Pian puolitoistavuotias Netta ja kolmevuotias isosisko Ella leikkivät Turun rokotetutkimusklinikan vastaanottohuoneen lattialla yhdessä isänsä Samulin kanssa. Ilo ja leikin riemu näkyvät eivätkä mieltä paina tutkimuskäyntiin kuuluvat rokotukset tai verinäytteet. Tytöt ovat jo hyviä tuttuja klinikan henkilökunnan kanssa ja tulevat mielellään tutkimuskäynneille. Niiden yhteydessä on aina aikaa myös leikeille, ja rokottamisen jälkeen saa mehua ja sämpylää.

Perhe kiinnostui lähtemään mukaan RSV-rokotteen tutkimukseen saatuaan siitä kertovan kutsukirjeen kotiin. RSV (respiratory syncytial virus) aiheuttaa vakavia alahengitystieinfektioita lapsille. Samuli-isä kertoo vaimon ilmoittaneen Netan mukaan tutkimukseen, mutta molemmat vanhemmat olivat yhdessä päätöksen takana.
”Netan kanssa oli helppo lähteä mukaan, koska olemme edelleen käyneet säännöllisesti klinikalla, sillä minä olen mukana sytomegalorokotteen tutkimuksessa.” kertoo perheen äiti Amanda.
Osallistumiseen vaikutti osaltaan myös se, että perheen kolmevuotias Ella on osallistunut sekä rotavirus- että RSV-rokotteen tutkimuksiin. Perhe onkin yksi monista Rokotetutkimuskeskuksen klinikoiden vakioasiakkaista, joiden mielestä osallistuminen rokotetutkimukseen tukee tiedettä ja antaa samalla mahdollisuuden laajentaa omaa sekä lastensa rokotesuojaa.
Samuli, Ella ja Netta odottavat rokotusta terveydenhoitajan huoneessa. Rokottaminen jännittää Nettaa. Pistos voi vähän sattua, mutta on onneksi nopeasti ohi. Itkukin menee ohi nopeasti, kun saa istua isän sylissä. Rokottamisen jälkeen on aikaa leikille ja mehulle.
”RSV-rokotteen tutkimukseen osallistuminen on ollut tosi mukavaa ja ihan mielenkiintoista. Painon ja pituuden mittaustulosten saaminen on sekin mukavaa, saa lapsen kasvusta väliaikatietoja.”
”Koemme rokotetutkimukset yleisesti ottaen tärkeiksi. Hoitajilta ja lääkäreiltä olemme saaneet tarpeeksi tietoa. Jos jokin asia on jäänyt epäselväksi, olemme olleet yhteydessä klinikan henkilökuntaan. Se on ollut tosi helppoa. Iso plussa on ollut mahdollisuus tulla käymään klinikalla, jos olemme epäilleet esimerkiksi korvatulehdusta. Ylimääräiset lääkäripalvelut on hyvä asia. Suosittelisimme tutkimukseen osallistumista ihan ehdottomasti muillekin lapsiperheille.”