Rokotetutkimuksia vauvasta vaariin — arkipäivää Rokotetutkimuskeskuksen klinikoilla

Ilmassa väreilee pienoista jännitystä ja samalla jälleennäkemisen riemua. 1-vuotias Mimosa tepastelee innoissaan jo tutuksi tulleen Järvenpään rokotetutkimusklinikan käytävällä. Tänään on hänen viimeinen käyntinsä pneumokokkirokotteen tutkimuksessa. Luvassa on verinäyte ja päiväkirjan palautus. Verinäytteen otto jännittää eläväistä Mimosaa vähän. Vaarin kanssa vietetty aika vie kuitenkin voiton ja Mimosa kiipeää onnellisena vaarin syliin. Mimosalle ja vaarille, Markku Pulkkiselle, on varattu tällä kertaa yhteinen tutkimusaika.

Kliinisen rokotetutkimustyön asiantuntija tutkimushenkilönä

Markku Pulkkinen on tehnyt merkittävän ja pitkän uran kliinisen tutkimustyön parissa. Hän vastasi lääkeyhtiön kaikista kliinisistä operaatioista, sekä lääke- että rokotetutkimuksissa. Tällä hetkellä hän tutustuu rokotetutkimukseen toisesta näkökulmasta, tutkimushenkilönä.

Olet tehnyt pitkän työuran kliinisten rokotetutkimusten parissa. Miltä tuntuu osallistua rokotetutkimukseen nyt tutkittavana?

”Tuntuu oikein hyvältä. Jäin eläkkeelle 2017 ja olen seurannut käynnistyviä tutkimuksia, olisiko jotain ikäiselleni sopivaa tarjolla. Onnekseni olen säilynyt perusterveenä, joten lääketutkimuksia ei ole oikein voinut harkita, en myöskään sopivaa rokotetutkimusta. GeneRisk-tutkimus alkoi sopivasti ja siihen ilmoittauduin välittömästi ja tässä epidemiologisessa seurannassa pitäisi nyt olla kaikkiaan 20 vuoden ajan. Koen niin, kun on saanut olla vuosien mittaan monissa mielenkiintoisissa ja menestyksellisissä, isoissakin hankkeissa mukana, niitä toteuttamassa ja ideoimassa, velvollisuuteni on myös olla mukana tutkittavana, kun siihen nyt on mahdollisuus”, Markku kertoo.

Mitä ajattelet kliinisestä rokotetutkimuksesta ja tutkimustyön laadusta täällä Suomessa? Onko rokotetutkimukseen osallistuminen mielestäsi turvallista?

”Niin rokotetutkimuksille kuin kaikille lääketutkimuksille on luotu hyvin tarkat kansainväliset käytänneohjeistonsa. 25 vuoden aikana ehdin tavalla tai toisella olla mukana yli 200 erilaisessa tutkimushankkeessa. Kokemukseni valossa osallistumiselle olisi tosi vaikeaa keksiä vasta-aiheita. Tiedän tutkimukseen osallistumisen olevan turvallista”, tutkimustyön asiantuntija sanoo.

Lapsen kanssa rokotetutkimuksessa. Reetan ja Mimosan kokemuksia pneumokokkirokotteen tutkimukseen osallistumisesta.

Markku, Reetta ja Mimosa Järvenpään rokotetutkimusklinikalla.

Markun tyttärentytär Mimosa oli muutaman kuukauden ikäinen, kun hänen äitinsä Reetta ilmoitti tytön mukaan rokotetutkimukseen. Rokotetutkimuskeskuksen klinikoilla tehdään myös pienille lapsille suunnattuja rokotetutkimuksia. Lapsille suunnattuja rokotteita tutkitaan lapsilla, koska tutkimukset pitää tehdä sellaisessa väestöryhmässä, jolle rokote tarkoitettu. Kaikkia uusia rokotteita tutkitaan kuitenkin ensin pienellä ryhmällä vapaaehtoisia aikuisia, ja vasta sen jälkeen siirrytään vaiheittain nuorempiin tutkittaviin.

Tyttäresi Mimosa oli mukana pneumokokkirokotteen tutkimuksessa. Mikä sai sinut ilmoittamaan hänet mukaan juuri tähän tutkimukseen?

”Neuvolaterveydenhoitaja vinkkasi tutkimuksesta ja tutustuttuani siihen tarkemmin päätimme osallistua. Tämä oli mielestäni erittäin matalan kynnyksen tutkimus, sillä olisimme kuitenkin ottaneet kaikki rokotetutkimuksessa annetut, rokotusohjelman mukaiset rokotteet. Lisäksi Mimosa sai nyt hieman aikaistetusti vesirokkorokotteen, samaan aikaan isompien sisarustensa kanssa ja toivottavasti säästymme sen sairastamiselta kokonaan”, kertoo Mimosan äiti Reetta.

Mimosa on käynyt äitinsä kanssa tutkimuskäynneillä Järvenpään rokotetutkimusklinikalla. Sinne on ollut helppo mennä ja Reetta on tyytyväinen klinikan henkilökunnan ammattitaitoon sekä ystävälliseen ilmapiiriin.

”Järvenpää on minulle tuttu paikka, sillä olen Keravalta kotoisin ja usein kävimmekin tutkimuskäynnin yhteydessä moikkaamassa isääni Keravalla. Ohjeistukset olivat erittäin kattavat ja vastaanotto klinikalla oli aina ystävällinen ja etenkin Mimosa huomioitiin joka kerralla ihanasti. Tästä haluaisinkin esittää isot kiitokset Järvenpään rokotetutkimusklinikan väelle, etenkin Tiinalle”, kuvailee Reetta.

Onko rokotetutkimukseen osallistuminen mielestäsi turvallista?

”Kyllä on. Olen saanut tutustua rokotetutkimuksiin myös sieltä toiselta puolelta työskennellessäni aikaisemmin rokotetutkimusassistenttina lääkeyhtiössä. Tiedän, että Suomessa tehdään laadukasta ja turvallista rokotetutkimusta”, Reetta kertoo.

Onko jotain, mitä haluaisit kertoa muille vanhemmille, jotka pohtivat oman lapsensa ilmoittamista mukaan rokotetutkimukseen?

”Suosittelen rokotetutkimukseen osallistumista. Tutkimushoitajalta ja -lääkäriltä saa myös vastaukset kaikkiin mahdollisesti askarruttaviin kysymyksiin”, Reetta toteaa.

Osallistumalla RSV-rokotteen tutkimukseen tänään, voin ehkä jonain päivänä pelastaa jonkun pikkuisen elämän alun tulevaisuudessa

RS-virus infektio
RS-virus (respiratory syncytial virus) aiheuttaa vakavan, influenssan kaltaisen taudin. Oireet vaihtelevat nuhakuumeesta keuhkokuumeeseen ja hengitysvajaukseen. Taudin voi sairastaa useita kertoja, eikä siihen ole hoitoa.

Rokotetutkimuskeskuksen kaikilla 10 klinikalla on menossa RSV-rokotteen tutkimus yli 60-vuotiaille. Vaikka RSV-infektio ehkä usein mielletään erityisesti imeväisten ongelmaksi, aiheuttaa RSV merkittävää tautitaakkaa myös aikuisilla. Vaikeaoireisen RSV-tartunnan todennäköisyys on erityisen suuri iäkkäillä. Erityisessä riskissä ovat yli 65-vuotiaat, joilla on sydän- tai keuhkosairaus tai puolustusjärjestelmää heikentävä tauti tai lääkitys.

Tällä hetkellä kehitetään eri riskiryhmille tarkoitettuja rokotteita RS-virusta vastaan. Toimiva ja turvallinen rokote vähentäisi RS-viruksen aiheuttamia tauteja sekä pikkulapsilla että aikuisilla.

Markku, olet mukana RSV-rokotteen tutkimuksessa. Mikä sai sinut lähtemään mukaan juuri tähän tutkimukseen?

”No ensinnä, en ole aiemmin havainnut ikäiselleni sopivaa rokotetutkimusta ja tämän nähtyäni, päätin ottaa selvää, olenko sopiva tutkittavaksi. Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi Rokotetutkimuskeskuksen kotisivuilla, sain puhelun tutkimushoitajalta ja läpäisin tuon ensimmäisen seulan. Esitin tuolloin muutaman kysymyksen, joihin sain nopeasti tutkijalääkäriltä vastauksen sähköpostiini. Lopullinen ratkaisu osallistumisesta tehtiin ensimmäisellä klinikkakäynnillä tutkijalääkärin haastattelun jälkeen. Minut havaittiin sopivaksi tutkimukseen. Lopullisen päätöksen tein toki itse, kuten tutkittavan velvollisuus onkin. Kun RSV-tutkimukset aloitettiin Suomessa, olin vielä aktiivisesti mukana ja käynnistämässä tämän projektin ensimmäisiä tutkimuksia. Lisäksi tiedän, että maailman lastenlääkärit ovat listanneet RSV-rokotteen toivelistalleen jo ainakin runsaat 30 vuotta sitten. Joten, miksen olisi mukana. Järvenpäässä kaikki on sujunut niin kuin osasin odottaa. Ammattilaiset osaavat työnsä”, kertoo Markku.

Vaarin ja lapsenlapsen yhteinen käynti Järvenpään rokotetutkimusklinikalla

Markun lapsenlapsi Mimosa on myös mukana rokotetutkimuksessa. Rokotetutkimuksen aikoja voidaan sovittaa tutkittavien toiveiden mukaan, huomioiden kuitenkin tutkimuksen asettamat aikavälit käynneille. Markun RSV-rokotteen tutkimuksen käynti ja Mimosan pneumokokkirokotteen viimeinen käynti soviteltiin tehtäväksi samana päivänä. Näin Vaari sai mahdollisuuden tyttärensä ja lapsenlapsensa tapaamiseen. Markun ollessa tutkimushuoneessa, Mimosa odottaa omaa vuoroaan odotustilassa leikkien. Ilo kuvastuu lapsen kasvoilta, hänen nähdessään vaarin tulevan odotusaulaan rokotuksen jälkeiseen seurantaan. Kastelukannu lennähtää nopeasti vaarille ja yhteinen leikki voi alkaa.

Kun on Mimosan vuoro mennä tutkimushuoneeseen, vaari lähtee mukaan. EMLA-laastari on puuduttanut ihon pinnan verinäytteen ottoa varten. Tästä huolimatta toimenpide ei ole Mimosan mieleen. Omaa tahtoa löytyy, mutta myös yhteisymmärrys toimenpiteeseen ja harmitus menee nopeasti ohi, kun saa olla äidin sylissä. Pian leikki tutkimushoitajankin kanssa luonnistuu.

”Tutkimuskäynnit saimme hyvin sovittua samalle päivälle ja eikös tämä nyt mennytkin hyvin? Mimosan pneumokokkitutkimus päättyy ja minä puolestani jatkan RSV:n parissa nämä seuraavat kolme vuotta”, toteaa Markku käynnin jälkeen.

Onko jotain, mitä haluaisit kertoa muille, jotka kenties pohtivat osallistumista rokotetutkimukseen tai oman lapsensa ilmoittamista mukaan tutkimukseen?

Vaarin sylissä on hyvä olla.

”Olen tässä pyrkinyt antaa oman työkokemukseni kautta asiaa pohtiville vastauksia myös rivien välissä. Tehtyäni töitä runsaat 25 vuotta kliinisten, sekä lääke- että rokotetutkimusten parissa, olen aina kokenut, että olen ollut etuoikeutettu päästessäni niiden pariin. Niiden parissa olen elänyt vähän kuin tulevaisuudessa? Maailmassa on kaksi alaa, joiden kaikki toiminnot ovat säännöstellympää kuin teollisuus yleensä: Lääketeollisuus ja liikenneilmailu. Kummankin historiasta löytyy virheitä ja vahinkoja. Niistä on opittu ja koko ajan kuunnellaan signaaleja myyntilupien jälkeen, mihin nykyinen ITC-teknologia antaa erinomaiset mahdollisuudet. Koen olevani todella turvassa ja onnellinen sikäli, että näin toimien voin pelastaa ehkä jonain päivänä jonkun pikkuisen elämän alun, joita erityisesti RSV nykyäänkin vielä haastaa. Mutta myös jonkin hieman vanhemman potilaan. Meistä senioreista ja RSV:stä ei juuri ole puhuttu – valitettavasti. Pitääkin ottaa geriatreihin yhteyttä. Pediatrit ovat tässä asiassa olleet riittävän kuuluvia ja saavat nyt muutaman vuoden kuluttua uuden rokotteen, tosin moni jo 90-luvulla siitä haaveilleista on jo eläkkeellä”, pohtii Markku Pulkkinen.

 

RSV-rokotteen tutkimus yli 60-vuotiaille. Lue lisää täältä.

Käynnissä olevat rokotetutkimukset löytyvät täältä. 

 

 

 

 


Muita asiakaskertomuksia

Veeti, 10, on yksi ensimmäisistä suomalaislapsista, joka sai koronarokotteen.

Alle 12-vuotiaille lapsille tarkoitettu koronarokotetutkimus käynnistyi Suomessa kesällä 2021. Tuolloin koronapandemiarokotuksen saivat vain aikuiset ja […]

Lue lisää »

Rokotteen ottaminen on Roope Rantalalle tapa, mutta myös velvollisuus

12.1.2021 Kahdeksantoistavuotias Roope Rantala osallistuu meningokokkirokotteen tutkimukseen Porin rokotetutkimusklinikalla. Yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut Rantala opiskelee Ulvilan […]

Lue lisää »

OSALLISTUMALLA RSV-ROKOTTEEN TUTKIMUKSEEN KAISA JA RUUT-VAUVA VOIVAT AUTTAA TOISTEN LAPSIA TULEVAISUUDESSA

14.12.2020 Kaisa Kahran sylissä Ruut-vauva äännähtelee tyytyväisenä, nyt on aamusyötön aika. Ruut on viikon ja […]

Lue lisää »

Osallistumalla tutkimukseen voin ottaa kantaa siihen, että tämä rokote on tarpeellinen

Jenna Minkkinen saapuu luottavaisin mielin Seinäjoen Rokotetutkimusklinikalle. Hänelle on varattu aika meningokokkirokotetutkimuksen ensimmäiselle käynnille. Ohjelmassa […]

Lue lisää »

ROKOTTAMINEN ON OSA LAPSEN PERUSTURVALLISUUTTA

”Kun vanhemmat ottavat vastuun lapsen rokottamisesta, lapsen ei tarvitse itse miettiä omaa hyvinvointiaan tältä osin”, […]

Lue lisää »

PERHEENISÄ SUOSITTELEE RSV-TUTKIMUKSEEN OSALLISTUMISTA MUILLEKIN LAPSIPERHEILLE

Pian puolitoistavuotias Netta ja kolmevuotias isosisko Ella leikkivät Turun rokotetutkimusklinikan vastaanottohuoneen lattialla yhdessä isänsä Samulin […]

Lue lisää »

VAUVAN KANSSA TUTKIMUKSESSA

Tehokkaampi rokote, vähemmän vakavia tauteja Etelä-Helsingin rokotetutkimusklinkalla hymyilee valloittavasti Oskar 4 kk. Hän osallistuu pneumokokkirokotteen […]

Lue lisää »

LAURI REUTER tukee tiedettä osallistumalla tutkimukseen

Biotekniikan tohtoria ei tarvinnut houkutella kasviperäisen influenssarokotteen tutkimukseen. Lauri tutkii samaa aihetta Otaniemen vihrällä solutehtaalla, […]

Lue lisää »

LAAJEMPI TURVA LAPSELLE JA OMA PANOS TUTKIMUSTYÖHÖN

olivat Terhi-äidin mielessä hänen osallistuessaan Mauno-vauvan kanssa laajatehoisen pneumokokkirokotteen tutkimukseen. Pneumokokkibakteeri on viime vuosina muuttunut […]

Lue lisää »

LASTEN KANSSA TUTKIMUKSESSA

Tutkimukseen osallistumalla voi täydentää lapsen rokotesuojaa Olivia Särkkä on lastensairaalassa työskentelvä, kolmen lapsen äiti. Rokotteiden […]

Lue lisää »

TANSSIJATYTTÖ TOIVOO TERVEELLISEMPÄÄ JA TURVALLISEMPAA TULEVAISUUTTA

Lukiolainen Emmi Sulander on esimerkillinen nuori; hän haluaa olla mukana edistämässä omaa ja muiden ihmisten […]

Lue lisää »

ROKOTETUTKIMUS HYÖDYTTÄÄ MYÖS AIKUISIA

Rokotetutkimusklinikoiden aulat täyttyvät useimmiten pikkulapsista, onhan tutkimusten yleisin tavoite kehittää lasten rokotusohjelmaa. Yhä enemmän tutkimuskäynneille […]

Lue lisää »

KOKO PERHE TUTKIMUKSESSA

Rokotetutkimus on hyötyä, herkkuja ja hauskanpitoa Katarina Litens osallistuu influenssarokotteen tutkimukseen kolmen lapsensa Antonin 8 […]

Lue lisää »

© Copyrights 2018 Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus | Tietosuoja