Blogi: Raskauden aikana otettu influenssarokotus suojaa äidin lisäksi myös vauvaa

23.11.2017

Miia Virta
LT, Lastentautien erikoislääkäri, tutkijalääkäri
Rokotetutkimuskeskus

Raskaana olevan on ensisijaisen tärkeää ottaa influenssarokote.

 

Raskauden aikana otettu rokotus suojaa parhaimmillaan raskaana olevaa naista, raskauden etenemistä, kohdussa kehittyvää sikiötä sekä vastasyntynyttä vauvaa vaikeilta, jopa hengenvaarallisilta taudeilta.

Hyvä esimerkki tällaisesta rokotuksesta on influenssarokotus, jota on tarjottu kaikille raskaana oleville naisille ilmaiseksi osana Suomen kansallista rokotusohjelmaa jo usean vuoden ajan.

Raskaana olevat naiset, kuten usein myös terveydenhuollon ammattilaiset, suhtautuvat raskauden aikana annettaviin lääkkeisiin ja rokotuksiin varovaisesti. Onhan raskaana olevan naisen lisäksi mielessä myös kohdussa kehittyvän vauvan turvallisuus.

Raskaus kuitenkin heikentää naisen puolustusjärjestelmän toimintaa, minkä lisäksi hengitystilavuus pienenee kohdun kasvaessa altistaen vaikeille hengitystieinfektioille. Tämän vuoksi influenssa voi olla raskausaikana jopa hengenvaarallinen, tehohoitoa vaativa sairaus. Raskaana olevan on siis ensisijaisen tärkeää ottaa influenssarokotus.

Raskausaikana influenssarokotteen ottaneilla on todettu vähemmän ennenaikaisia synnytyksiä ja pienipainoisina syntyneitä vauvoja verrattuna niihin, jotka eivät ole rokotetta ottaneet. Rokotteen ottamatta jättäminen voi siis äidin terveyden lisäksi vaarantaa myös raskauden kulkua ja sikiön kasvua.

Vastasyntynyt vauva on altis vaikealle, henkeäkin uhkaavalle influenssalle, koska vauvan puolustusjärjestelmä ei toimi vielä kunnolla. Alle 6 kk ikäiselle ei voida myöskään antaa vielä omaa influenssarokotetta, koska sille ei synny vastetta.

Tehokkain keino vastasyntyneen suojaamiseen influenssalta on äidin raskauden aikana ottama influenssarokote.

Tehokkain keino vastasyntyneen suojaamiseen on äidin raskauden aikana ottama influenssarokote. Äidin vasta-aineet siirtyvät istukan kautta vauvalle antaen suojaa 6 kk ikään saakka. Rokotteen ottanut äiti suojaa vauvaansa myös välillisesti, kun ei tartuta lastaan.

Raskaana olevat tarvitsevat mahdollisimman tehokkaan influenssarokotteen Kolmitehoisen rokotteen lisäksi markkinoilla on jo neljää influenssan alatyyppiä vastaan tehoava rokote. On tärkeää selvittää, antaisiko nelivalenttinen rokote tehokkaamman suojan äidille tai vauvalle kuin kolmitehoinen rokote.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa on tänä syksynä käynnistynyt raskaana olevien influenssarokotetutkimus, jossa kaikki osallistujat saavat joko tavanomaisen kolmitehoisen tai uudemman nelitehoisen rokotteen. Lue lisätietoa tutkimuksesta ja ilmoittaudu mukaan!

Raskaana oleva nainen: Ota influenssarokote – suojaa itsesi lisäksi myös vauvasi!

Asiaa odottavien äitien rokottamisesta influenssaa vastaan: MTV3 Huomenta Suomi 27.9.2017, professori Timo Vesikari.


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

Kommentoi