Blogi: Rokotetutkimuskeskuksen terveiset Euroopan lasten infektiotautien yhteisön (ESPID) konferenssista

1.6.2018

Oskari Pitkänen, LK
Rokotetutkimuskeskus

Lasten infektiotautien euroopan yhteisön (ESPID, The European Society for Paediatric Infectious Diseases) vuosittainen konferenssi järjestettiin tänä vuonna Juutinrauman metropolissa, Malmön kaupungissa. Tuhannet kävijät saapuivat Kööpenhaminan Kastrupin lentokentälle, mistä matka taittuu parissa kymmenessä minuutissa Pohjois-Euroopan kuuluisinta siltaa pitkin Ruotsin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin. Kesäisen helteiset ilmat hellivät myös Etelä-Ruotsissa koko tapahtuman ajan.

Malmö, Juutinrauman metropoli

Kolmihenkinen, dynaaminen ja hyvin hitsautunut delegaatiomme osallistui neljän päivän ajan keskustelutilaisuuksiin, luennoille ja interaktiivisiin esittelijätapaamisiin.

Rokotetutkimuskeskuksen edustajat ESPID:issä: LL Jukka markkula,LT Maria Hemming-Harlo ja LK Oskari Pitkänen

Teemat vaihtuvat päivittäin ja tapahtuman keskeinen tarkoitus on tuoda esille alan uusimpia tutkimustuloksia maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Vieraspuhujat saapuivat muun muassa USA:sta, Koreasta ja Australiasta. Osa kohtaamistamme konferenssivieraista oli saapunut Kaakkois-Aasiasta, Brasiliasta ja Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta.

ESPID:n avajaiset käsittelivät lääketieteen puolustamista totuuden jälkeisellä aikakaudella – miten tuloksia tulee esitellä, kuinka keskustella tuloksista kriittisen väestönosan kanssa ja mikä on alati kasvavien sosiaalisten medioiden rooli. Osallistumissamme symposiumeissa käsiteltiin perusteellisesti neonataali-infektioita.

Toinen keskeinen seuraamamme teema oli tietysti rokotteet. Influenssarokotteista, rokotusten epäsuorista terveyshyödyistä sekä uusien rokotteiden turvallisuudesta ja toimivuudesta tuotetaan vuosittain valtaisa määrä erinomaista kansainvälistä tutkimusta. Sen keskeinen näyttö on, että varhaislapsuudessa annetut rokotteet ovat edelleen erittäin toimivia, turvallisia ja kustannustehokkaita. Rokottaminen kannattaa aina, vaikka influenssarokotteiden vuosittaisesta genotyyppiosuvuudesta ei voida antaa takuuta. Tapahtuma-applikaation kautta yleisö pystyi osallistumaan luentoihin ja keskustelutilaisuuksiin reaaliajassa esittämällä kysymyksiä, palautetta tai lataamalla presentaatioita. Nähtäväksi jää, millaista tulevaisuuden tuulahdusta ensimmäisen illan yleisöäänestyksen tulos ennustaa.

Väliajalla keskustelimme messualueen innovaatioyritysten edustajien kanssa ja tutkimme heidän tuottamaansa interaktiivista materiaalia. Oli suuri helpotus, että tanskalaisuuden välittömästä vaikutuksesta huolimatta herkullisesta lounaspöydästä sai muutakin kuin voileipiä.

 

Suomalaista terveystietorekisterijärjestelmää sovellettiin ja lainattiin useassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Lisäksi THL:n Hanna Nohynek palkittiin tunnustuksella erinomaisesta kommunikaatiosta tieteen hyväksi. 

Oma kontribuutiomme tämän vuoden tapahtumaan oli LL Jukka Markkulan presentaatio rotaviruksen pitkittyneeseen eritykseen potentiaalisesti vaikuttavista tekijöistä rokotetuilla lapsilla ja LK Oskari Pitkäsen e-posteri sapoviruksen epidemiologiasta Suomessa. Ensi vuonna aiomme matkustaa Valko-Venäjän Minskiin useamman tutkimuksen ja delegaatin voimin. 

LL Jukka Markkulan presentaatio: Rotaviruksen erittymiseen vaikuttavat tekijät
LL Jukka Markkula
LK Oskari Pitkäsen presentaatio: Sapoviruksen epidemiologia Suomessa

 

 


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

Kommentoi