoito voi kestää jopa viikkoja ja sairastuminen voi aiheuttaa pitkäkestoisia terveydellisiä vaikeuksia esimerkiksi lisäämällä lapsen riskiä sairastua astmaan.

Pienten lasten suojaaminen RS-virusinfektiolta on korkealla lastenlääkärien toivomuslistalla. Tavoitteena on taudin ennaltaehkäisy rokotteella tai lääkkeellä.

 


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

Kommentoi