Arvostetun tutkijan työ edistää kansanterveyttä ja tiedettä

21.5.2019

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri, professori Timo Vesikari on kansainvälisesti arvostettu rokoteasiantuntija ja Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja. Hänen kansainvälinen tutkimustyönsä on merkittävällä tavalla edistänyt lasten terveyttä niin meillä kuin muualla maailmassa. Työ lasten ja aikuisten terveyden edistämiseksi jatkuu. Lue Timo Vesikarin haastattelu.


2 kommenttia artikkeliin “Arvostetun tutkijan työ edistää kansanterveyttä ja tiedettä”

 1. Elina Autio

  Olen innoissani norovirusrokotteen kehittämisestä! Pitääkö paikkansa, että immunologiset testit aloitettaisiin jo 2020? Miten nämä testit käytännössä suoritetaan ja ketkä siihen saavat osallistua? Minulle saa laittaa sähköpostia aiheeseen liittyen.

  • Karoliina Bruun

   Hei! Kiitos osoittamastasi mielenkiinnosta norovirusrokotteen kehittämistä kohtaan. Uusien rokotteiden kehittäminen on vuosia kestävä prosessi. Nororokotekandidaatteja on kehitetty jo muutama erilainen, ja niistä yhtä tutkittu myös Suomessa. Tulokset ovat lupaavia, mutta rokotteen käyttöön saaminen kestää vielä todennäköisesti useamman vuoden. Tutkimus-, rekisteröinti- ja myyntilupaprosessit ovat todella hitaita.
   Myös Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa kehitetyn rota-noro-yhdistelmärokotteen tutkimukset ovat vasta aluillaan. Tämän rokote ei ole vielä kliinisen rokotetutkimuksen vaiheessa, jolloin rokotetta annetaan vapaaehtoisille tutkittaville. Alustavien tutkimustulosten perusteella yhdistelmärokote näyttää kuitenkin antavan tehokkaamman immuunivasteen norovirukselle ja rotavirukselle kuin kumpikin rokote erikseen. Yhdistelmärokote on suunniteltu lasten rota- ja norovirusinfektioiden ennaltaehkäisemiseen. Nororokotetta kaavaillaan myös aikuisille. Päivitämme rota-noroyhdistelmärokotteeseen liittyvää uutta tietoa verkkosivuillemme siirtyessämme kliinisen rokotetutkimuksen vaiheen I tutkimuksiin.”

Kommentoi