Blogi: Rokotetutkimus ei pääty myyntilupaan – nyt tutkitaan lasten rotavirusrokotteen vaikutuksia

24.7.2018

Jukka Markkula
Lääketieteen lisensiaatti
tutkijalääkäri

Rokotetutkimuskeskuksella ja rotavirusrokotteilla on pitkä yhteinen historia. Suomessa tehtyjen tutkimusten ansiosta rokote lisättiin rokotusohjelmaan. Nyt tutkitaan vaikutuksia.

Tämän blogin tarkoituksena on raottaa yhden tutkimusprojektin myötä ovea Rokotetutkimuskeskuksen omaan akateemiseen tutkimukseen, josta esimakua antoi jo edellinen blogikirjoitus matkastamme lasten infektiotautien Euroopan yhteisön (ESPID) konferenssiin.

Käydäänpä ensin läpi hieman tutkimuksemme taustoja. Rotavirus oli pitkään ollut suurin syy lasten ripuli- ja oksennustautiin meillä ja maailmalla, kunnes 2000-luvun alussa markkinoille tulivat rotavirusrokotteet ja niitä alettiin lisätä kansallisiin rokotusohjelmiin ympäri maailman. Suomessa tämä tapahtui syyskuussa 2009, jolloin rotavirusrokote RotaTeq® otettiin osaksi lasten rokotusohjelmaa. Jo ennen tätä useiden rotavirusrokotteiden turvallisuutta ja tehokkuutta oli meillä Suomessa tutkittu kattavasti, joten voitaneen sanoa, että Rokotetutkimuskeskuksella ja rotavirusrokotteilla on pitkä yhteinen historia.

Rokotusohjelmaan lisäämisen jälkeen olemme mielenkiinnolla seuranneet RotaTeq®-rokotteen vaikutuksia Suomessa. Vuonna 2014 tarkastetussa, asiantuntijalääkärimme Maria Hemming-Harlon väitöskirjassa todettiin RotaTeq®-rokotteen vähentäneen rotaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa yli 80 prosenttia verrattuna vuosiin, jolloin rotavirusrokote ei vielä kuulunut rokotusohjelmaan. Myöhemmissä tutkimuksissamme tämä luku on tarkentunut yli 90 prosenttiin. Rokotteen lisääminen kansalliseen rokotusohjelmaan on siis ollut tässä valossa erittäin kannattavaa!

Rokotteen lisääminen kansalliseen rokotusohjelmaan on siis ollut kannattavaa, tautitaakka on vähentynyt yli 90 prosenttia.

 

Rotavirusrokotteella uusia mielenkiintoisia vaikutuksia
Omassa projektissani puolestaan tutkin rokotteen toisenlaisia vaikutuksia ja ominaisuuksia. Olemme tehneet vuodesta 2013 lähtien yhteistyötä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa ja määrittäneet kaikki Suomessa siitä lähtien todetut rotavirustyypit. Tarkoituksena on siis havaita muutoksia kiertävissä rotavirustyypeissä ja tutkia onko rokotteella vaikutusta niihin. Tänä syksynä tulee viisi vuotta täyteen ja odotankin innolla tuloksia puolen vuosikymmenen osalta.

Rokotteesta suoja rokottamattomalle.

Tähän mennessä olemme havainneet vanhempien, rokottamattomien lasten tautitaakan vähenemistä ajan myötä sekä rotaviruksen esiintymistä myös yli 65 vuotiaiden väestössä. Ensimmäinen on merkki rokotteen antamasta laumasuojasta, mihin kaikilla rokotteilla juuri pyritäänkin! Jälkimmäinen on mielenkiintoinen löydös, sillä yleisesti ottaen rotavirusta pidetään lastentautina.

Rotavirusrokote RotaTeq® sisältää viittä eri tyyppiä olevaa elävää rotavirusta. Luonnossa kiertävien rotavirustyyppien tapaan myöskin rokote saa aikaan suojan lisääntymällä ja aiheuttamalla tulehduksen suolistossa. Tulehdus on kuitenkin yleensä lieväoireinen, useimmiten jopa täysin oireeton. Lisääntymisensä vuoksi rokotetyypin virukset voivat erittyä ulosteisiin ja levitä myös rokottamattomiin ihmisiin. Terveelle ihmiselle tästä ei ole haittaa, vaan on mahdollista, että levinnyt rokotevirus voi rokottamattomalle jopa aikaansaada suojan rotavirusta vastaan.

Tutkimukseni toisena aiheena onkin juuri rokotteen sisältämien virusten erittyminen ulosteisiin rokotusten jälkeen. Tämän selvittämiseksi toteutimme Espoon, Tampereen ja Turun rokotetutkimusklinikoilla oman tutkimuksen, joka päättyi vuoden 2017 loppupuolella. Paraikaa pakerran aineiston parissa. Lopulliset tulokset eivät vielä ole valmiita, mutta aiemman tutkimuksemme perusteella viruksen erittyminen on varsin yleistä jokaisen rokoteannoksen jälkeen ja se voi kestää pitkäänkin. Alustavat tulokset viittaavat kuitenkin siihen, ettei pitkästäkään erittymisestä ole haittaa, vaan pikemminkin se voi olla merkki onnistuneesta rokotuksesta!

Jukka Markkula

Tässä siis lyhyt katsaus allekirjoittaneen projektiin. Tulevaisuudessa päivitän lisää projektin kuulumisia ja tuloksia.


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

Kommentoi