Blogi: HPV-rokotus – ei vain tyttöjen juttu

23.8.2017

Timo Vesikari
Professori
Rokotetutkimuskeskuksen johtaja

Suomessa annetaan HPV-rokote 11–12-vuotiaille tytöille osana kansallista rokoteohjelmaa. Vuonna 2013 aloitettu ohjelma tavoittaa n. 70 % tytöistä. Vaikka luku on korkea, se ei ole riittävä HPV:n aiheuttaman kohdunkaulan syövän torjumiseen.

HPV-virusten leviäminen voitaisiin estää tehokkaasti rokottamalla myös pojat.

Suomessa ja monessa muussa maassa on keskitytty tyttöjen rokottamiseen ja HPV-rokotusta on edistetty mainostamalla sitä ”tyttöjen juttuna”. Kuitenkin seksitartuntana leviävä virus tulee pojilta, ja virusten kierto voitaisiin tehokkaasti estää rokottamalla myös pojat. Näin on tehty mm. Australiassa erinomaisin tuloksin.

Poikien rokottaminen on paremmin perusteltua, jos nykyisen 2-tehoisen HPV-rokotteen ­­­­sijasta käytettäisiin 4-tehoista rokotetta, joka estää myös kondylooman eli visvasyylätartunnan. Kondylooma ei ole syöpä, mutta voi olla hyvinkin vaikea hoidettava, ja tapauksia on paljon. Ei ihme, että 4-tehoinen HPV-rokote on maailmalla ylivoimaisesti eniten käytetty.

Molemmissa edellä mainituissa HPV-rokotteissa on HPV-virustyypit 16 ja 18, jotka aiheuttavat n. 70 % kohdunkaulan syövistä. Hyvä näin, mutta se ei riitä. Seuraava edistysaskel on 9-tehoinen HPV-rokote, joka nostaa kattavuuden 90 %:iin. 9-tehoinen HPV-rokote on tulevaisuuden rokote.

Ideaalisesti HPV-rokote pitäisi antaa ennen ensimmäistä seksikontaktia, ja nuorten tyttöjen rokottaminen on tässä suhteessa hyvä. Kuitenkin HPV-tartuntoja tapahtuu myöhemminkin, ja syynä voi olla jokin vähemmän yleinen virustyyppi, joka kuitenkin on mukana 9-tehoisessa HPV-rokotteessa. Niinpä voisi olla perusteltua rokottaa myös vanhempia naisia tällä rokotteella.

Rokotetutkimuksessa 16-45-vuotiaat naiset saivat laajatehoisen HPV-rokotteen.

Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksessa
on tutkittu 9HPV-rokotetta 16–45-vuotiailla naisilla.

HPV eli ihmisen papilloomavirus aiheuttaa tautia myös miehille. Sillä on yhteys peniksen ja peräaukon syöpään, sekä ennen muuta suun ja nielun alueen syöpiin. Näiden yhteenlaskettu tautitaakka on hyvinkin puolet naisten kohdunkaulansyövistä. Poikien HPV-rokottamisella on siis vahvat lisäperusteet.

HPV on tyttöjen ja poikien juttu.

Kaikkein parasta olisi, jos HPV-rokote vapautettaisiin kokonaan sanoista ”gynekologinen syöpä” tai ”seksitaudit”. Se voisi olla yleinen lasten ja nuorten rokotus molemmille sukupuolille.


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

2 kommenttia artikkeliin “Blogi: HPV-rokotus – ei vain tyttöjen juttu”

 1. Taru Heinonen

  Hei Minä olen 35v. Kahden lapsen 2ja 4v äiti ja minä olisin kiinnostunut Cardasil 9 HPV-rokoteesta.

  Taru Heinonen 0445236158

  • Rokotetutkimuskeskus

   Hei!

   Kiitos mielenkiinnosta tutkimusta kohtaan. Useimmat tutkimusryhmämme ovat jo täynnä, mutta joillakin paikkakunnilla tietyn ikäisten naisten tutkimusryhmissä voi olla vielä tilaa. Paikkakuntasi rokotetutkimusklinikan terveydenhoitaja ottaa sinuun yhteyttä.

Kommentoi