BLOGI: KATTAVAMPAA ROKOTESUOJAA LAPSILLE

8.1.2019

Maria Hemming-Harlo
LT, Asiantuntijalääkäri
Rokotetutkimuskeskus

Rokotteiden kehittäminen alkoi 1700-luvun loppupuolella, kun lehmänrokkotartunnan havaittiin suojaavan karjanhoitajia isorokkotartunnalta. Sittemmin isorokko julistettiinkin rokotusten avulla hävinneeksi maailmasta ja isorokkorokotteen jälkeen on saatu käyttöön monia muita tarpeellisia rokotteita.

Tällä hetkellä rokotteet pelastavat miljoonien lasten hengen vuosittain. Vaikka rokotteiden vaikutus kansanterveydellisesti on merkittävä, olennaisinta on niiden tarjoama tautisuoja omalle lapselle.

Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa on tällä hetkellä useita todella tärkeitä rokotteita kuten esimerkiksi kolmosrokote tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan sekä viitosrokote, joka sisältää suojan mm. pikkuvauvoille hengenvaarallista hinkuyskää vastaan. Uudemmista mainittakoon rokotteet esimerkiksi vesirokkoa sekä hengitystieinfektioita ja korvatulehduksia aiheuttavia pneumokokkibakteereita vastaan.

LASTEN ROKOTUSOHJELMA EUROOPPALAISELLE TASOLLE

Vaikka Suomen rokotusohjelma onkin jo varsin kattava, se ei sisällä aivan samoja rokotteita kuin mitä on jo käytössä muualla Euroopassa. Näitä ovat esimerkiksi rokote B-hepatiittia ja meningokokkibakteerien aiheuttamaa aivokalvontulehdusta vastaan. Rokotusohjelmastamme puuttuu myös laajakirjoinen pneumokokkirokote, jolla voitaisiin vielä nykyistä kattavammin suojata lapset pneumokokin eri bakteerityypeiltä.

Hepatiitti B on pääasiassa veriteitse tarttuva maksatulehdusta aiheuttava virus. Virus voi jäädä elimistöön piilevänä ja aiheuttaa myöhemmin vakavamman taudin. Maailmassa on 260 miljoonaa hepatiitti B -viruksen kantajaa, joista yli 600 000 kuolee vuosittain maksakirroosiin tai -syöpään. Jokainen hepatiitti B -viruksen kantaja voi tartuttaa tautia edelleen. Virus voi levitä perheenjäsenten ja pienten lasten keskuudessa myös syljen välityksellä.

Suurin osa Suomessa todetuista hepatiitti B -tartunnoista on peräisin ulkomailta. Hepatiitti B -suoja on tarpeellinen suomalaisille vauvoille, sillä matkustamisen takia emme ole enää turvassa tartunnoilta. Useimmissa Euroopan maissa hepatiitti B -suoja sisältyy jo vauvojen yhdistelmä- eli kuutosrokotteeseen. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee hepatiitti B -rokotetta kaikille pikkuvauvoille.

Meningokokki- ja pneumokokkibakteerit leviävät pisaratartuntana hengitysteistä esimerkiksi aivastaessa. Meningokokkibakteeri tunnetaan hengenvaarallisen aivokalvontulehduksen sekä verenmyrkytyksen aiheuttajana erityisesti varusmiesten keskuudessa. Meningokokkirokote A-,C-,W- sekä Y- bakteerikantoja vastaan tarjotaankin kaikille armeijan aloittaville. Varusmiesten ohella meningokokkibakteerin toinen riskiryhmä ovat pikkulapset. Euroopassa on jo saatavilla useita myyntiluvan saaneita rokotteita aikuisille, mutta tarvitaan yhä lisää tutkimustyötä, jotta käyttöön saadaan mahdollisimman tehokas rokote myös pienille lapsille.

Pneumokokkibakteerit aiheuttavat tyypillisesti lievempiä ylähengitystieinfektioita kuten korvatulehduksia ja poskiontelontulehduksia, mutta myös vakavia keuhkokuumeita, verenmyrkytyksiä ja aivokalvontulehduksia. Suomessa pikkulapset saavat rokotusohjelmaan kuuluvan Synflorix®-rokotteen, joka antaa suojan 10 pneumokokkibakteerityyppiä vastaan. Monessa muussa Euroopan maassa on käytössä laajakirjoisempi, useimmiten 13 bakteerityypiltä suojaava rokote. Tätäkin kattavampia pneumokokkirokotteita tutkitaan ja kehitetään koko ajan, sillä vaikeita tauteja aiheuttavat bakteerikannat lisääntyvät koko ajan.

Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy edellyttää rokotteiden jatkuvaa kehittämistä. Myös rokotusohjelmamme kehittyy sitä mukaa kun käyttöön saadaan yhä tehokkampia ja turvallisempia rokotteita. Tutkimusten ja niihin osallistuvien vapaaehtoisten avulla käytössämme on tulevaisuudessa vielä paremmin lapsiamme suojaavia rokotteita.

Laajenna lapsesi rokotesuojaa – osallistu tutkimukseen! 

 


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu