Sisältöön
tampereen yliopisto: rokotetutkimuskeskus:
RokotetutkimusTampereen yliopistoRokotetutkimus

Näihin tutkimuksiin otamme nyt osallistujia

Kun haluat lisätietoa tutkimuksesta tai ilmoittautua siihen, täytä tutkimuskohtainen yhteydenottopyyntölomake alla. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä lähimmän rokotetutkimusklinikkasi terveydenhoitajaan.

 

RS-VIRUKSEN ENNALTAEHKÄISYYN KEHITETTY ROKOTE, JANSSENS VAC18194RSV2001

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle12–24 kuukauden ikäiset lapset

RSV lapset.jpgTutkimuksella selvitetään uuden RSV-rokotteen turvallisuutta sekä sen antamaa suojaa RS-virusta vastaan. Tutkimukseen otetaan mukaan lapsia, joa ovat jo aiemmin sairastaneet RS-viruksen aiheuttaman taudin. Se selvitetään sormenpäästä otettavalla verinäytteellä. Jos lapsellanne ei todeta RS-virusvasta-aineita, hän voi osallistua tutkimuksen toiseen vaiheeseen vuoden 2018 aikana.

RS-virus (respiratory synctial virus) aiheuttaa vakavia alahengitysinfektioita erityisesti alle 6 kk ikäisille ja ennenaikaisesti syntyneille lapsille. Virus aiheuttaa mm. keuhkokuumetta ja ilmatiehyiden tulehdusta (bronkioliitti), myös jälkitaudit, esimerkiksi korvatulehdus, ovat tavallisia. Ensimmäisen elinvuotensa aikana noin puolet kaikista imeväisistä saa RSV-infektion. Kolmen vuoden ikään mennessä lähes kaikki lapset ovat saaneet virusinfektion. Pienillä lapsilla RSV-infektio vaatii usein sairaalahoitoa.

RS-virukseen ei ole olemassa rokotetta. Aiemmin sairastettu RSV-infektio ei välttämättä suojaa tartunnolta, taudin voi sairastaa useita kertoja.

Tutkimukseen osallistuvat vauvat saavat joko RSV-infektioita vastaan kehitettyä tutkimusrokotetta tai lumerokotetta. Jos lapsi sairastuu hengitystieinfektioon, häneltä otetaan nenänäyte RS-viruksen määrittystä varten.

Tutkimus toteutetaan Tampereen jaTurun rokotetutkimusklinikoilla.

JANSSENS VAC18194RSV2001
EudraCT: 2017-001345-27

Tutkimustiedote

 

KAUSI-INFLUENSSAROKOTTEEN TUTKIMUS, GQM14

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: Odottaville äideille

Tässä tutkimuksessa verrataan kahden jo käytössä olevan influenssarokotteen tehoa, sekä vasta-aineiden siirtymistä äidistä istukan kautta napavereen. Tutkimuksessa odottavat äidit saavat yhden annoksen joko nelitehoista (Vaxigrip® Tetra) tai kolmitehoista (Vaxigrip®) influenssarokotetta raskausviikolla 20.–32. Vasta-aineiden muodostumista ja siirtymistä seurataan äidistä otettujen verinäytteiden (ml. napaverinäyte) avulla. Tutkimus päättyy kun lapsi on syntynyt
 

InfluenssaRSV_äiti.jpg
Influenssa on tavallista vakavampi tauti sekä odottavalle äidille että imeväisikäiselle lapselle. Se on myös riski raskauden normaalille etenemiselle ja sikiön kehittymiselle. Rokote suojaa sekä odottavaa äitiä että syntyvää lasta jopa puolen vuoden ikään saakka. Sen vuoksi odottavien äitien rokottaminen influenssaa vastaan on yleinen ja suositeltu käytäntö jo lähes kaikkialla maailmassa, myös Suomessa (THL). Tällä hetkellä odottavat äidit saavat neuvolassa kolmitehoisen influenssarokotteen, joka antaa suojan kolmea eri influenssavirustyyppiä vastaan. Influenssaa aiheuttavat Suomessa neljä eri virustyyppiä, joten näiltä virustyypeiltä suojaavan nelitehoisen rokotteen käyttöönsaaminen on tarpeen.   

Tutkimus toteutetaan kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla Espoossa, Etelä-Helsingissä, Itä-Helsingissä, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Seinäjoella, Kokkolassa, Porissa ja Oulussa.

Sanofi Pasteur GQM14
EudraCT: 2016-004763-40

Tutkimustiedote

Katso video

Lue lastenlääkärin blogi

 

CLOSTRIDIUM DIFFICILE -ROKOTTEEN TUTKIMUS B5091007CDifficile.jpg

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: yli 50-vuotiaille, jotka ovat:
- saaneet antibioottia viimeisen 12 viikon aikana, tai

- olleet viimeisen 12 kk:n aikana vähintään kerran laitoshoidossa, tai 
- olleet viimeisen 12 kuukauden aikana vähintään 10 kertaa lääkärin vastaanotolla.

Tutkittavat saavat kolme annosta joko uutta Clostridium difficile -tai vertailurokotteena käytettävää lumerokotetta (1:1).

Vaiheen III tutkimuksessa arvioidaan Clostridium difficile -rokotteen tehokkuutta ja turvallisuutta henkilöillä, joilla on riski sairastua C. difficile -sairaalainfektioon (-ripuli).

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Tampereella, Turussa, Porissa, Kokkolassa ja Oulussa.

Lataa tutkimusesite!

PFIZER B5091007
EudraCT: 2016-003866-14

 

PAPILLOOMAVIRUS (HPV) -ROKOTTEEN TUTKIMUS V503-004

Ilmoittaudu tutkimukseen - yhteydenottopyyntölomake

HPV.jpg

Kenelle:  16 - 45-vuotiaille naisille

Lähes kaikki tutkimusryhmät ovat jo täynnä, mutta Porissa otamme vielä osallistujia 16 - 20-vuotiaiden ryhmään.

Vaiheen III rokotetutkimuksessa selvitetään jo käytössä olevan Gardasil®9-HPV-rokotteen tehoa 27–45-vuotiailla naisilla verrattuna 16–26-vuotiaisiin naisiin. Kaikki tutkimukseen osallistuvat saavat kolme annosta Gardasil®9-HPV-rokotetta. Rokote on käytössä Yhdysvalloissa ja sillä on myyntilupa Euroopassa.

Gardasil®9-HPV-rokote on laajempitehoinen kuin Suomessa kansallisen rokotusohjelman mukaan 11–13-vuotiaille nuorille annettava HPV-rokote (Cervarix®), joka tehoaa kahteen papilloomavirustyyppiin (16 ja 18). Gardasil®9-rokote tehoaa yhdeksään eri virustyyppiin (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ja 58), jotka aiheuttavat suurimman osan kohdunkaulan syövistä ja kondyloomista.

Ihmisen papilloomavirus (HPV) on sukupuoliteitse tarttuva virus, jonka saa noin 7 ihmistä 10:stä elämänsä aikana. Suurin osa papilloomaviruksen aiheuttamista infektioista paranee itsestään, mutta tietyt virusmuodot ovat vaarallisia aiheuttaen syöpää ja syövän esiasteita esimerkiksi kohdunkaulassa. Suomessa sairastuu vuosittain n. 160 naista kohdunkaulan syöpään. Toiset virustyypit aiheuttavat visvasyyliä eli kondyloomia. Gardasil®9-rokotteella voidaan ehkäistä valtaosa HPV-tartunnoista, se suojaa myös näiltä kondyloomaa aiheuttavilta virustyypeiltä.

Tutkimukseen voi osallistua Itä-Helsingin, Tampereen, Turun ja Porin rokotetutkimusklinikoilla. 

Tutkimustiedote

EudraCT: 2015-005093-38

 

Kirje_vaakavauva.jpg

ROTAVIRUSROKOTTEEN TUTKIMUS ROTA_081

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä! 

Kenelle: 6 - 12 viikon ikäiset vauvat, jotka eivät ole vielä saaneet rotavirusrokotetta neuvolassa.

Tutkimuksessa arvioidaan maailmalla eniten käytetyn Rotarix®-rokotteen uutta valmistemuotoa: onko se vähintään yhtä tehokas ja turvallinen kuin jo käytössä oleva Rotarix-rokote? Rotarix®-rokote annetaan suun kautta kahtena annoksena.

Suomessa vauvat saavat Rotateq™-rotavirusrokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa. Rotateq™-rokotetta annetaan kolme annosta 2, 3, ja 5 kuukauden iässä.

Tähän tutkimukseen osallistuvat vauvaperheet saavat neuvolassa annettavan Rotateq-rotavirusrokotteen sijaan Rotarix®- rokotteen rokotetutkimusklinikalla, jossa he käyvät kolme kertaa tutkimuksen aikana. Rokotteen tehon varmistamiseksi vauvoilta otetaan kaksi verinäytettä.

Kumpaakin rotavirusrokotetta on tutkittu paljon Suomessa. Pääosin näiden tutkimusten ansiosta rotavirusrokote saatiin myös meillä kansalliseen rokotusohjelmaan v. 2009. Sen johdosta rotavirusinfektiosta johtuva sairaalahoidon tarve on käytännössä poistunut. Maailmanlaajuisesti rotaviruksen aiheuttamaan ripulitautiin kuolee kuitenkin edelleen noin 450 000 lasta vuosittain.

Tutkimukseen voi osallistua Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

Tiedote vanhemmille

 

JATKOTUTKIMUS: RSV-INFEKTIOIDEN ENNALTAEHKÄISY LAPSILLA, EPI-RSV-005 BODRSV seuranta.jpg

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: Lapsille, joiden äidit ovat odotusaikana ja sen jälkeen vauvan kanssa jo osallistuneet seurantatutkimukseen rokotetutkimusklinikalla.

 RS- virustartunnoista tarvitaan edelleen lisätietoa, minkä vuoksi toivomme että kaikki edellisessä seurantavaiheessa mukana olevat perheet lähtevät mukaan myös jatkotutkimukseen. Tutkimuksen tarkoitus on arvioida RS-virukseen liittyvien alahengitystieinfektioiden esiintyvyyttä Suomessa ja erityisesti niiden merkitystä hengityksen vinkunan ja astman kehittymisessä alle 6-vuotiailla lapsilla.

Jatkotutkimukseen ei kuulu mitään toimenpiteitä eikä tekstiviestiseurantaa, vaan rokotetutkimusklinikan terveydenhoitaja soittaa neljä kertaa vuodessa seurattaville perheille ja kysyy onko lapsi käynyt lääkärissä hengityksen vinkumisen vuoksi tai sairastunut astmaan. Tutkimus päättyy kun lapsi täyttää kuusi vuotta. Seurantaan osallistumiseksi riittää, että toinen vanhemmista käy allekirjoittamassa suostumuslomakkeen tutkimusklinikalla.

GSK: 200150 (EPI-RSV-005 BOD)

Tiedote vanhemmille

 

FaceBookRokotetutkimuskeskus Facebookissa

 

 

 

 

 
Rokotetutkimuskeskus
FM 3/Biokatu 10, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: rokotetutkimuskeskus@uta.fi
Muutettu: 11.1.2018 10.17 Muokkaa