Blogi: Kuka tarvitsee hepatiitti B -rokotusta? Kaikki!

12.12.2017

Timo Vesikari
Professori
Rokotetutkimuskeskuksen johtaja

Maailmassa on 260 miljoonaa hepatiitti B -viruksen kantajaa. Heistä yli 600 000 kuolee vuosittain maksakirroosiin ja -syöpään. Kansainvälistymisen vuoksi kaikkien tulisi olla rokotettu B hepatiittia vastaan. Tämä on myös WHO:n yleismaailmallinen suositus.

Hepatiitti B -kantajuus on erityisen yleistä Kaakkois-Aasiassa (esim. Kiina, Taiwan, Filippiinit, Vietnam, Thaimaa jne.), mutta tavallista myös Afrikassa ja jo Välimeren maissa. Tartunta tapahtuu usein jo synnytyksen yhteydessä äidiltä. Myöhemmin tartunta on mahdollinen mm. suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Suomessa seulotaan hepatiitti B raskauden aikana ja kantajaäitien lapset rokotetaan, jotta äiti-lapsi-tartunta saadaan estettyä. Kuitenkaan hepatiitti B -rokotetta ei vielä ole otettu Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan.

Hepatiitti B -tartunnan on riski lisääntynyt 

Hepatiitti B -rokote on tarpeellinen kaikille.

Suomessa vapaaehtoisia omakustanteisia hepatiittirokotuksia (sekä A että B) annetaan melko yleisesti matkailijoille. Hyvä niin. Matkustusliikenne on myös meille päin, ja kyydissä kulkevat taudinaiheuttajat ml. hepatiitti B -virus. Kansainvälistyminen tarjoaa koko ajan enemmän tilaisuuksia olla läheisessä tekemisessä sellaisten henkilöiden kanssa, jotka ovat hepatiitti B -viruksen kantajia. Ja kyllä, kaikki hepatiitti B -kantajat ovat mahdollisia tartunnanlähteitä koko ikänsä. Tartuntaan riittää hyvin pieni määrä verta, esimerkiksi seksikontakti on siihen riittävä. Hepatiitti B tarttuu paljon herkemmin kuin HIV.

Parempi rokotussuoja B hepatiittia vastaan

Suojautuminen ajoissa B hepatiittia vastaan on kaikin puolin järkevää. Kunnon suojan saa vasta kolmen rokotuksen sarjalla (0, 1 ja 6 kk), jonka antaminen vie puoli vuotta.

Yleisin hepatiitti B -rokote  on Engerix B (GSK), joka valmistetaan geeniteknologisesti hiivasoluissa. Rokote on hyvä ja turvallinen. Kaikki eivät kuitenkaan kehitä immuunivastetta nykyiselle hepatiitti B -rokotteelle eivätkä siten saa suojaa rokotusten jälkeen. Osalla tämä johtuu perinnöllisistä syistä. Lisäksi rokotesuojaa huonontavat erilaiset sairaudet ja mm. tupakointi vanhemmilla henkilöillä. Rokotusten onnistuminen olisi hyvä varmistaa verinäytteellä, mutta tätä ei useinkaan tehdä.

Paremman immuunivasteen aikaansaava hepatiitti B -rokote on tarpeen.

Paremman immuunivasteen aikaansaavia hepatiitti B -rokotteita on kehitetty ja niitä tutkitaan pian myös Suomessa.


2 kommenttia artikkeliin “Blogi: Kuka tarvitsee hepatiitti B -rokotusta? Kaikki!”

 1. Sirpa Valavaara

  Tervehdys! sain kirjeen alkuvuodesta mahdollisuudesta osallistua rokotetutkimukseen B-hepatiittia vastaan. Kävin Kokkolan tutkimusasemalla, otettiin verikokeet ja jäin odottamaan seuraavan viikon rokotusaikaa. Sain kuitenkin soiton, että en voi osallistua ko tutkimukseen koska olen psoriaatikko (sekä iho- että nivel). Haluaisin kuitenkin pitää “nimeäni listolla” seuraavia mahdollisia tutkimuksia varten. olen ollut vyöruusu-rokotetutkimuksessa mukana (sain silloin heti aluksi “oikean” rokotteen).
  ystävällisin terveisin ja hyvä kevättä
  Sirpa Valavaara Kokkolasta

  • Elina Heinämäki

   Hei Sirpa!

   Kiitos mielenkiinnosta tutkimuksiamme kohtaan. Pidämme sinut ajantasalla tulevista tutkimuksista. Aurinkoista kevättä!

Kommentoi