Sisältöön
tampereen yliopisto: rokotetutkimuskeskus:
RokotetutkimusTampereen yliopisto Rokotetutkimus

Näihin tutkimuksiin otamme nyt osallistujia

Otamme osallistujia alla oleviin lapsille ja aikuisille tarkoitettuihin tutkimuksiin. Kun haluat lisätietoa tutkimuksesta, täytä tutkimuskohtainen yhteydenottopyyntölomake. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä lähimmän rokotetutkimusklinikkasi terveydenhoitajaan.

MENINGOKOKKI ABCWY -ROKOTTEEN TUTKIMUS B1971057

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: 18 - 25-vuotiaille nuorille1057.jpg

Tässä tutkimuksessa arvioidaan uuden meningokokki ABCWY -yhdistelmärokotteen immunogeenisyyttä ja siedettävyyttä nuorilla, jotka eivät aiemmin ole saaneet meningokokkirokotetta. Suomessa tutkimukseen otetaan mukaan 18 - 25 -vuotiaita nuoria, muualla myös alle 18-vuotiaita.

Tutkimukseen osallistuvat saavat tutkimusryhmästä riippuen kaksi tai kolme annosta joko meningokokki ABCWY-yhdistelmärokotetta, tai meningokokki B ja meningokokki ACWY -rokotetta erikseen.

Aivokalvontulehdus on vakava sairaus, johon sairastuvat tavallisimmin teini-ikäiset ja nuoret aikuiset. Bakteeriperäistä aivokalvontulehdusta aiheuttavat yleisimmin meningokokkibakteerin viisi seroryhmää A, B, C, W ja Y. Suomessa on viime vuosina esiintynyt kaikkia muita paitsi A-ryhmän meningokokkibakteeria. Meillä meningokokkitaudit ovat vähenemään päin, mutta epidemiat ovat edelleen mahdollisia. Tauteja aiheuttaa nykyään myös meningokokki Y -bakteeri, joka on levinnyt epidemia-alueilta (Afrikka ja Lähi-Itä) Eurooppaan.

Tällä hetkellä käytössä on erillisiä meningokokki B ja meningokokki ACWY -rokotteita. Tutkimuksemme tavoitteena on saada käyttöön yhdistelmärokote, joka sisältää suojan kaikkia viittä aivokalvontulehdusta aiheuttavaa meningokokkibakteeria vastaan (MenABCWY). Mahdollisimman kattava suoja meningokokkitauteja vastaan on tarpeellinen taudin vakavuuden vuoksi sekä erityisesti matkustettaessa ulkomaille.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

PFIZER: B1971057
EudraCT:  2016-004421-17

Tutkimustiedote

CLOSTRIDIUM DIFFICILE -ROKOTTEEN TUTKIMUS B5091007CDifficile.jpg

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: yli 50-vuotiaille, jotka ovat:
- saaneet antibioottia viimeisen 12 viikon aikana, tai

- olleet viimeisen 12 kk:n aikana vähintään kerran laitoshoidossa, tai 
- olleet viimeisen 12 kuukauden aikana vähintään 10 kertaa lääkärin vastaanotolla.

Tutkittavat saavat kolme annosta joko uutta Clostridium difficile -tai vertailurokotteena käytettävää lumerokotetta (1:1).

Vaiheen III tutkimuksessa arvioidaan Clostridium difficile -rokotteen tehokkuutta ja turvallisuutta henkilöillä, joilla on riski sairastua C. difficile -sairaalainfektioon (-ripuli).

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Tampereella, Turussa, Porissa, Kokkolassa ja Oulussa.

Lataa tutkimusesite!

Tutustu taudista ja sen hoidosta kertovaan videoon!

PFIZER B5091007
EudraCT: 2016-003866-14

INFLUENSSAROKOTTEEN TUTKIMUS, GQM14

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: Odottaville äideille

Tässä tutkimuksessa verrataan kahden jo käytössä olevan influenssarokotteen tehoa, sekä vasta-aineiden siirtymistä äidistä istukan kautta napavereen. Tutkimuksessa odottavat äidit saavat yhden annoksen joko nelitehoista (Vaxigrip® Tetra) tai kolmitehoista (Vaxigrip®) influenssarokotetta raskausviikolla 20.–32. Vasta-aineiden muodostumista ja siirtymistä seurataan äidistä otettujen verinäytteiden (ml. napaverinäyte) avulla. Tutkimus päättyy kun lapsi on syntynyt
 

InfluenssaRSV_äiti.jpg
Influenssa on tavallista vakavampi tauti sekä odottavalle äidille että imeväisikäiselle lapselle. Se on myös riski raskauden normaalille etenemiselle ja sikiön kehittymiselle. Rokote suojaa sekä odottavaa äitiä että syntyvää lasta jopa puolen vuoden ikään saakka. Sen vuoksi odottavien äitien rokottaminen influenssaa vastaan on yleinen ja suositeltu käytäntö jo lähes kaikkialla maailmassa, myös Suomessa (THL). Tällä hetkellä odottavat äidit saavat neuvolassa kolmitehoisen influenssarokotteen, joka antaa suojan kolmea eri influenssavirustyyppiä vastaan. Influenssaa aiheuttavat Suomessa neljä eri virustyyppiä, joten näiltä virustyypeiltä suojaavan nelitehoisen rokotteen käyttöönsaaminen on tarpeen.   

Tutkimus toteutetaan kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla Espoossa, Etelä-Helsingissä, Itä-Helsingissä, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Seinäjoella, Kokkolassa, Porissa ja Oulussa.

Sanofi Pasteur GQM14
EudraCT: 2016-004763-40

Tutkimustiedote

 

PAPILLOOMAVIRUS (HPV) -ROKOTTEEN TUTKIMUS V503-004

Tutkimusryhmät Itä-Helsingin, Tampereen ja Turun rokotetutkimusklinikoilla ovat nyt täynnä, kiitos ilmoittautuneille. Uusia tutkittavia otamme vielä mukaan Porin rokotetutkimusklinikalla.

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomakeHPV.jpg

Kenelle:  16 - 45-vuotiaille naisille

Vaiheen III rokotetutkimuksessa selvitetään jo käytössä olevan Gardasil®9-HPV-rokotteen tehoa 27–45-vuotiailla naisilla verrattuna 16–26-vuotiaisiin naisiin. Kaikki tutkimukseen osallistuvat saavat kolme annosta Gardasil®9-HPV-rokotetta. Rokote on käytössä Yhdysvalloissa ja sillä on myyntilupa Euroopassa.

Gardasil®9-HPV-rokote on laajempitehoinen kuin Suomessa kansallisen rokotusohjelman mukaan 11–13-vuotiaille nuorille annettava HPV-rokote (Cervarix®), joka tehoaa kahteen papilloomavirustyyppiin (16 ja 18). Gardasil®9-rokote tehoaa yhdeksään eri virustyyppiin (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ja 58), jotka aiheuttavat suurimman osan kohdunkaulan syövistä ja kondyloomista.

Ihmisen papilloomavirus (HPV) on sukupuoliteitse tarttuva virus, jonka saa noin 7 ihmistä 10:stä elämänsä aikana. Suurin osa papilloomaviruksen aiheuttamista infektioista paranee itsestään, mutta tietyt virusmuodot ovat vaarallisia aiheuttaen syöpää ja syövän esiasteita esimerkiksi kohdunkaulassa. Suomessa sairastuu vuosittain n. 160 naista kohdunkaulan syöpään. Toiset virustyypit aiheuttavat visvasyyliä eli kondyloomia. Gardasil®9-rokotteella voidaan ehkäistä valtaosa HPV-tartunnoista, se suojaa myös näiltä kondyloomaa aiheuttavilta virustyypeiltä.

Tutkimukseen voi osallistua Itä-Helsingin, Tampereen, Turun ja Porin rokotetutkimusklinikoilla. 

Tutkimustiedote

EudraCT: 2015-005093-38

 

MENINGOKOKKI ACWY -ROKOTTEEN TUTKIMUS, MET-51MET51.jpg

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: 12 - 23 kk ikäiset lapset

Tämän vaiheen III tutkimuksen tavoitteena on selvittää uuden, nelitehoisen meningokokki ACWY -konjugaattirokotteen (MenACWY) turvallisuutta ja immunogeenisyyttä (tehoa) jo markkinoilla olevaan vastaavaan rokotteeseen (Nimenrix®) verrattuna.

Tutkimukseen osallistuvat lapset saavat yhden annoksen joko MenACWY-tutkimusrokotetta tai Nimenrix®-rokotetta. Tutkimus kestää n. 1 kuukauden ajan, ja se sisältää kaksi klinikkakäyntiä. Verinäytten avulla selvitämme, kuinka hyvin tutkittava rokote saa elimistön muodostamaan sairaudelta suojaavia vasta-aineita.

Tutkimukseen voi osallistua Helsingin, Espoon, Järvenpään, Tampereen, Turun, Porin, Seinäjoen, Kokkolan ja Oulun rokotetutkimusklinikoilla.

Aivokalvontulehdusta aiheuttavat lapsille tyypillisimmin bakteerit ja virukset. Hyvin usein hengenvaarallista aivokalvontulehdusta aiheuttavat meningokokkibakteerit (ryhmät A, B, C, Y, W), joilta nykyiset neuvolarokotteet eivät suojaa lasta.  Tässä meningokokki ACWY -rokotteen tutkimuksessa lapsi saa suojan myös meningokokki A, C, W ja Y -bakteerien aiheuttamia vakavia meningokokkitauteja vastaan. Rokote on erityisen tarpeellinen matkustettaessa lapsen kanssa ulkomaille. 

Tutkimustiedote vanhemmille

 

Kirje_vaakavauva.jpg

ROTAVIRUSROKOTTEEN TUTKIMUS ROTA_081

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä! 

Kenelle: 6 - 12 viikon ikäiset vauvat, jotka eivät ole vielä saaneet rotavirusrokotetta neuvolassa.

Tutkimuksessa arvioidaan maailmalla eniten käytetyn Rotarix®-rokotteen uutta valmistemuotoa: onko se vähintään yhtä tehokas ja turvallinen kuin jo käytössä oleva Rotarix-rokote? Rotarix®-rokote annetaan suun kautta kahtena annoksena.

Suomessa vauvat saavat Rotateq™-rotavirusrokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa. Rotateq™-rokotetta annetaan kolme annosta 2, 3, ja 5 kuukauden iässä.

Tähän tutkimukseen osallistuvat vauvaperheet saavat neuvolassa annettavan Rotateq-rotavirusrokotteen sijaan Rotarix®- rokotteen rokotetutkimusklinikalla, jossa he käyvät kolme kertaa tutkimuksen aikana. Rokotteen tehon varmistamiseksi vauvoilta otetaan kaksi verinäytettä.

Kumpaakin rotavirusrokotetta on tutkittu paljon Suomessa. Pääosin näiden tutkimusten ansiosta rotavirusrokote saatiin myös meillä kansalliseen rokotusohjelmaan v. 2009. Sen johdosta rotavirusinfektiosta johtuva sairaalahoidon tarve on käytännössä poistunut. Maailmanlaajuisesti rotaviruksen aiheuttamaan ripulitautiin kuolee kuitenkin edelleen noin 450 000 lasta vuosittain.

Tutkimukseen voi osallistua Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

Tiedote vanhemmille

 

MENINGOKOKKI ABCWY -ROKOTTEEN TUTKIMUS V102_15E1

Haluan lisätietoa - yhteystietolomake

Kenelle: 12 - 20-vuotiaille nuorille MENV10215E1_yli 18.jpg

Vaiheen IIb rokotetutkimuksessa arvioidaan aivokalvontulehdukselta suojaavan meningokokki ABCWY -yhdistelmärokotteen tehoa, siedettävyyttä, rokotteen aikaansaamaa pitkäkestoista immuunivastetta sekä sitä, millaisen vasteen rokotteen tehosteannos saa aikaan.

Meningokokki ABCWY -rokotetta verrataan tutkimuksessa B-ryhmän meningokokkirokotteeseen (Bexsero®).

NUORET, JOTKA EIVÄT OLE OSALLISTUNEET AIEMMIN TUTKIMUKSEEN
Tutkimuksessa nuori saa kaksi annosta lihakseen pistettävää rokotetta, joko meningokokki ABCWY tai meningokokki B -rokotetta, rokotusryhmästä riippuen.Tutkimus kestää noin 8 kk, ja siihen kuuluu 5 käyntiä rokotetutkimusklinikalla. Tutkittavilta otetaan neljä verinäytettä tutkimuksen aikana.

NUORET, JOTKA OVAT OSALLISTUNEET AIEMMIN V102_15-TUTKIMUKSEEN

Tutkimuksessa nuori saa yhden tehosteannoksen samaa rokotetta, jota hän sai V102_15-tutkimuksessa, eli joko men ABCWY - tai men B -rokotetta.
Tutkimus kestää noin 6 kk, ja siihen kuuluu 3 käyntiä rokotetutkimusklinikalla. Tutkittavilta otetaan kaksi verinäytettä tutkimuksen aikana.

Aivokalvontulehdusta aiheuttavat pääasiassa A, B, C, W ja Y -ryhmien meningokokkibakteerit. Suomessa yleisin aiheuttaja on B-ryhmän meningokokkibakteeri, joka aiheuttaa 60−70 % tautitapauksista.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa. 

GSK: V102_15E1
EudraCT: 2016-002230-69

Tiedote alle 18-vuotiaiden huoltajille

Tiedote yli 18-vuotiaille

 

JATKOTUTKIMUS: RSV-INFEKTIOIDEN ENNALTAEHKÄISY LAPSILLA, EPI-RSV-005 BODRSV seuranta.jpg

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: Lapsille, joiden äidit ovat odotusaikana ja sen jälkeen vauvan kanssa jo osallistuneet seurantatutkimukseen rokotetutkimusklinikalla.

 RS- virustartunnoista tarvitaan edelleen lisätietoa, minkä vuoksi toivomme että kaikki edellisessä seurantavaiheessa mukana olevat perheet lähtevät mukaan myös jatkotutkimukseen. Tutkimuksen tarkoitus on arvioida RS-virukseen liittyvien alahengitystieinfektioiden esiintyvyyttä Suomessa ja erityisesti niiden merkitystä hengityksen vinkunan ja astman kehittymisessä alle 6-vuotiailla lapsilla.

Jatkotutkimukseen ei kuulu mitään toimenpiteitä eikä tekstiviestiseurantaa, vaan rokotetutkimusklinikan terveydenhoitaja soittaa neljä kertaa vuodessa seurattaville perheille ja kysyy onko lapsi käynyt lääkärissä hengityksen vinkumisen vuoksi tai sairastunut astmaan. Tutkimus päättyy kun lapsi täyttää kuusi vuotta. Seurantaan osallistumiseksi riittää, että toinen vanhemmista käy allekirjoittamassa suostumuslomakkeen tutkimusklinikalla.

GSK: 200150 (EPI-RSV-005 BOD)

Tiedote vanhemmille

CLOSTRIDIUM DIFFICILE -SAIRAALAINFEKTIOTA ESTÄVÄN ROKOTTEEN TUTKIMUS, H-030-014

cdesitekansi.png

Kenelle: yli 50-vuotiaille, jotka ovat:

- menossa sairaalaan kirurgiseen toimenpiteeseen/leikkaukseen, joka edellyttää vähintää 3 vrk:tta kestävää sairaalassaoloaikaa

TAI

- olleet viimeisen 12 kk:n aikana vähintään kaksi kertaa sairaalahoidossa, ja saaneet antibioottohoitoa.

Tutkittavat saavat kolme annosta joko uutta Clostridium difficile -toksoidirokotetta tai lumerokotetta (2:1).

Vaiheen III tutkimuksessa arvioidaan Clostridium difficile -toksoidirokotteen tehokkuutta, immunogeenisyyttä ja turvallisuutta henkilöillä, joilla on riski sairastua C. difficile -sairaalainfektioon (-ripuli).

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Järvenpäässä, Tampereella ja Turussa.

Lataa tutkimusesite!

Tutustu taudista ja sen hoidosta kertovaan videoon!

Information about C. difficile infection and the vaccine study in english

SANOFI PASTEUR H-030-014
EudraCT: 2013-000775-32­­

 

 

FaceBookRokotetutkimuskeskus Facebookissa

 

 

 

 

 
Rokotetutkimuskeskus
FM 3/Biokatu 10, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: rokotetutkimuskeskus@uta.fi
Muutettu: 11.8.2017 10.22 Muokkaa