BLOGI: Parempaa lääkehoitoa lapsille

11.10.2018

Maria Hemming-Harlo
LT, Asiantuntijalääkäri
Rokotetutkimuskeskus

Yliopistosairaaloiden yhteishanke FinPedMed järjestää kahden vuoden välein Lasten Lääkehoidon päivät lasten ja heidän lääkehoidon parissa työskenteleville ammattilaisille. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda julki alan uusimpia tutkimustuloksia lasten lääkehoidon kehittämiseksi. Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa, tällä kertaa Helsingissä.

Rokotetutkimuskeskuksesta tapahtumaan kutsuttiin luennoimaan professori Timo Vesikari sekä asiantuntijalääkäri Maria Hemming-Harlo. Aiheina olivat lasten rotavirusrokotteet ja influenssarokotukset.

UUTTA LASTEN LÄÄKEHOIDOSTA JA ROKOTTAMISELLA SAAVUTETUISTA HYÖDYISTÄ

Tapahtuma oli jälleen varsin hyödyllinen ja sisälsi paljon uutta tietoa lasten lääkehoidosta. Lastentautien erikoislääkäreitä ja asiantuntijoita ympäri maata oli saapunut paikalle kertomaan uusimmista tutkimustuloksista ja hoitokäytännöistä: lasten astman hoidosta, immuunipuutteisten lasten hoidosta, siitepölysiedätyksistä jne. Esimerkiksi astman pahenemisvaiheessa ei enää yleensä suositella hoitavan lääkeannoksen nostamista ja siitepölyallergian siedätyksissä hoitovalinnassa (pistettävä hoito/kielenalustabletti) tulee huomioida paremmin lapsen kokemat oireet. Joskus tablettihoito kielen alle voi olla mahdoton voimakkaasta kurkun kutinasta kärsivälle lapselle.

Itse esittelimme ylpeänä Rokotetutkimuskeskuksen tutkimustuloksia rotavirusrokotteiden tehosta ja rokottamisen yllättävistäkin vaikutuksista. Suomessa rotavirusrokotteet ovat vähentäneet rotavirusripulista johtuvia sairaalahoitoja yli 90 prosenttia. Lisäksi Amerikassa lasten kuumekouristusten on havaittu vähenevän lapsilla, jotka ovat saaneet vähintään yhden rokoteannoksen. Meillä Rokotetutkimuskeskuksessa tehdyssä uusimmassa tutkimuksessa havaitsimme myös, että rotavirusrokotteen saaneilla lapsilla keliakian esiintyvyys 10–14-vuotiaana on vähäisempää kuin rokottamattomilla lapsilla.

INFLUENSSAN ENNALTAEHKÄISY  KEHITTYY

Lasten influenssarokotukset ovat nyt muuttumassa THL:n uuden suosituksen mukaan ilmaiseksi kaikille alle 7-vuotiaille lapsille. Influenssa voi edelleen olla hengenvaarallinen tauti erityisesti pienille lapsille, vanhuksille ja raskaana oleville naisille, perusterveitä henkilöitä unohtamatta. Viruksen muuntumisen vuoksi käyttöön tarvitaan parempia ja tehokkaampia influenssarokotteita erityisesti pikkulapsille ja vanhuksille. Nähtäväksi jää miten tutkimukset vaikuttavat tuleviin hoitokäyntäntöihin ja rokotussuosituksiin.

Lasten Lääkehoidonpäivien esitykset ovat toistaiseksi nähtävissä osoitteessa https://www.dropbox.com/sh/0fr7lzwb7wyqete/AADIY3s6-lDpzXzLJu0OrxXga?dl=0

 

 


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu