BLOGI: KORONAROKOTTEIDEN TUTKIMUS LAPSILLA JA NUORILLA ON YHÄ TÄRKEÄÄ

14.3.2022

Mika Rämet
lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori

COVID-19-epidemia saatiin pidettyä Suomessa aisoissa onnistuneesti ajoitettujen rajoitustoimien sekä päättäväisesti toteutettujen rokotusten avulla, kunnes omikronmuunnos mullisti epidemiatilanteen vuodenvaihteen jälkeen. Kun valtaosa lapsista ja nuorista altistuu kevään kuluessa luontaisesti virukselle, niin onko lasten osalta koronarokotteiden tutkimuksessa enää merkitystä?

Mika Rämet

Omikron on korostanut kolmannen rokoteannoksen merkitystä

Omikronmuunnos aiheuttaa oireista tautia myös rokotetuilla johtuen erityisesti variantin kyvystä väistää neutraloivia vasta-aineita aiempia valtamuunnoksia paremmin. Koska suoja oireista limakalvoinfektiota vastaan riippuu erityisesti juuri neutraloivien vasta-aineiden määrästä, on kolmannen rokoteannoksen merkitys korostunut myös lapsilla ja nuorilla. Esimerkiksi 16–17-vuotiailla nuorilla suoja oireista omikronmuunnoksen aiheuttamaa tautia vastaan laskee 70 päivää toisen annoksen jälkeen noin 20 %:iin, kun suoja deltaa vastaan säilyy erittäin hyvänä (yli 80 %) (Linkki: Adolescent vaccination with BNT162b2 (Comirnaty, Pfizer-BioNTech) vaccine and effectiveness against COVID-19: national test-negative case-control study, England). Yhdysvaltojen lääkeviranomainen FDA onkin antanut hätäkäyttöluvan kolmannelle annokselle 12–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Vastaavasti myös Euroopan lääkeviraston EMA:n hyväksyntä on etenemässä. On siis selvää, että omikronmuunnos on muuttanut epidemia- ja rokotustilannetta myös lasten ja nuorten osalta sekä Suomessa että globaalisti.

Kolmannen rokoteannoksen merkitystä tutkitaan alle 12-vuotiailla lapsilla

Omikronmuunnoksen yleistyminen on vaikuttanut myös alle 12-vuotiaiden lasten Comirnaty-rokotteen tutkimukseen. On tullut välttämättömäksi tutkia rokotteen kolmannen annoksen merkitystä (Linkki: Pfizer and BioNTech Provide Update on Rolling Submission for Emergency Use Authorization of Their COVID-19 Vaccine in Children 6 Months Through 4 Years of Age). On sekä lasten sairaudelta suojaamisen että pandemian (tulevan) hallinnan kannalta tärkeää tietää, miten rokote suojaa heitä oireista  tautia vastaan. Mielestäni tutkimus on erityisen tärkeä siksi, että seuraava mahdollinen (ja hyvin todennäköinen) epidemia-aalto voi olla (ja todennäköisesti onkin) muun kuin omikronin aiheuttama. Tämä johtuu siitä, että koronavirukseen kohdistuva valintapaine suosii laajasti levinneen omikronin aiheuttaman luontaisen puolustusvasteen väistämistä rokottamattomilla lapsilla. On mahdollista (vaikkei tietenkään toivottavaa), että tämä seuraava muunnos on lapsille omikronia vaarallisempi. Siksi Comirnaty-rokotteen tutkimus on nähdäkseni edelleen hyvin perusteltua, vaikka omikron ehtiikin infektoida (Suomessa) laajasti alle 12-vuotiaat lapset ennen heidän rokottamistansa.

Lasten suojaamisessa on tärkeää pyrkiä olemaan vähintään yksi askel koronavirusta edellä.

Mika Rämet

Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu