Sisältöön
tampereen yliopisto: rokotetutkimuskeskus: osallistuminen tutkimukseen:
RokotetutkimusTampereen yliopisto Rokotetutkimus

Rokotteen hyödyt saivat osallistumaan lintuinfluenssatutkimukseen

Kati Pohton mielestä on tärkeää, että uusia, toimivia rokotteita kehitetään. Lääkäriäidin kaksi poikaa ovat saaneet lintuinfluenssarokotteen.

Pojat_rajattu_web.jpg

Alkuvuodesta 2011 lääkäri Kati Pohto sai Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskukselta kirjeen, jossa pyydettiin lapsia osallistumaan lintuinfluenssarokotteen tutkimukseen. Yhteydenotto rokotetutkimusklinikkaan vahvisti myönteistä päätöstä.

- ”Tietysti aina mietityttää, että onkohan se varmasti turvallista, mutta tämä tutkimus vaikutti hyvältä. Se oli jo pitkään mennyt aikuisilla ja siitä oli hyviä tuloksia. Haittavaikutuksetkaan eivät olleet osoittautuneet kausi-influenssarokotteen reaktioita kummoisemmiksi. Ajattelin, että lapset on hyvä suojata lintuinfluenssalta, jos sellainen pandemia tulee”, toteaa Pohto.

Maailmassa on edelleen paljon vakavia, tarttuvia tauteja, joihin ei ole rokotetta, tai rokote on, mutta sitä ei anneta kaikille. Uusien, toimivien rokotteiden kehittäminen ja niiden saaminen rokotusohjelmiin on lääkäriäidin mielestä tärkeää.

- ”Suhtaudun myönteisesti rokotuksiin, koska ne suojaavat vaarallisilta taudeilta myös sellaisia ihmisiä joita ei rokoteta.”

Tutkimusten ansiosta rokotteet ovat kehittyneet huimasti

Rokotetutkimuksessa olevien poikien äiti tietää jo ammattinsa puolesta, että kaikilla lääkkeillä ja rokotteilla voi olla joitakin sivuvaikutuksia.

- ”Rokotusten kohdalla hyödyt menevät kuitenkin edelle”, järkeilee Pohto.

Rokotteiden haittojen tarkastelussa unohtuu helposti, kuinka paljon rokotteet ovat kehittyneet ja jatkuvasti kehittyvät. Uudet rokotteet sisältävät usein yhä vähemmän ja tarkemmin valittuja vaikuttavia ainesosia. Tämä tarkoittaa käytännössä, että uudella rokotteella on usein myös mahdollisia haittavaikutuksia vähemmän.

Lintuinfluenssarokotteesta jotkut tutkittavat ovat saaneet kausi-influenssarokotteen kaltaisia lieviä rokotusreaktioita. Kati Pohton lapsilla ei rokotusreaktioita ole ilmennyt.

Reippaasti rokotuksiin

Jeremias 6 v. ja Joonas 4 v. käyvät Espoon rokotetutkimusklinikalla yhteensä kahdeksan kertaa reilun vuoden kestävän tutkimuksen aikana. Haastatteluhetkellä on menossa kolmas käynti. Käynnit äiti on ajoittanut työpäivänsä päätteeksi.

- ”Käynneille on varattu riittävästi aikaa ja olen saanut paljon tietoa tutkimukseen liittyen. Lapset tulevat tänne hyvin mielellään, vaikka rokotuskäyntejä etukäteen vähän jännittävätkin”.

Rokotetutkimuksissa otetaan joskus lapsista verinäytteitä. Tällä varmistetaan, että annettu rokote toimii. Verinäytteiden otto jännitti hieman myös Joonasta ja Jeremiasta. Puudutelaastareiden ja ammattitaitoisen henkilökunnan avulla siitä selvittiin hyvin.

- ”Yhtään ei sattunut eikä ollut liian pelottavaa”, toteavat reippaat pojat äidilleen jälkikäteen.

Tämäkin käynti näyttää sujuneen iloisten leikkien siivittämänä. Odotusaulasta kuuluu keksitarjoilusta nauttivien poikien nauru.

 

FaceBookRokotetutkimuskeskus Facebookissa

 
Rokotetutkimuskeskus
FM 3/Biokatu 10, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: rokotetutkimuskeskus@uta.fi
Muutettu: 1.4.2015 14.52 Muokkaa