Sisältöön
tampereen yliopisto: rokotetutkimuskeskus:
RokotetutkimusTampereen yliopistoRokotetutkimus

Näihin tutkimuksiin otamme nyt osallistujia

Kun haluat lisätietoa tutkimuksesta tai ilmoittautua siihen, täytä tutkimuskohtainen yhteydenottopyyntölomake alla. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä lähimmän rokotetutkimusklinikkasi terveydenhoitajaan.

KASVIPERÄISEN KAUSI-INFLUENSSAROKOTTEEN TUTKIMUS, MEDICAGO CP-PRO-QVLP-012

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake.

Kenelle: 18–64-vuoden ikäisille.Medic_influ_18_64.jpg

Tässä viimeisen vaiheen tutkimuksessa arvioidaan kasvisoluissa valmistettua, nelitehoista influenssarokotetta. Kausi-influenssaa aiheuttavat kaksi A- ja kaksi B-virustyyppiä. Useimmat käytössä olevat influenssarokoteeet sisältävät vain kolmea eri virustyyppiä eivätkä siten takaa riittäävää suojatehoa. Nelitehoinen rokote sisältää suojan kaikkia neljää Suomessa influenssaa aiheuttavaa virustyyppiä vastaan.

Myös tutkittavan rokotteen uusi kasviperäinen valmistustapa lisää rokotteen tehoa. Kasvissa tuotetun rokotteen sisältämä viruskanta saadaan aiempaa tarkemmin vastaamaan influenssakaudella kiertäviä virustyyppejä. Kasviperäinen rokote sopii myös kananmuna-allergiselle.

Tutkimukseen osallistuvat saavat yhden annoksen joko uutta kasivperäistä nelitehoista kausi-influenssarokotetta tai verrokkirokotetta (lumelääke). Influenssan kaltaisten oireiden esiintyessä tutkittavilta otetaan tarvittaessa nenänäyte. Tutkimus kestää noin 8–10 kk. Tutkimusasetelman vuoksi tutkimukseen osallistuville maksetaan 50 € korvaus.

Tutkimukseen voi osallistua kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

MEDICAGO
EudraCT: 2017-001239-38

Tutkimustiedote

 

­KAUSI-INFLUENSSAROKOTTEEN TUTKIMUS, SEQIRUS V130_12

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: 3–17-vuoden ikäisille lapsille ja nuorille.INFQ3002.jpg

Tässä viimeisen vaiheen tutkimuksessa arvioidaan uudella tavalla valmistettua, nelitehoista influenssarokotetta. Kausi-influenssaa aiheuttavat kaksi A- ja kaksi B-virustyyppiä. Useimmat käytössä olevat influenssarokoteeet sisältävät vain kolmea eri virustyyppiä eivätkä siten takaa riittäävää suojatehoa. Nelitehoinen rokote sisältää suojan kaikkia neljää Suomessa influenssaa aiheuttavaa virustyyppiä vastaan.

Tutkittava nelitehoinen rokote on valmistettu uudella tavalla soluviljelmässä. Sen ansiosta rokotteen viruskanta saadaan aiempaa tarkemmin vastaamaan kaudella kiertäviä virustyyppejä, jolloin rokotteen tehon paranee. Valmistustapa on myös nopeampi, minkä ansiosta epidemiatilanteessa saadaan käyttöön mahdollisimman tehokas rokote. Soluviljelmässä tuotettu rokote sopii myös kananmuna-allergisille.

Tutkimukseen osallistuvat saavat yksi tai kaksi annosta joko uutta nelitehoista kausi-influenssarokotetta tai verrokkirokotetta, joka tässä tutkimuksessa on meningokokki ACWY -rokote. Meningokokki ACWY -rokote on jo laajassa käytössä ja sitä suositellaan lapsille monissa Euroopan maissa. Tutkimus kestää noin 8–10 kk. Influenssan kaltaisten oireiden esiintyessä tutkittavilta otetaan tarvittaessa nenänäyte.

Tämän tutkimuksen avulla saadaan lisätietoa uuden kausi-influenssarokotteen tehosta, minkä jälkeen se on mahdollista saada yleiseen käyttöön. Tutkimukseen voi osallistua kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

WHO suosittaa 4-tehoisen kausi-influenssarokotteen käyttöä.

SEQIRUS
EudraCT: 2016-002883-15

Tutkimustiedote

 

INFLUENSSAROKOTTEEN TUTKIMUS, GQM14

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: Odottaville äideille

Tässä tutkimuksessa verrataan kahden jo käytössä olevan influenssarokotteen tehoa, sekä vasta-aineiden siirtymistä äidistä istukan kautta napavereen. Tutkimuksessa odottavat äidit saavat yhden annoksen joko nelitehoista (Vaxigrip® Tetra) tai kolmitehoista (Vaxigrip®) influenssarokotetta raskausviikolla 20.–32. Vasta-aineiden muodostumista ja siirtymistä seurataan äidistä otettujen verinäytteiden (ml. napaverinäyte) avulla. Tutkimus päättyy kun lapsi on syntynyt
 

InfluenssaRSV_äiti.jpg
Influenssa on tavallista vakavampi tauti sekä odottavalle äidille että imeväisikäiselle lapselle. Se on myös riski raskauden normaalille etenemiselle ja sikiön kehittymiselle. Rokote suojaa sekä odottavaa äitiä että syntyvää lasta jopa puolen vuoden ikään saakka. Sen vuoksi odottavien äitien rokottaminen influenssaa vastaan on yleinen ja suositeltu käytäntö jo lähes kaikkialla maailmassa, myös Suomessa (THL). Tällä hetkellä odottavat äidit saavat neuvolassa kolmitehoisen influenssarokotteen, joka antaa suojan kolmea eri influenssavirustyyppiä vastaan. Influenssaa aiheuttavat Suomessa neljä eri virustyyppiä, joten näiltä virustyypeiltä suojaavan nelitehoisen rokotteen käyttöönsaaminen on tarpeen.   

Tutkimus toteutetaan kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla Espoossa, Etelä-Helsingissä, Itä-Helsingissä, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Seinäjoella, Kokkolassa, Porissa ja Oulussa.

Sanofi Pasteur GQM14
EudraCT: 2016-004763-40

Tutkimustiedote


RS-VIRUKSEN ENNALTAEHKÄISYYN KEHITETTY LÄÄKEVALMISTE, MEDIMMUNE 8897

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomakeKirje_vaakavauva.jpg

Kenelle: ennenaikaisesti 29.– alle 35. raskausviikolla syntyneet vauvat, jotka tutkimuksen alussa ovat ≤ 8 kuukauden ikäisiä.

Tutkimuksella selvitetään, onko uusi lääkevalmiste tehokas hoitovaihtoehto RS-viruksen aiheuttamien keuhkosairauksien ehkäisemisessä. Tutkittava valmiste ei ole antibiootti vaan pitkävaikutteinen monoklonaalinen vasta-aine. Vastaava valmiste (Synagis®) on jo käytössä synnytyssairaaloissa, mutta sitä annetaan vain ennen 29. raskausviikkoa syntyneille vauvoille.
Tutkimus tehdään yhteistyössä Tampereen ja Turun yliopistollisen keskussairaalan kanssa.

RS-virus (respiratory synctial virus) on yleisin vaikeuden alahengitysinfektioiden aiheuttaja imeväisikäisillä lapsilla. Virus aiheuttaa mm. keuhkokuumetta ja ilmatiehyiden tulehdusta (bronkioliitti), myös jälkitaudit, esimerkiksi korvatulehdus, ovat tavallisia. Ensimmäisen elinvuotensa aikana noin puolet kaikista imeväisistä saa RSV-infektion. Kolmen vuoden ikään mennessä lähes kaikki lapset ovat saaneet virusinfektion. Pienillä lapsilla RSV-infektio vaatii usein sairaalahoitoa. Vakavia tautimuotoja esiintyy enemmän ennenaikaisesti syntyneillä vauvoilla. Suomessa RS-virusinfektioita pyritään ehkäisemään antamalla monoklonaalista RSV-vasta-ainetta ennen 29. raskausviikkoa syntyneille vauvoille, joilla on kohonnut riski sairastua RS-viruksen aiheuttamiin sairauksiin. RS-virukseen ei ole olemassa rokotetta.

Tutkimukseen osallistuvat vauvat saavat rokotusryhmästä riippuen joko uutta tutkimusvalmistetta tai lumelääkettä (2:1). Tutkimusvalmiste annetaan ennen RSV-epidemiakautta (oletus marraskuu) ja vauvoja seurataan viiden kuukauden ajan epidemiakauden yli. Jos lapsi saa hengitystieoireita, häneltä otetaan nenänäyte. Tutkijalääkäri on perheen käytettävissä koko tutkimuksen ajan.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Tampereella jaTurussa.

MEDIMMUNE8897
EudraCT: 2016-001677-33

 

CLOSTRIDIUM DIFFICILE -ROKOTTEEN TUTKIMUS B5091007CDifficile.jpg

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: yli 50-vuotiaille, jotka ovat:
- saaneet antibioottia viimeisen 12 viikon aikana, tai

- olleet viimeisen 12 kk:n aikana vähintään kerran laitoshoidossa, tai 
- olleet viimeisen 12 kuukauden aikana vähintään 10 kertaa lääkärin vastaanotolla.

Tutkittavat saavat kolme annosta joko uutta Clostridium difficile -tai vertailurokotteena käytettävää lumerokotetta (1:1).

Vaiheen III tutkimuksessa arvioidaan Clostridium difficile -rokotteen tehokkuutta ja turvallisuutta henkilöillä, joilla on riski sairastua C. difficile -sairaalainfektioon (-ripuli).

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Tampereella, Turussa, Porissa, Kokkolassa ja Oulussa.

Lataa tutkimusesite!

Tutustu taudista ja sen hoidosta kertovaan videoon!

PFIZER B5091007
EudraCT: 2016-003866-14

 

PAPILLOOMAVIRUS (HPV) -ROKOTTEEN TUTKIMUS V503-004

Tutkimusryhmät ovat täyttyneet nopeasti.  Mukaan mahtuu vielä 16 - 26-vuotiaita Helsingin,  Tampereen, Turun ja Porin rokotetutkimusklinikoilla.

Ilmoittaudu tutkimukseen - yhteydenottopyyntölomakeHPV.jpg

Kenelle:  16 - 45-vuotiaille naisille

Vaiheen III rokotetutkimuksessa selvitetään jo käytössä olevan Gardasil®9-HPV-rokotteen tehoa 27–45-vuotiailla naisilla verrattuna 16–26-vuotiaisiin naisiin. Kaikki tutkimukseen osallistuvat saavat kolme annosta Gardasil®9-HPV-rokotetta. Rokote on käytössä Yhdysvalloissa ja sillä on myyntilupa Euroopassa.

Gardasil®9-HPV-rokote on laajempitehoinen kuin Suomessa kansallisen rokotusohjelman mukaan 11–13-vuotiaille nuorille annettava HPV-rokote (Cervarix®), joka tehoaa kahteen papilloomavirustyyppiin (16 ja 18). Gardasil®9-rokote tehoaa yhdeksään eri virustyyppiin (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ja 58), jotka aiheuttavat suurimman osan kohdunkaulan syövistä ja kondyloomista.

Ihmisen papilloomavirus (HPV) on sukupuoliteitse tarttuva virus, jonka saa noin 7 ihmistä 10:stä elämänsä aikana. Suurin osa papilloomaviruksen aiheuttamista infektioista paranee itsestään, mutta tietyt virusmuodot ovat vaarallisia aiheuttaen syöpää ja syövän esiasteita esimerkiksi kohdunkaulassa. Suomessa sairastuu vuosittain n. 160 naista kohdunkaulan syöpään. Toiset virustyypit aiheuttavat visvasyyliä eli kondyloomia. Gardasil®9-rokotteella voidaan ehkäistä valtaosa HPV-tartunnoista, se suojaa myös näiltä kondyloomaa aiheuttavilta virustyypeiltä.

Tutkimukseen voi osallistua Itä-Helsingin, Tampereen, Turun ja Porin rokotetutkimusklinikoilla. 

Tutkimustiedote

EudraCT: 2015-005093-38

 

Kirje_vaakavauva.jpg

ROTAVIRUSROKOTTEEN TUTKIMUS ROTA_081

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä! 

Kenelle: 6 - 12 viikon ikäiset vauvat, jotka eivät ole vielä saaneet rotavirusrokotetta neuvolassa.

Tutkimuksessa arvioidaan maailmalla eniten käytetyn Rotarix®-rokotteen uutta valmistemuotoa: onko se vähintään yhtä tehokas ja turvallinen kuin jo käytössä oleva Rotarix-rokote? Rotarix®-rokote annetaan suun kautta kahtena annoksena.

Suomessa vauvat saavat Rotateq™-rotavirusrokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa. Rotateq™-rokotetta annetaan kolme annosta 2, 3, ja 5 kuukauden iässä.

Tähän tutkimukseen osallistuvat vauvaperheet saavat neuvolassa annettavan Rotateq-rotavirusrokotteen sijaan Rotarix®- rokotteen rokotetutkimusklinikalla, jossa he käyvät kolme kertaa tutkimuksen aikana. Rokotteen tehon varmistamiseksi vauvoilta otetaan kaksi verinäytettä.

Kumpaakin rotavirusrokotetta on tutkittu paljon Suomessa. Pääosin näiden tutkimusten ansiosta rotavirusrokote saatiin myös meillä kansalliseen rokotusohjelmaan v. 2009. Sen johdosta rotavirusinfektiosta johtuva sairaalahoidon tarve on käytännössä poistunut. Maailmanlaajuisesti rotaviruksen aiheuttamaan ripulitautiin kuolee kuitenkin edelleen noin 450 000 lasta vuosittain.

Tutkimukseen voi osallistua Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

Tiedote vanhemmille

 

JATKOTUTKIMUS: RSV-INFEKTIOIDEN ENNALTAEHKÄISY LAPSILLA, EPI-RSV-005 BODRSV seuranta.jpg

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: Lapsille, joiden äidit ovat odotusaikana ja sen jälkeen vauvan kanssa jo osallistuneet seurantatutkimukseen rokotetutkimusklinikalla.

 RS- virustartunnoista tarvitaan edelleen lisätietoa, minkä vuoksi toivomme että kaikki edellisessä seurantavaiheessa mukana olevat perheet lähtevät mukaan myös jatkotutkimukseen. Tutkimuksen tarkoitus on arvioida RS-virukseen liittyvien alahengitystieinfektioiden esiintyvyyttä Suomessa ja erityisesti niiden merkitystä hengityksen vinkunan ja astman kehittymisessä alle 6-vuotiailla lapsilla.

Jatkotutkimukseen ei kuulu mitään toimenpiteitä eikä tekstiviestiseurantaa, vaan rokotetutkimusklinikan terveydenhoitaja soittaa neljä kertaa vuodessa seurattaville perheille ja kysyy onko lapsi käynyt lääkärissä hengityksen vinkumisen vuoksi tai sairastunut astmaan. Tutkimus päättyy kun lapsi täyttää kuusi vuotta. Seurantaan osallistumiseksi riittää, että toinen vanhemmista käy allekirjoittamassa suostumuslomakkeen tutkimusklinikalla.

GSK: 200150 (EPI-RSV-005 BOD)

Tiedote vanhemmille

CLOSTRIDIUM DIFFICILE -SAIRAALAINFEKTIOTA ESTÄVÄN ROKOTTEEN TUTKIMUS, H-030-014

cdesitekansi.png

Kenelle: yli 50-vuotiaille, jotka ovat:

- menossa sairaalaan kirurgiseen toimenpiteeseen/leikkaukseen, joka edellyttää vähintää 3 vrk:tta kestävää sairaalassaoloaikaa

TAI

- olleet viimeisen 12 kk:n aikana vähintään kaksi kertaa sairaalahoidossa, ja saaneet antibioottohoitoa.

Tutkittavat saavat kolme annosta joko uutta Clostridium difficile -toksoidirokotetta tai lumerokotetta (2:1).

Vaiheen III tutkimuksessa arvioidaan Clostridium difficile -toksoidirokotteen tehokkuutta, immunogeenisyyttä ja turvallisuutta henkilöillä, joilla on riski sairastua C. difficile -sairaalainfektioon (-ripuli).

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Järvenpäässä, Tampereella ja Turussa.

Lataa tutkimusesite!

Tutustu taudista ja sen hoidosta kertovaan videoon!

Information about C. difficile infection and the vaccine study in english

SANOFI PASTEUR H-030-014
EudraCT: 2013-000775-32­­

 

 

FaceBookRokotetutkimuskeskus Facebookissa

 

 

 

 

 
Rokotetutkimuskeskus
FM 3/Biokatu 10, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: rokotetutkimuskeskus@uta.fi
Muutettu: 13.11.2017 16.08 Muokkaa