14.12.2020
Kaisa Kahran sylissä Ruut-vauva äännähtelee tyytyväisenä, nyt on aamusyötön aika. Ruut on viikon ja tunnin ikäinen terve tyttövauva, joka osallistuu äitinsä tavoin RS-virus-rokotteen tutkimukseen. Tutkimuksessa selvitetään, voidaanko vauvan respiratorinen synsytiaalivirusinfektio (RSV) estää rokottamalla äiti raskausaikana.
On ihana ajatella, että voi antaa lapselle suojaa vakavaa tautia vastaan rokotuttamalla itsensä raskauden aikana
Kaisa bongasi Facebookista Rokotetutkimuskeskuksen RSV-rokotteen tutkimuksen mainoksen ja kiinnostui heti. RS-virus ja sen aiheuttama vakava hengitystieinfektio pienille imeväisille ei ollut ennestään tuttu Kaisalle. Mainoksen linkkiä klikkaamalla hän pääsi lukemaan tarkempaa tietoa tutkimuksesta ja RS-viruksesta. Luettuaan, Kaisa ymmärsi RSV:n aiheuttaman hengitystieinfektion olevan todella vakava sairaus pienille vauvoille. Hän koki vahvasti haluavansa auttaa tiedettä tässä asiassa.
”Meinasin jo samalla istumalla ilmoittautua mukaan tutkimukseen, kunnes huomasin, että tutkimukseen osallistumiseen pitää olla tulevan lapsen molempien vanhempien suostumus. Keskustelin asiasta puolisoni kanssa ja hän halusi ennen omaa päätöstään jutella lääkäriystäviensä kanssa asiasta. Näissä keskusteluissa käsityksemme RS-viruksen vaarallisuudesta pienelle vauvalle vahvistui. Ymmärsimme, että tutkimukseen osallistuminen on turvallista, sillä kyseinen tutkimus on jo vaiheessa kolme. Yhteinen päätös tutkimukseen osallistumisesta oli helppo tehdä.” kertoo erilaisista tieteellisistä tutkimuksista ja niiden saavutuksista kiinnostunut Kaisa.
” Tutkimukseen osallistuminen tuo itselleni hyvän mielen siitä, että tietoa karttuu ja voin omalta osaltani edesauttaa RS-virus-rokotteen kehittämisessä. Jos joku lapsi, jolle sairastuminen RS-viruksen aiheuttamaan tautiin olisi erittäin vaarallista, voi saada tästä avun, on se hieno juttu. Tämä tieto riittää minulle.” pohtii Kaisa.
Mietityttikö sinua jokin osallistumisessa rokotetutkimukseen raskauden aikana?

Kaisan raskaus sujui hyvin ja esikoisen synnytyskin saa häneltä täyden kympin arvosanan kipuineen kaikkineen. Osallistuminen rokotetutkimukseen raskauden aikana ei hirvittänyt Kaisaa, onhan rokotetta tutkittu jo paljon.
”Ajatus siitä, että jos äiti voidaan rokottaa ja äidin kautta suoja menee lapselle kohtuun, on hellyttävä. Minusta on todella sydäntä särkevää nähdä pienikin kipu lapsella. Jos rokotteella voidaan ehkäistä lapsen sairastuminen, on se hieno homma.” pohtii tuore äiti.
”Olen jakanut tutkimuksen linkin Facebookin äitiryhmissä. Halusin muidenkin äitien saavan tiedon RS-virus-rokotteen tutkimuksesta. Muutama äiti oli sitä mieltä, että on hienoa, jos voi osallistua tutkimukseen. Osallistumalla tutkimukseen nyt, voi auttaa toisten lapsia tulevaisuudessa. Joku kysyi minulta, mitä saan tutkimukseen osallistumisesta. Tämä kysymys hieman hämmensi minua, sillä minulle merkityksellisintä on mahdollisuus auttaa omaani ja muiden lapsia tulevaisuudessa.”
Rokotetutkimukseen osallistuminen tuo kivaa pientä tekemistä ja rytmiä vauva-arkeen
Tampereen rokotetutkimusklinikka sijaitsee lähellä perheen kotia. Klinikalle on Kaisan mielestä helppo ja mukava tulla. Tilat ovat viihtyisät ja Kaisa uskoo tutkimuskäyntien myös Ruutin kanssa sujuvan leppoisasti.
– Tutkimus tuo kivasti rytmiä vauva-arkeen, pohtii Kaisa tulevia tutkimuskäyntejä, joista ensimmäinen Ruutin kanssa on jo kolmen viikon kuluttua.
”Oma osallistumiseni tutkimuksessa oli helppo; yksi rokote, muutama käynti klinikalla ja seurantasoittoja. Synnyttämään mennessä mieheni huolehti siitä, että kätilö saa tiedon osallistumisestamme. Kätilömme ei ollut vielä törmännyt tähän tutkimuksen, mutta kaikki tarvittava tieto oli saatavilla synnytyssalin kansliassa. Tyttäremme synnyttyä, napaverestä otettiin tärkeät näytteet tutkimusta varten. Kaikki sujui todella hienosti.”
”Omasta lapsuudestani muistan, kuinka olin hieman kateellinen veljelleni, kun hän osallistui rokotetutkimukseen ja käynnit rokotetutkimusklinikalla olivat hänen ja äidin kahdenkeskisiä juttuja. Nyt voin tarjota Ruutille saman kokemuksen.”
Lapsen syntymän jälkeen vauva jatkaa RSV-rokotteen tutkimuksessa hänen 1.–2. elinvuotensa ajan
Ruut-vauvan osallistuminen tutkimukseen on luonnollinen jatkumo Kaisan raskaudenaikaiselle tutkimukseen osallistumiselle.
”Ruut ei olisi mukana ellei minua olisi rokotettu. Tulemme käymään rokotetutkimusklinikalla Ruutin kanssa, jos hän saa hengitystieinfektion oireita. Nenänäytteenotto ajatuksena herkistää, mutta toimenpiteenä se on lyhyt. Minua lohduttaa kokemus siitä, että pieni lapsi ei kuitenkaan muista tapahtumaa kovinkaan pitkälle. Lapset ovat alttiita unohtamaan tällaiset asiat, kun he vain saavat lämmön ja turvan asian jälkeen.” kertoo Kaisa.
”Koronarokote on ollut todella paljon keskusteluissa ja sitä on verrattu Pandemrix-rokotteeseen. Minä olen saanut Pandemrix-rokotteen lukioikäisenä, enkä saanut siitä mitään haittavaikutuksia. Ihmisille on syntynyt harhakäsitys siitä, että narkolepsiaa olisi paljon. Valitettavasti pienelle prosentille tuli sivuvaikutuksia. Itse luotan lääketieteeseen ja asiantuntijoihin paljon. Soisin että vahvistusharha ei leviäsi muihin rokotteisiin. Suomessa on hyvä rokoteohjelma ja rokotekattavuus. Tämä on hieno asia.” Kaisa pohtii vielä lopuksi, ennen kuin on aika lähteä Ruutin ensimmäiselle neuvolakäynnille.
Onnellisuus tuoreesta äitiydestä ja rakkaasta tyttövauvasta välittyy puhelimen kautta, kun toivotamme toisillemme hyvät joulut. Ruut-vauvakin tuhisee tyytyväisenä pieni vatsa täynnä äidinmaitoa.
Halutessasi voit lukea lisää RS-viruksen aiheuttamasta infektioista lapsilla täältä.
Tutustu RSV-rokotteen tutkimukseen tämän linkin kautta.