BLOGI: ÄITI SUOJAA VASTASYNTYNYTTÄ OMILLA VASTA-AINEILLAAN

27.5.2020

Mika Rämet
lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori

Hankittu immuniteetti ei periydy vaan se täytyy sananmukaisesti hankkia kohtaamalla mikrobeja. Nykyisin useita tauteja ei kuitenkaan tarvitse sairastaa saadaksemme vastustuskyvyn, vaan puolustuskykyä voidaan opettaa rokottamalla. Esimerkkinä erinomaisen hyvin toimivasta rokotteesta on MPR eli tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote, joka käytännössä suojaa täysin rokotetut näiltä aiemmin yleisiltä taudeilta.

Äidin vasta-aineita siirtyy lapselle sekä istukan kautta että imetyksen yhteydessä

Vaikka puolustuskyky ei suurelta osin siirry äidistä syntyvään lapseen, auttaa äidin elimistö kuitenkin  vastasyntynyttä puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan. Äiti siirtää vasta-aineita jo raskausaikana istukan kautta sikiöön siten, että vastasyntyneen veressä yleisimmin esiintyvän vasta-aineluokan, IgG:n, pitoisuudet ovat samalla tasolla kuin äidillä. Jos äiti on sairastanut esimerkiksi vesirokon, tai saanut siltä suojaavan rokotteen, siirtyy suoja myös vastasyntyneelle. Vasta-aineiden puoliintumisaika on noin kuukausi, joten äidiltä siirtyneiden vasta-aineiden antama suoja kestää noin puolivuotiaaksi.

Myös syntymän jälkeen äiti voi antaa suojaa vastasyntyneelleen. Äidinmaito sisältää runsaasti limakalvoja ja suolistoa suojaavia IgA-luokan vasta-aineita. Imetys siis voi suojata lasta vatsataudeilta, mutta esimerkiksi rokkotauteja vastaan suojautuminen vaatii normaalit rokotukset vaikka äiti imettäisikin, koska rintamaidon vasta-aineet eivät suojaa näiltä taudeilta.

Milloin odottavan äidin rokottaminen olisi erityisen tarpeellista?

Imeväisten suojaamisessa vaikeilta infektiosairauksilta voidaan myös hyödyntää äidiltä saatavia vasta-aineita.  Esimerkiksi Englannissa on odottaville äideille annettu hinkuyskärokotus, joka on menestyksekkäästi alentanut vastasyntyneiden riskiä saada vaikea tautimuoto. Vastaavalla tavalla voidaan periaatteellisesti estää myös muita imeväiskauden vaikeita infektioita kuten RS-viruksen aiheuttamaa hengitystieinfektiota tai B-ryhmän beetahemolyyttisen streptokokin eli Streptococcus agalactiaen aiheuttamaa vastasyntyneiden infektoitumista.

Äiti turvaa omien vasta-aineidensa avulla syntyvän lapsensa ensimmäisiä elinkuukausia. Rokotteiden avulla on mahdollista myös parantaa tätä suojaa uhkaavia taudinaiheuttajia vastaan.

RSV-ROKOTE – Tutkimus raskaana oleville naisille


Sinun terveytesi on tutkimustyömme tavoite. Tutkimus kerrallaan parannamme suojaasi vakavia tauteja vastaan. Osallistumalla tutkimukseen tänään, saat rokotteen, joka huomenna kuuluu kaikille. 

Osallistu

Kommentoi