Veeti, 10, on yksi ensimmäisistä suomalaislapsista, joka sai koronarokotteen.

Alle 12-vuotiaille lapsille tarkoitettu koronarokotetutkimus käynnistyi Suomessa kesällä 2021. Tuolloin koronapandemiarokotuksen saivat vain aikuiset ja riskiryhmään kuuluvat yli 12-vuotiaat lapset. Hyvien tutkimustulosten ansiosta myös lasten laaja rokottaminen tuli mahdolliseksi.

Yksi tutkimukseen osallistuneista lapsista on lapualainen Veeti Kiilunen, 10 v. Hän sai koronarokotteensa Seinäjoen rokotetutkimusklinikalla, joka on yksi Suomen kymmenestä rokotetutkimusklinikasta. Suomen lisäksi tutkimukseen osallistuu lapsia Yhdysvalloissa, Espanjassa ja Puolassa.

Veetin isä Timo Kiilunen kertoo, että päätös rokotetutkimukseen osallistumisesta oli helppo.

– Olimme osallistuneet yhteen rokotetutkimukseen jo silloin, kun Veeti oli vauva, ja kokemus oli positiivinen. Kun nyt saimme tutkimuksesta kertovan tiedotteen kotiin, keskustelimme Veetin kanssa ja päätimme ilmoittautua mukaan, kertoo isä Timo.

Tutkimuksiin osallistuminen on vapaaehtoista, ja edellyttää suostumusta vanhemmalta ja yli 15-vuotiaalta lapselta itseltään. Osallistumista ja rokottamista edeltää keskustelu tutkijalääkärin kanssa, sekä hänen tekemä terveystarkastus.

Perhe käy tutkijalääkärin kanssa läpi kaikki tutkimukseen liittyvät kysymykset.

– Saimme tutustua rauhassa tutkimustiedotteisiin ja meille selitettiin perusteellisesti tutkimukseen liittyvät kysymykset. Käynnit ovat sujuneet tosi hyvin, kertoo isä.

Veeti ja muut tutkimukseen osallistuvat lapset saivat kesällä kaksi rokoteannosta kolmen viikon välein. Sen jälkeen perheellä on ollut käytössään oirepäiväkirja.

– Rokotteesta ei tullut oireita.  Käsi oli pari päivää kipeä, mutta ei muuta, kertoo Veeti Kiilunen.

– Oirepäiväkirja oli onneksi sähköinen sovellus, joka muistutti säännöllisesti oireiden tarkkailemisesta ja kirjaamisesta, kiittelee isä Timo.

Rokotetutkimukset ovat usein sokkoutettuja. Se tarkoittaa, että rokotettava ja hänen perheensä, kuin myöskään tutkijat eivät vielä rokotusvaiheessa tiedä, kuka saa tutkimusrokotetta (koronarokote) ja kuka lumerokotetta (keittosuola). Tieto rokotteeseen liittyvistä sivuvaikutuksista saadaan luotettavimmin sokkoutetussa tutkimusasetelmassa.

– Tutkittavien lasten tyypillisiä rokotusreaktioita ovat olleet pieni lämpö, käden kipeytyminen, päänsärky ja väsymys. Vakavia haittavaikutuksia ei ole ilmennyt, summaa Seinäjoen rokotetutkimusklinikan tutkijalääkäri Outi Laajalahti.

Joulukuun lopulla Veetillä oli edessään viimeinen ja jännittävä käynti tutulla tutkimusklinikalla. Hän sai tietää, mihin tutkimusryhmään hän oli kuulunut ja mitä rokotetta saanut: koronarokotetta vai keittosuolaa.

– Saimme tällä viimeisellä käynnillä tietää, että Veeti oli kesällä saanut koronarokotteen, mitä toivoimmekin, iloitsee Timo-isä.

– Tosi kiva, että ei tarvitse enää ottaa rokotetta, vaikka ei ne juuri miltään tuntuneetkaan, lisää Veeti.

Jos Veetin kesällä saama rokote olisi osoittautunut lumerokotteeksi, saisi hän oikean koronarokotteen myöhemmin tutkimusklinikalla.

Normaalisti sokkoutuksen ja rokotustiedon purkaminen kestää huomattavasti pidempään, yleensä kaksi vuotta. Pandemialuokituksen takia koronarokotetutkimuksen sokkoutus purettiin normaalia aiemmin ja keittosuolaa saaneilla on mahdollisuus saada koronarokote.

– Olisi epäeettistä jättää ihmiset rokottamatta keskellä pandemiaa, perustelee poikkeusta Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

Lapset ansaitsevat ja tarvitsevat lapsilla tutkittuja lääkkeitä ja rokotteita. Veetin isä Timo Kiilusen mielestä rokotetutkimukseen osallistumisesta on enemmän hyötyä kuin haittaa.

– Kaikilla rokotteilla ja lääkkeillä voi olla haittoja, jos huono tuuri käy. Nyt kun on rokotukset kunnossa, päästään ehkä vähän vapaammin elämään.

Tutkijalääkäri Outi Laajalahti on ylpeä, että Rokotetutkimuskeskus on saanut olla mukana tärkeän koronarokotteen tutkimisessa.

– Tutkimustuloksia 5–11-vuotiaiden rokottamisesta saatiin jo syksyllä, mikä vauhditti lasten rokottamisen aloittamista. Alle 5-vuotiaiden rokottamisesta saadaan tutkimustuloksia myöhemmin.

Myös Veetin perheessä iloitaan, että lasten rokotukset ovat alkaneet.

– On hienoa, että Veeti sai rokotesuojan koronaa vastaan jo varhain tutkimuksessa. Mukavalta tuntuu sekin, että omasta osallistumisestamme on ollut hyötyä myös muille ja koronarokote on saatu käyttöön lapsille. Liputamme sen puolesta, iloitsee Veetin isä Timo.


Muita asiakaskertomuksia

Rokotetutkimuksia vauvasta vaariin — arkipäivää Rokotetutkimuskeskuksen klinikoilla

Ilmassa väreilee pienoista jännitystä ja samalla jälleennäkemisen riemua. 1-vuotias Mimosa tepastelee innoissaan jo tutuksi tulleen […]

Lue lisää »

Rokotteen ottaminen on Roope Rantalalle tapa, mutta myös velvollisuus

12.1.2021 Kahdeksantoistavuotias Roope Rantala osallistuu meningokokkirokotteen tutkimukseen Porin rokotetutkimusklinikalla. Yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut Rantala opiskelee Ulvilan […]

Lue lisää »

OSALLISTUMALLA RSV-ROKOTTEEN TUTKIMUKSEEN KAISA JA RUUT-VAUVA VOIVAT AUTTAA TOISTEN LAPSIA TULEVAISUUDESSA

14.12.2020 Kaisa Kahran sylissä Ruut-vauva äännähtelee tyytyväisenä, nyt on aamusyötön aika. Ruut on viikon ja […]

Lue lisää »

Osallistumalla tutkimukseen voin ottaa kantaa siihen, että tämä rokote on tarpeellinen

Jenna Minkkinen saapuu luottavaisin mielin Seinäjoen Rokotetutkimusklinikalle. Hänelle on varattu aika meningokokkirokotetutkimuksen ensimmäiselle käynnille. Ohjelmassa […]

Lue lisää »

ROKOTTAMINEN ON OSA LAPSEN PERUSTURVALLISUUTTA

”Kun vanhemmat ottavat vastuun lapsen rokottamisesta, lapsen ei tarvitse itse miettiä omaa hyvinvointiaan tältä osin”, […]

Lue lisää »

PERHEENISÄ SUOSITTELEE RSV-TUTKIMUKSEEN OSALLISTUMISTA MUILLEKIN LAPSIPERHEILLE

Pian puolitoistavuotias Netta ja kolmevuotias isosisko Ella leikkivät Turun rokotetutkimusklinikan vastaanottohuoneen lattialla yhdessä isänsä Samulin […]

Lue lisää »

VAUVAN KANSSA TUTKIMUKSESSA

Tehokkaampi rokote, vähemmän vakavia tauteja Etelä-Helsingin rokotetutkimusklinkalla hymyilee valloittavasti Oskar 4 kk. Hän osallistuu pneumokokkirokotteen […]

Lue lisää »

LAURI REUTER tukee tiedettä osallistumalla tutkimukseen

Biotekniikan tohtoria ei tarvinnut houkutella kasviperäisen influenssarokotteen tutkimukseen. Lauri tutkii samaa aihetta Otaniemen vihrällä solutehtaalla, […]

Lue lisää »

LAAJEMPI TURVA LAPSELLE JA OMA PANOS TUTKIMUSTYÖHÖN

olivat Terhi-äidin mielessä hänen osallistuessaan Mauno-vauvan kanssa laajatehoisen pneumokokkirokotteen tutkimukseen. Pneumokokkibakteeri on viime vuosina muuttunut […]

Lue lisää »

LASTEN KANSSA TUTKIMUKSESSA

Tutkimukseen osallistumalla voi täydentää lapsen rokotesuojaa Olivia Särkkä on lastensairaalassa työskentelvä, kolmen lapsen äiti. Rokotteiden […]

Lue lisää »

TANSSIJATYTTÖ TOIVOO TERVEELLISEMPÄÄ JA TURVALLISEMPAA TULEVAISUUTTA

Lukiolainen Emmi Sulander on esimerkillinen nuori; hän haluaa olla mukana edistämässä omaa ja muiden ihmisten […]

Lue lisää »

ROKOTETUTKIMUS HYÖDYTTÄÄ MYÖS AIKUISIA

Rokotetutkimusklinikoiden aulat täyttyvät useimmiten pikkulapsista, onhan tutkimusten yleisin tavoite kehittää lasten rokotusohjelmaa. Yhä enemmän tutkimuskäynneille […]

Lue lisää »

KOKO PERHE TUTKIMUKSESSA

Rokotetutkimus on hyötyä, herkkuja ja hauskanpitoa Katarina Litens osallistuu influenssarokotteen tutkimukseen kolmen lapsensa Antonin 8 […]

Lue lisää »

© Copyrights 2018 Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus | Tietosuoja