VAUVAPERHE TUTKIMUKSESSA

Tutkimukseen osallistumalla voi täydentää lapsen rokotesuojaa

Olivia Särkän 7 kk ikäinen Robin poika on ollut mukana hepatiitti B:n sisältävän yhdistelmärokotteen tutkimuksessa 2 kk iästä lähtien. Laajempi rokotesuoja oli syy, mikä sai heidät osallistumaan tutkimukseen. Tutkimuksessa annettavat rokotteet kun puuttuvat vielä Suomen rokotusohjelmasta.

– ”Kutsukirjeen saatuani soitin rokotetutkimusklinikalle. Osallistumispäätös vahvistui kun kuulin, että tutkimuksessa Robin saisi hepatiitti B -rokotteen lisäksi myös vesirokkorokotteen sekä pneumokokkirokotteen, joka on laajatehoisempi kuin neuvolassa annettava.”

Euroopassa hepatiitti B:n sisältävä vauvojen yhdistelmärokote, nk. kuutosrokote, on jo laajassa käytössä. Suomi on viivytellyt sen mukaanottamista neuvolaohjelmaan, vaikka WHO suosittelee kaikkien maailman vauvojen rokottamista hepatiitti B:tä vastaan.

– ”Olisi hyvä, että hepatiitti B kuuluisi myös Suomessa vauvojen yhdistelmärokotteeseen”, toteaa Olivia Särkkä. ”Meidän kohdalla jo se olisi riittänyt motivaatioksi osallistua tutkimuksen. Isovanhempamme asuvat Espanjassa, jossa vierailemme usein. Hepatiitti B -suoja on tärkeä senkin vuoksi.”

Särkän perheessä tutkimukseen osallistumisen kynnystä madalsi myös se, että kyseessä ei ollut uusi rokote. Tutkittava kuutosrokote on koostettu jo käytössä olevista rokotekomponenteista.

Tutkimuskäynnit ovat myös lapsen terveyden seurantaa

Särkän perhe on käynyt neljä kertaa seurantakäynnillä Etelä-Helsingin rokotetutkimusklinikalla. Jäljellä on kaksi käyntiä.

– ”Käynnit ovat sujuneet hyvin, eikä niistä ole ollut rasitetta. Joskus käynti on osunut päiväuniaikaan, mutta pientä ärtyneisyyttä lukuunottamatta siitäkin on selvitty hyvin.”

Klinikkakäynneillä lapsen terveyttä seurataan tarkkaan. Särkän Robin-poika sairasti vauvana RSV-infektion, josta jäi pitkäkestoinen yskä ja limaisuutta keuhkoihin. Käynneillä vointia on seurattu koko talven ja kevään.

– ”Käyneillä lääkäri on joka kerta arvoinut Robinin voinnin. Limarahinoiden takia rokottaminen on joskus siirtynyt, mutta se ei ole haitannut. Tärkeintä on turvallisuus.”

Tutkimuksissa olevien lasten seurata jatkuu myös kotona. Kaikki mahdolliset sairauden oireet ja niihin otetut lääkkeet tulee merkitä oirepäiväkirjaan, jotta klinikalla osataan erottaa mikä on esimerkiksi flunssan oire ja mikä taas normaali rokotusreaktio.

Taudit pysyvät poissa

Vain rokottamalla hävitetyt taudit pysyvät poissa. Ja vain rokotteita tutkimalla saadaan käyttöön ja rokotusohjelmiin uusia tai parempia rokotteita. Rokotteet ja niiden tutkiminen ovat ehdottomasti hyviä asioita myös Olivia Särkän mielestä, ja hän suhtautuu luottamuksella myös tähän tutkimukseen.

– ”Tutkimukset ovat sekä kansanterveyden että yksilön kannalta hyvä asia. Tutkimukseen osallistuva lapsi saa sen hyödyn heti, minkä muut lapset ehkä vasta tulevaisuudessa.”


Muita asiakaskertomuksia

VAUVAN KANSSA TUTKIMUKSESSA

Tehokkaampi rokote, vähemmän vakavia tauteja Etelä-Helsingin rokotetutkimusklinkalla hymyilee valloittavasti Oskar 4 kk. Hän osallistuu pneumokokkirokotteen […]

Lue lisää »

LAURI REUTER

tukee tiedettä osallistumalla tutkimukseen. Biotekniikan tohtoria ei tarvinnut houkutella kasviperäisen influenssarokotteen tutkimukseen. Lauri tutkii samaa […]

Lue lisää »

LAAJEMPI TURVA LAPSELLE JA OMA PANOS TUTKIMUSTYÖHÖN

olivat Terhi-äidin mielessä hänen osallistuessaan Mauno-vauvan kanssa laajatehoisen pneumokokkirokotteen tutkimukseen. Pneumokokkibakteeri on viime vuosina muuttunut […]

Lue lisää »

TANSSIJATYTTÖ TOIVOO TERVEELLISEMPÄÄ JA TURVALLISEMPAA TULEVAISUUTTA

Lukiolainen Emmi Sulander on esimerkillinen nuori; hän haluaa olla mukana edistämässä omaa ja muiden ihmisten […]

Lue lisää »

ROKOTETUTKIMUS HYÖDYTTÄÄ MYÖS AIKUISIA

Rokotetutkimusklinikoiden aulat täyttyvät useimmiten pikkulapsista, onhan tutkimusten yleisin tavoite kehittää lasten rokotusohjelmaa. Yhä enemmän tutkimuskäynneille […]

Lue lisää »

KOKO PERHE TUTKIMUKSESSA

Rokotetutkimus on hyötyä, herkkuja ja hauskanpitoa Katarina Litens osallistuu influenssarokotteen tutkimukseen kolmen lapsensa Antonin 8 […]

Lue lisää »

© Copyrights 2018 Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus | Tietosuoja