BLOGI: mRNA-ROKOTTEIDEN MAHDOLLISUUDET

20.4.2022

Mika Rämet
lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori

SARS-CoV-2-virus mullisti rokotekehityksen. mRNA-rokotteet ovat nyt alan asiantuntijoiden ja lukuisten rokotekehittäjien kiinnostuksen ja tutkimustyön kohde. Mutta milloin mRNA-rokotteilla voidaan ennaltaehkäistä myös muita infektiotauteja kuin covid-19?

Kylmäketjuvaatimus hidasti mRNA-rokotteiden läpimurtoa

Maailmanlaajuisesti tärkeimmät taudit, joita vastaan kehitetään rokotteita, ovat malaria, tuberkuloosi ja HIV. Nämä taudit ovat erityisen yleisiä alueilla, joilla on vaikea järjestää -70° C katkeamaton kylmäketju tuotantolinjalta loppukäyttäjälle. Rokotteiden edellyttämä kylmäketju on yksi syy, miksi mRNA-teknologian mahdollisuudet nähtiin aiemmin paremminkin potentiaalisten hoitokeinojen kuin rokotteiden kehittämisessä. Esimerkiksi Moderna ja BioNTech keskittyivät yhtiöiden alkuaikoina syöpä- ja kantasoluhoitojen kehittämiseen, kunnes koronavirus muutti niiden toiminnan painopisteen. Pandemian vallitessa rokotteiden nopea suunnittelu ja valmistus sekä luotettava tuotanto oli tärkeämpää kuin haastavan kylmäsäilytyksen järjestäminen.

mRNA-teknologian mahdollisuus myös mahdollisten pandemioiden pysäyttämisessä oli kuitenkin nähty jo ennalta. Esimerkiksi rokotevalmistaja CureVac sai kansainväliseltä Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) -järjestöltä jo ennen koronapandemiaa merkittävän rahoituksen liikuteltavan mRNA-rokoteprintterin valmistamiseksi hypoteettista pandemiaa aiheuttavaa tautia X vastaan. https://cepi.net/news_cepi/cepi-awards-contract-to-curevac-to-advance-the-rna-printer-a-mrna-vaccine-platform-that-can-rapidly-combat-multiple-diseases/

Tulevaisuuden mRNA-rokotteet

BioNTechin ja Pfizerin sekä Modernan koronarokotteiden menestys käynnisti mRNA-rokotteiden kehityksen vyöryn. Pelkästään Modernalla on julkisen kuvauksen perusteella tällä hetkellä kehitteillä yli 30 erilaista rokotetta covid-19-infektion lisäksi esimerkiksi influenssa-, RS-, HI-, zika-, Epstein–Barr-, sytomegalo- ja vesirokkovirusta vastaan. Infektiotautien lisäksi mRNA-teknologiaa pyritään hyödyntämään myös erilaisten syöpärokotteiden kehittämisessä, sekä edistämään kudosten korjaantumista ja korjaamaan geenivirheestä johtuvia aineenvaihduntasairauksia.

Luonnollisesti Modernan lisäksi monet muut yhtiöt ja akateemiset toimijat kehittävät erilaisia mRNA-teknlogiaan pohjaavia rokotteita ja hoitoja. Myös itse teknologiaa kehitetään paremmaksi: tulevaisuuden mRNA-rokotteet säilyvät jääkaappilämpötilassa, niiden kyky tuottaa haluttua proteiinia on parempi sekä tarkemmin säädeltävissä ja ne ovat aiempaa paremmin siedettyjä. Alan kehitysnäkymät ovat siis huimat.

Infektiotautien lisäksi mRNA-teknologiaa pyritään hyödyntämään myös erilaisten syöpärokotteiden kehittämisessä, sekä edistämään kudosten korjaantumista ja korjaamaan geenivirheestä johtuvia aineenvaihduntasairauksia.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus on tiiviisti mukana tässä kehityksessä osallistumalla Modernan mRNA-rokoteteknologiaan pohjaavan sytomegalovirusrokotteen  (CMV) viimeisen vaiheen III tutkimuksen toteuttamiseen. https://rokotetutkimus.fi/tutkimukset-cpt/cmv-rokote-tutkimus-16-40-vuotiaille-nuorille-ja-aikuisille-naisille/


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu