BLOGI: ROKOTETUTKIMUSKLINIKAN TYÖNTÄYTEINEN VUOSI

29.12.2021

Outi Laajalahti
tutkijalääkäri, gynekologi

Huolimatta ympärillä jylläävästä pandemiasta on rokotetutkimusklinikoilla vietetty vauhdikasta vuotta. Monet käynnissä olevat tutkimukset alkoivat jo ennen pandemiaa. Tutkimuksien seurantakäynnit voitiin kuitenkin toteuttaa annettujen ohjeiden mukaisesti. Myös uusia tutkimuksia päästiin aloittamaan. Klinikkatyöpäivät täyttyivät potilaista ja etätyöpäivät uusien tutkimusten kokouksista.

Laajakirjoisempia pneumokokkirokotteita tutkitaan 

Vauvatutkimuksissa olemme tehneet entistä laajakirjoisempien pneumokokkirokotteiden tutkimuksia. Uusia vauvoja ei otettu mukaan tutkimuksiin enää huhtikuun jälkeen, mutta seurantakäynneillä tutkittavat ovat käyneet pitkin vuotta. On ollut hauska seurata pienten varttumista käveleviksi taaperoiksi.

Meningokokkirokotetutkimuksen tavoitteena on saada käyttöön laajatehoinen rokote, joka suojaa viideltä tavallisimmalta tautia aiheuttavalta bakteeriryhmältä  

Meningokokkirokotteen tutkimus on edelleen vauhdissa. Uusia osallistujia tulee klinikoillemme viikoittain. Tutkimushenkilöt ovat kuusiviikkoisista vauvoista aina 1,5-vuotiaisiin taaperoihin. On ollut hienoa olla mukana kehityksen rattaissa mahdollisesti entistä toimivamman rokotteen tutkimuksissa.  

Meningokokki B -bakteeri aiheuttaa kaikista vakavimman meningokokki-infektion. Siihen on olemassa oma rokotteensa, mutta tuon rokotteen rokotekattavuus on aika huono niissäkin maissa, joissa infektiota esiintyy tavallisemmin. Meillä Suomessa meningokokki-infektiot onneksi ovat harvinaisia, eikä rokote kuulu kansalliseen rokoteohjelmaamme. Rokotteen suosiota ja rokotekattavuutta parantaisi varmasti, jos nyt tutkittavana oleva viisivalenttinen meningokokkirokote, eli rokote, johon kuuluu ACWY kantojen lisäksi pahamaineinen meningokokki B, saataisiin laajempaan käyttöön.

Tämän viisivalenttisen meningokokkirokotteen tutkimuksessa meillä on ollut runsaasti mukana nuoria ja nuoria aikuisia. Kontrollikäyntejä on ollut paljon ja osallistujiin on tutustuttu aika hyvin. Olemme todella onnellisia ja ylpeitä kaikista mukana olleista tutkittavista.
Meillä Suomessa on fiksuja nuoria!
Tässäkin tutkimuksessa seurantakäynnit alkavat olla loppusuoralla ja odottelemme tutkimuksen lopputuloksia. Tutkimukseen osallistuneet nuoret ovat saaneet suojan kaikille edellä mainituille meningokokkikannoille, eli jokainen osallistuja on hyötynyt osallistumisestaan!   

Outi Laajalahti

RSV (respiratory syncytial virus) on maailmanlaajuisesti yleisin pienille lapsille ja iäkkäille henkilöille vaikeita hengitystieinfektioita aiheuttava virus

RS- virus on meille kaikille hyvin tuttu jokavuotisen flunssan aiheuttaja. RSV infektioita voi torjua ainoastaan kontakteja välttämällä ja hyvästä hygieniasta huolehtimalla. Keskosvauvoille ja vakavaa sydän- tai keuhkosairautta poteville vauvoille RSV infektiolta suojautumiseksi voidaan antaa vasta-ainepistoksia. Kuitenkin RSV infektio voi olla vakava, potentiaalisti tappava myös terveille, täysiaikaisena syntyneille vauvoille. Edullisemman ja toimivamman vasta-aineen kehittäminen olisi tosi tärkeää ja näitä vasta-ainetutkimuksia meneekin klinikoillamme.

Äidin elimistö on upea vasta-ainepumppu sikiöille.  Vastasyntyneellä vauvalla löytyy runsaasti äidiltä siirtyneitä vasta-aineita eri taudinaiheuttajia vastaan. Vasta-aineita siirtyy niin sairastetuista infektioista kuin annetuista rokotteista. Ilman äidiltä siirtyviä vasta-aineita pikkuvauvat olisivat tosi haavoittuvaisia infektioille. Äidille annettavilla rokotteilla äidin elimistön vasta-ainetasoja voidaan nostaa ja tällä tavalla vasta-aineita voi siirtyä entistä enemmän myös vastasyntyneelle, suojaamaan häntä infektioilta.

Tätä tietämystä hyödynnetään raskaana olevien naisten RS-virusrokotetutkimuksissa. Äidin vasta-ainetasoja nostamalla vauvat voivat saada moninkertaisesti enemmän suojaa RS-virusta vastaan ja siten tärkeää suojaa ensimmäisille kuudelle elinkuukaudelleen. On ollut aivan mahtavaa olla mukana raskaana olevien naisten tutkimuksessa tietäen, miten tärkeästä asiasta on kyse.

Tavoite meillä kaikilla on sama: vähemmän infektioita äideillä, vähemmän raskauskomplikaatioita ja vauvalle terveitä elämän alkukuukausia, kunnes hänen elimistönsä on riittävän kypsä omaan vasta-ainemuodostukseen.

Outi Laajalahti

RS-virus infektoi aivan kaikenikäisiä ihmisiä. Terveellä nuorella ja aikuisella RSV-infektio lähinnä aiheuttaa mielipahaa, kun flunssa voi rajoittaa harrastuksia ja työntekoa. RSV infektio voi kuitenkin aiheuttaa myös iäkkäämmillä henkilöillä huomattavaa sairastuvuutta ja sairaalahoitoja. Jo varhain keväällä tutkimuskeskuksissamme alkoi yli 60-vuotiaiden aikuisten RSV-rokotetutkimukset. Klinikoidemme ovet ovat avautuneet tiuhaan tahtiin, sillä tutkimuksissa on mukana jo useita satoja henkilöitä. Tutkimukset tulevat jatkumaan vielä pitkään ja uusia tutkittavia otetaan mukaan kevääseen 2022 asti.

Tulevaisuudessa häämöttää myös aivan uudenlaisen RSV-rokotteen tutkimukset. Jos olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, kannattaa olla kuulolla!

Outi Laajalahti

Keltakuume on vakava virustauti, jota esiintyy trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla Afrikassa (90 % tapauksista) sekä Etelä- ja Väli-Amerikassa — rokotetta tutkitaan nyt myös Suomessa

Tänä syksynä olemme saaneet oppia myös hieman eksoottisemmista sairauksista. Keltakuume ei ole uhka täällä Suomen leveysasteilla, mutta Afrikassa ja Etelä-Amerikassa kärsitään rokotepulasta ja uuden, paremman sekä helpommin valmistettavan rokotteen tarve on suuri. Suomi on päässyt mukaan toteuttamaan keltakuumerokotetutkimusta. On ollut hienoa huomata, että tutkimus kiinnostaa ja halukkaita osallistujia on saatu mukaan. Kuka tietää, olisiko rokotteesta tulevaisuudessa hyötyä esimerkiksi mahdollisen matkailun myötä. Emmekä me myöskään tiedä minkälaista maailman valloitusta keltakuumetta levittävät hyttyskannat tulevat tekemään. Onhan historiassa ajanjaksoja, jolloin keltakuumetta esiintyi pohjoisella pallonpuoliskollakin ja myös Euroopassa! Keltakuume on vaarallinen, monesti kuolemaan johtava infektiosairaus, joka on rokotteella torjuttavissa. On tosi tärkeää, että rokotetta riittäisi kaikille sitä tarvitseville.

Kiitos paljon tutkimuksessa mukana oleville, omalla panostuksellanne olette osana arvokasta tutkimustyötä!

Covid-19-rokotteen tutkimus  

Covid-19-pandemia on järkyttänyt meitä kaikkia. Epäuskoa herättäviä uutiskuvia alkoi tulvia televisioruutuihimme 2020 keväällä muista maista ja me täällä Suomessakin varauduimme pahimpaan. Infektion alkuaikojen kuvat Kiinasta ja Italiasta olivat suorastaan musertavia. On uskomatonta, millä vauhdilla tiedemaailma on pystynyt kehittämään rokotteita ja vähentämään tämän infektion aikaansaamaa uhkaa.

Me täällä Suomessa elämme tämän pandemiankin suhteen lintukodossa; meillä covid-19-infektio ei ole saavuttanut sellaisia kauhuskenaarioita, mitä alussa pelättiin. Tästä on kiittäminen ihmisten ymmärrystä infektion vakavuudesta. On ollut ahdistavaa ja kurjaa pelätä sairautta, rajoittaa sosiaalisia kontakteja, luopua harrastuksista ja välttää tapaamisia esim. isovanhempien kanssa. Koska rajoitussuosituksiin kuitenkin suhtauduttiin vakavasti ja maskit otettiin käyttöön, infektion ensimmäinen aalto saatiin täällä Suomessa aika nopeasti laantumaan. Rokotteiden saatavuus on myös vähentänyt taudin uhkaa. Käytössä olevat rokotteet onneksi vaikuttavat myös omikronkantaan, vaikka lisäannoksia tarvitaankin.

Rokotetutkimuskeskuksen klinikat Suomessa ovat osallistuneet pikkulasten koronarokotetutkimukseen.
5—11-vuotiaiden tutkittavien ryhmä täyttyi kesäkuussa nopeasti. Nyt ollaan jo vaiheessa, jossa tutkimuksen tulokset on havaittu hyviksi ja rokotetta saa Suomessakin antaa kaikille tämän ikäryhmän lapsille.  Euroopan komission hyväksyntä rokotteelle annettiin 25.11.2021 ja valtioneuvoston asetus rokotteen antamisesta saatiin 22.12.2021.

Suomessa tutkimukseen osallistuneet lapset ovat supersankareita. Suuri kiitos tutkimuksessa mukana olleille lapsille ja heidän perheilleen!  

6 kk – 4-vuotiaiden lasten tutkimukset ovat vielä meneillään, ja niihin voi meillä Suomessakin ilmoittautua.

Rokotetutkimuksien tulevaisuuden näkymiä

Ensi vuonna klinikoillamme tulee tapahtumaan paljon muutoksia. Uusia kiehtovia tutkimuksia on alkamassa näiden jo mainittujen tutkimusten lisäksi. Haluaisitkohan osallistua esim. borrelia-, denguekuume- tai sytomegalovirus-rokotteen tutkimuksiin? Perinteisten rokotteiden lisäksi uudenlaiset rokotteet, kuten mRNA-rokotteet tulevat lisääntymään. Toivottavasti saamme jatkossakin mukaan uusia, tutkimuksesta ja terveyden edistämisestä kiinnostuneita tutkittavia. Meille rokotetutkimusklinikoilla jokainen uusi tutkimuspotilas on suuren ilon aihe!

Rokotetutkimuksen maailma on eteenpäin menevää tiedettä ja äärimmäisen palkitsevaa. Vain rokotteiden avulla voimme vaikuttaa infektiosairauksien ehkäisyssä. Vanhoja rokotteita pitää uudistaa ja uusia rokotteita tarvitaan.  Tähän pystytään ainoastaan tutkimustyön avulla.  

Iloista ja turvallista Uutta Vuotta!


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu