Sisältöön
tampereen yliopisto: rokotetutkimuskeskus: terveydenhuollon ammattilaisille:
RokotetutkimusTampereen yliopisto Rokotetutkimus

Avoimet tutkimukset ja rokotusaikataulu tutkimuksissa

Tiedonkulun helpottamiseksi laitamme tutkimuksissa olevien pikkulasten neuvolakorttiin tarran (katso malli), josta näet:
tutkimuksen nimen ja numeron, annetut rokotteet sekä rokotteiden aikataulun.

Kun haluat tarkistaa lapsen tutkimuksessa saadut rokotetiedot, löydät ne tältä sivulta helposti tutkimuksen nimen ja/tai numeron perusteella. Nämä tiedot helpottavat asiointia myös soittaessasi rokotetutkimusklinikalle.

INFLUENSSAROKOTTEEN TUTKIMUS, GQM14

Kenelle:
RSV_äiti.jpgOdottaville äideille

Tässä vaiheen IV tutkimuksessa verrataan kahden jo käytössä olevan influenssarokotteen tehoa, sekä vasta-aineiden siirtymistä äidistä istukan kautta napavereen. Tutkimuksessa odottavat äidit saavat yhden annoksen joko nelitehoista (Vaxigrip® Tetra) tai kolmitehoista (Vaxigrip®) influenssarokotetta raskausviikolla 20.–32. Vasta-aineiden muodostumista ja siirtymistä seurataan äidistä otettujen verinäytteiden (ml. napaverinäyte) avulla. Tutkimus päättyy kun lapsi on syntynyt

Influenssa
Influenssa on tavallista vakavampi tauti sekä odottavalle äidille että imeväisikäiselle lapselle. Se on myös riski raskauden normaalille etenemiselle ja sikiön kehittymiselle. Rokote suojaa sekä odottavaa äitiä että syntyvää lasta jopa puolen vuoden ikään saakka. Sen vuoksi odottavien äitien rokottaminen influenssaa vastaan on yleinen ja suositeltu käytäntö jo lähes kaikkialla maailmassa, myös Suomessa (THL). Tällä hetkellä odottavat äidit saavat neuvolassa kolmitehoisen influenssarokotteen, joka antaa suojan kolmea eri influenssavirustyyppiä vastaan. Influenssaa aiheuttavat Suomessa neljä eri virustyyppiä, joten näiltä virustyypeiltä suojaavan nelitehoisen rokotteen käyttöönsaaminen on tarpeen.   

Tutkimus toteutetaan kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla Espoossa, Etelä-Helsingissä, Itä-Helsingissä, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Seinäjoella, Kokkolassa, Porissa ja Oulussa.

Sanofi Pasteur GQM14
EudraCT: 2016-004763-40

 

PAPILLOOMAVIRUS (HPV) -ROKOTTEEN TUTKIMUS V503-004

Kenelle: HPV.jpg
16–45-vuotiaat naiset

Vaiheen III rokotetutkimuksessa selvitetään jo käytössä olevan Gardasil®9-HPV-rokotteen tehoa 27–45-vuotiailla naisilla verrattuna 16–26-vuotiaisiin naisiin. Kaikki tutkimukseen osallistuvat saavat kolme annosta Gardasil®9-HPV-rokotetta. Rokote on käytössä Yhdysvalloissa ja sillä on myyntilupa Euroopassa.

Gardasil®9-HPV-rokote on laajempitehoinen kuin Suomessa kansallisen rokotusohjelman mukaan 11–13-vuotiaille nuorille annettava HPV-rokote (Cervarix®), joka tehoaa kahteen papilloomavirustyyppiin (16 ja 18). Gardasil®9-rokote tehoaa yhdeksään eri virustyyppiin (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ja 58), jotka aiheuttavat suurimman osan kohdunkaulan syövistä ja kondyloomista.

Ihmisen papilloomavirus (HPV) on sukupuoliteitse tarttuva virus, jonka saa noin 7 ihmistä 10:stä elämänsä aikana. Suurin osa papilloomaviruksen aiheuttamista infektioista paranee itsestään, mutta tietyt virusmuodot ovat vaarallisia aiheuttaen syöpää ja syövän esiasteita esimerkiksi kohdunkaulassa. Suomessa sairastuu vuosittain n. 160 naista kohdunkaulan syöpään. Toiset virustyypit aiheuttavat visvasyyliä eli kondyloomia. Gardasil®9-rokotteella voidaan ehkäistä valtaosa HPV-tartunnoista, se suojaa myös näiltä kondyloomaa aiheuttavilta virustyypeiltä.

Tutkimukseen voi osallistua Itä-Helsingin, Tampereen, Turun ja Porin rokotetutkimusklinikoilla. 

Merck: V503-004
EudraCT: 2015-005093-38

 

ROTAVIRUSROKOTTEEN TUTKIMUS ROTA_081RTQ_vauva.jpg

Kenelle:
6–12 viikon ikäiset vauvat, jotka eivät ole saaneet rotavirusrokotetta neuvolassa.

Rokotteet:
Tähän tutkimukseen osallistuvat vauvat saavat kaksi annosta Rotarix®- rokotetta rokotetutkimusklinikalla neuvolassa annettavan RotateqTM-rotavirusrokotteen sijaan.

Tutkimuksessa arvioidaan maailmalla eniten käytetyn Rotarix®-rokotteen uutta valmistemuotoa: onko se vähintään yhtä tehokas ja turvallinen kuin jo käytössä oleva Rotarix-rokote?

Tutkimus toteutetaan Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

 

CLOSTRIDIUM DIFFICILE -ROKOTTEEN TUTKIMUS B5091007CDifficile.jpg

Haluan lisätietoa - yhteydenottopyyntölomake

Kenelle: yli 50-vuotiaille, jotka ovat:
- saaneet antibioottia viimeisen 12 viikon aikana, tai

- olleet viimeisen 12 kk:n aikana vähintään kerran laitoshoidossa, tai 
- olleet viimeisen 12 kuukauden aikana vähintään 10 kertaa lääkärin vastaanotolla.

Tutkittavat saavat kolme annosta joko uutta Clostridium difficile -tai vertailurokotteena käytettävää lumerokotetta (1:1).

Vaiheen III tutkimuksessa arvioidaan Clostridium difficile -rokotteen tehokkuutta ja turvallisuutta henkilöillä, joilla on riski sairastua C. difficile -sairaalainfektioon (-ripuli).

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Tampereella, Turussa, Porissa, Kokkolassa ja Oulussa.

Lataa tutkimusesite!

Tutustu taudista ja sen hoidosta kertovaan videoon!

PFIZER B5091007
EudraCT: 2016-003866-14

 

ALLA OLEVIEN TUTKIMUSTEN SEURANTAKÄYNNIT JATKUVAT, MUTTA EMME OTA NIIHIN ENÄÄ UUSIA OSALLISTUJIA:

KAUSI-INFLUENSSAROKOTTEEN TUTKIMUS, SEQIRUS V130_12

Kenelle:
3–17-vuoden ikäisille lapsille ja nuorille.INFQ3002.jpg

Tässä viimeisen vaiheen tutkimuksessa arvioidaan uudella tavalla valmistettua, nelitehoista influenssarokotetta. Kausi-influenssaa aiheuttavat kaksi A- ja kaksi B-virustyyppiä. Useimmat käytössä olevat influenssarokoteeet sisältävät vain kolmea eri virustyyppiä eivätkä siten takaa riittäävää suojatehoa. Nelitehoinen rokote sisältää suojan kaikkia neljää Suomessa influenssaa aiheuttavaa virustyyppiä vastaan.

Tutkittava nelitehoinen rokote on valmistettu uudella tavalla soluviljelmässä. Sen ansiosta rokotteen viruskanta saadaan aiempaa tarkemmin vastaamaan kaudella kiertäviä virustyyppejä, jolloin rokotteen tehon paranee. Valmistustapa on myös nopeampi, minkä ansiosta epidemiatilanteessa saadaan käyttöön mahdollisimman tehokas rokote. Soluviljelmässä tuotettu rokote sopii myös kananmuna-allergisille.

Tutkimukseen osallistuvat saavat yksi tai kaksi annosta joko uutta nelitehoista kausi-influenssarokotetta tai verrokkirokotetta, joka tässä tutkimuksessa on meningokokki ACWY -rokote. Meningokokki ACWY -rokote on jo laajassa käytössä ja sitä suositellaan lapsille monissa Euroopan maissa. Tutkimus kestää noin 8–10 kk. Influenssan kaltaisten oireiden esiintyessä tutkittavilta otetaan tarvittaessa nenänäyte.

Tämän tutkimuksen avulla saadaan lisätietoa uuden kausi-influenssarokotteen tehosta, minkä jälkeen se on mahdollista saada yleiseen käyttöön. Tutkimukseen voi osallistua kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

SEQIRUS V130_12
EudraCT: 2016-002883-15

LÄÄKEVALMISTE RS-VIRUKSEN ENNALTAEHKÄISEMISEKSI, MEDI8897

Kenelle: 
ennenaikaisesti 29.– alle 35. raskausviikolla syntyneet vauvat, jotka tutkimuksen alussa ovat ≤ 8 kuukauden ikäisiä.Kirje_vaakavauva.jpg

Tutkimuksella selvitetään, onko uusi lääkevalmiste tehokas hoitovaihtoehto RS-viruksen aiheuttamien keuhkosairauksien ehkäisemisessä. Tutkittava valmiste ei ole antibiootti vaan pitkävaikutteinen monoklonaalinen vasta-aine. Vastaava valmiste (Synagis®) on jo käytössä synnytyssairaaloissa, mutta sitä annetaan vain ennen 29. raskausviikkoa syntyneille vauvoille.

Tutkimukseen osallistuvat vauvat saavat rokotusryhmästä riippuen joko uutta tutkimusvalmistetta tai lumelääkettä (2:1). Tutkimusvalmiste annetaan ennen RSV-epidemiakautta (oletus marraskuu) ja vauvoja seurataan viiden kuukauden ajan epidemiakauden yli. Jos lapsi saa hengitystieoireita, häneltä otetaan nenänäyte.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Tampereella jaTurussa yhteistyössä yliopistollisten keskussairaaloiden kanssa.

RS-virus (respiratory synctial virus) on yleisin vaikeuden alahengitysinfektioiden aiheuttaja imeväisikäisillä lapsilla. Virus aiheuttaa mm. keuhkokuumetta ja ilmatiehyiden tulehdusta (bronkioliitti), myös jälkitaudit, esimerkiksi korvatulehdus, ovat tavallisia. Ensimmäisen elinvuotensa aikana noin puolet kaikista imeväisistä saa RSV-infektion. Kolmen vuoden ikään mennessä lähes kaikki lapset ovat saaneet virusinfektion. Pienillä lapsilla RSV-infektio vaatii usein sairaalahoitoa. Vakavia tautimuotoja esiintyy enemmän ennenaikaisesti syntyneillä vauvoilla. Suomessa RS-virusinfektioita pyritään ehkäisemään antamalla monoklonaalista RSV-vasta-ainetta ennen 29. raskausviikkoa syntyneille vauvoille, joilla on kohonnut riski sairastua RS-viruksen aiheuttamiin sairauksiin. RS-virukseen ei ole olemassa rokotetta.

MEDIMMUNE8897
EudraCT: 2016-001677-33

KAUSI-INFLUENSSAROKOTTEEN TUTKIMUS, MEDICAGO CP-PRO-QVLP-012

Kenelle:
18–64-vuoden ikäisille.Medic_influ_18_64.jpg

Tässä vaiheen III tutkimuksessa arvioidaan uudella tavalla valmistettua, nelitehoista influenssarokotetta. Kausi-influenssaa aiheuttavat kaksi A- ja kaksi B-virustyyppiä. Useimmat käytössä olevat influenssarokoteeet sisältävät vain kolmea eri virustyyppiä eivätkä siten takaa riittäävää suojatehoa. Nelitehoinen rokote sisältää suojan kaikkia neljää Suomessa influenssaa aiheuttavaa virustyyppiä vastaan.

Myös tutkittavan rokotteen uusi kasviperäinen valmistustapa lisää rokotteen tehoa. Kasvissa tuotetun rokotteen sisältämä viruskanta saadaan aiempaa tarkemmin vastaamaan influenssakaudella kiertäviä virustyyppejä. Kasviperäinen rokote sopii myös kananmuna-allergiselle.

Tutkimukseen osallistuvat saavat yhden annoksen joko uutta kasivperäistä nelitehoista kausi-influenssarokotetta tai verrokkirokotetta (lumelääke). Influenssan kaltaisten oireiden esiintyessä tutkittavilta otetaan tarvittaessa nenänäyte. Tutkimus kestää noin 8–10 kk.

Tutkimukseen voi osallistua kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

MEDICAGO CP-PRO-QVLP-012
EudraCT: 2017-001239-38

 

MENINGOKOKKI ABCWY -ROKOTTEEN TUTKIMUS V102_15E1MENV10215E1_yli 18.jpg

Kenelle:
12−20-vuotiaille nuorille

Vaiheen IIb rokotetutkimuksessa arvioidaan aivokalvontulehdukselta suojaavan meningokokki ABCWY -yhdistelmärokotteen tehoa, siedettävyyttä, rokotteen aikaansaamaa pitkäkestoista immuunivastetta sekä sitä, millaisen vasteen rokotteen tehosteannos saa aikaan. Meningokokki ABCWY -rokotetta verrataan tutkimuksessa B-ryhmän meningokokkirokotteeseen (Bexsero®).

Rokotteet:

NUORET, JOTKA EIVÄT OLE OSALLISTUNEET AIEMMIN TUTKIMUKSEEN
Tutkimuksessa nuori saa kaksi annosta lihakseen pistettävää rokotetta, joko meningokokki ABCWY tai meningokokki B -rokotetta, rokotusryhmästä riippuen. Tutkimus kestää noin 8 kk, ja siihen kuuluu 5 käyntiä rokotetutkimusklinikalla. Tutkittavilta otetaan neljä verinäytettä tutkimuksen aikana.

NUORET, JOTKA OVAT OSALLISTUNEET AIEMMIN V102_15-TUTKIMUKSEEN
Tutkimuksessa nuori saa yhden tehosteannoksen samaa rokotetta, jota hän sai V102_15-tutkimuksessa, eli joko men ABCWY - tai men B -rokotetta.

Tutkimus kestää noin 6 kk, ja siihen kuuluu 3 käyntiä rokotetutkimusklinikalla. Tutkittavilta otetaan kaksi verinäytettä tutkimuksen aikana.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa. 

GSK: V102_15E1
EudraCT: 2016-002230-69

Tiedote alle 18-vuotiaiden huoltajille

Tiedote yli 18-vuotiaille


MENINGOKOKKI ABCWY -ROKOTTEEN TUTKIMUS B1971057

Kenelle:
18–25-vuotiaille nuorille1057.jpg

Tässä tutkimuksessa arvioidaan uuden meningokokki ABCWY -yhdistelmärokotteen immunogeenisyyttä ja siedettävyyttä nuorilla, jotka eivät aiemmin ole saaneet meningokokkirokotetta. Suomessa tutkimukseen otetaan mukaan 1825-vuotiaita nuoria, muualla myös alle 18-vuotiaita.

Tutkimukseen osallistuvat saavat tutkimusryhmästä riippuen kaksi tai kolme annosta joko meningokokki ABCWY-yhdistelmärokotetta, tai meningokokki B ja meningokokki ACWY -rokotetta erikseen.

Aivokalvontulehdus on vakava sairaus, johon sairastuvat tavallisimmin teini-ikäiset ja nuoret aikuiset. Bakteeriperäistä aivokalvontulehdusta aiheuttavat yleisimmin meningokokkibakteerin viisi seroryhmää A, B, C, W ja Y. Suomessa on viime vuosina esiintynyt kaikkia muita paitsi A-ryhmän meningokokkibakteeria. Meillä meningokokkitaudit ovat vähenemään päin, mutta epidemiat ovat edelleen mahdollisia. Tauteja aiheuttaa nykyään myös meningokokki Y -bakteeri, joka on levinnyt epidemia-alueilta (Afrikka ja Lähi-Itä) Eurooppaan.

Tällä hetkellä käytössä on erillisiä meningokokki B ja meningokokki ACWY -rokotteita. Tutkimuksemme tavoitteena on saada käyttöön yhdistelmärokote, joka sisältää suojan kaikkia viittä aivokalvontulehdusta aiheuttavaa meningokokkibakteeria vastaan (MenABCWY). Mahdollisimman kattava suoja meningokokkitauteja vastaan on tarpeellinen taudin vakavuuden vuoksi sekä erityisesti matkustettaessa ulkomaille.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

PFIZER: B1971057
EudraCT:  2016-004421-17


 

MENINGOKOKKI ACWY -ROKOTTEEN TUTKIMUS, MET-51MET51.jpg

Kenelle:
12 - 23 kk ikäiset lapset

Tämän vaiheen III tutkimuksen tavoitteena on selvittää uuden, nelitehoisen meningokokki ACWY -konjugaattirokotteen (MenACWY) turvallisuutta ja immunogeenisyyttä (tehoa) jo markkinoilla olevaan vastaavaan rokotteeseen (Nimenrix®) verrattuna.

Tutkimukseen osallistuvat lapset saavat yhden annoksen joko MenACWY-tutkimusrokotetta tai Nimenrix®-rokotetta. Tutkimus kestää n. 1 kuukauden ajan, ja se sisältää kaksi klinikkakäyntiä.

Tutkimukseen voi osallistua Helsingin, Espoon, Järvenpään, Tampereen, Turun, Porin, Seinäjoen, Kokkolan ja Oulun rokotetutkimusklinikoilla.

Aivokalvontulehdusta aiheuttavat lapsille tyypillisimmin bakteerit ja virukset. Hyvin usein hengenvaarallista aivokalvontulehdusta aiheuttavat meningokokkibakteerit (ryhmät A, B, C, Y, W), joilta nykyiset neuvolarokotteet eivät suojaa lasta.  Tässä tutkimuksessa lapsi saa suojan myös näitä vakavia meningokokkitauteja vastaan. Rokote on erityisen tarpeellinen matkustettaessa lapsen kanssa ulkomaille. 

MET-51
EudraCT: 2016-000749-30

PNEUMOKOKKIROKOTTEEN TUTKIMUS, V114_008Terve vauva.jpg

Kenelle:
Noin 2 kk ikäiset lapset

Neuvoloissa annettava pneumokokkikonjugaattirokote (Synflorix®) antaa lapselle suojan kymmentä eri pneumokokkibakteerikantaa vastaan. Tässä tutkimuksessa lapset saavat tutkimusryhmästä riippuen laajatehoisempaa, joko 15-tehoista tai 13-tehoista (Prevenar13®) pneumokokkirokotetta. Prevenar® on tällä hetkellä yleisin pneumokokkirokote maailmalla. Tutkimuksen tarkoituksena on osoittaa, että uusi laajatehoisempi rokote on vähintään yhtä hyvä kuin käytössä oleva.

Tutkimuskäynneillä lapselle voidaan antaa myös muut kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat neuvolarokotteet (rotavirus- ja DtaP-IPV- HBV-Hib- yhdistelmärokotteet), jos vanhemmat niin haluavat. Näihin rokotteisiin sisältyy suoja B-hepatiittia vastaan.  

Tutkimukseen voi osallistua Helsingin, Espoon, Järvenpään, Tampereen, Turun, Porin ja Oulun rokotetutkimusklinikoilla. 

V114_008
EudraCT: 2016-001117-25

 

HINKUYSKÄROKOTTEEN TUTKIMUS (dTap) BOOSTRIX®-047Tutkimus odottaville äideille.jpg

Kenelle:
Odottaville äideille 

Tällä rokotetutkimuksella selvitetään, kuinka tehokkaasti yleisesti käytössä olevan dTap- eli jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokotteen (Boostrix®) aikaansaamat hinkuyskävasta-aineet siirtyvät suojaamaan lasta, kun rokote annetaan äidille raskauden aikana, ja vaikuttaako raskauden aikana annettu hinkuyskärokotus vauvan rokotevasteeseen kolmen kuukauden iässä.

Tutkimukseen osallistuvat äidit saavat yhden annoksen käytössä olevaa Boostrix®-rokotetta joko 27.-36. raskausviikolla, tai heti synnytyksen jälkeen. Tutkimukseen voi osallistua tutkimusklinikoilla Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

Odottavien äitien rokottaminen hinkuyskää vastaan on yleinen käytäntö jo monissa maissa. Esimerkiksi Englannissa odottavat äidit ovat saaneet hinkuyskärokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa jo vuodesta 2012 lähtien ja sen ansiosta pikkuvauvojen hinkuyskästä johtuvat sairas- ja kuolemantapaukset ovat lähes hävinneet.

Ruotsissa on alkanut syksyllä 2016 hinkuyskäpidemia, ja myös Suomessa tautitapaukset ovat yli kaksinkertaistuneet edellisvuoteen verrattuna.

Boostrix-047
EudraCT: 2014-001119-38

TUTKIMUS KESKOSVAUVOILLE:

RS-VIRUKSEN ENNALTAEHKÄISYYN TARKOITETTU LÄÄKEVALMISTE, R2222-RSV-1332

Kenelle: Ennenaikaisesti alle 36. raskausviikolla syntyneille vauvoille, jotka tutkimukseen osallistuessaan ovat alle 6 kk ikäisiä.

Vaiheen III tutkimuksen tarkoitus on selvittää, onko uusi lääkevalmiste, ihmisen monoklonaalinen vasta-aine (REGN2222), tehokas hoitovaihtoehto RS-viruksen aiheuttamien tautien ehkäisyssä.

RS-virus (respiratory syncytial virus) on yleisin vaikeiden alahengitysinfektioiden aiheuttaja imeväisikäisillä lapsilla. Virus aiheuttaa mm. keuhkokuumetta ja ilmatiehyiden tulehdusta (bronkioliitti), myös jälkitaudit, esimerkiksi korvatulehdus, ovat tavallisia. Pienillä lapsilla RSV-infektio vaatii usein sairaalahoitoa. Vakavia tautimuotoja esiintyy enemmän ennenaikaisesti syntyneillä vauvoilla. Suomessa RS-virusinfektioita on pyritty ehkäisemään antamalla käytössä olevaa monoklonaalista RSV-vasta-ainetta alle 30. raskausviikolla syntyneille vauvoille.

Tutkimukseen osallistuvat vauvat saavat tutkimusryhmästä riippuen joko yksi tai kaksi annosta lihakseen pistettävää lääkeainetta, tai lumelääkettä (1:2:2).

Tutkimuksen kesto on noin 5 kk ja siihen sisältyy 7 käyntiä tutkimusklinikalla. Tutkimuksen aikana lapselta otetaan verinäytteitä. Osallistujia seurataan RS-viruksen epidemiakauden (marraskuu–helmikuu) yli, ja tutkijalääkäri on perheen käytettävissä koko tutkimuksen ajan.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Tampereella, Turussa, Porissa ja Oulussa.

Regeneron R2222-RSV-1332
EudraCT: 2015-001714-96

 

KAUSI-INFLUENSSAROKOTTEEN TUTKIMUS, INFQ3002INFQ3002.jpg

Kenelle: 3-17-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Tässä vaiheen III tutkimuksessa verrataan 4- ja 3-tehoisten kausi-influenssarokotteiden tehoa ja siedettävyyttä.

Tutkimukseen osallistuvat lapset saavat joko uutta 4-tehoista kausi-influenssarokotetta tai käytössä olevaa 3-tehoista kausi-influenssarokotetta. Tutkittava 4-tehoinen rokote sisältää kaksi A- ja B -viruskantaa, ja sen vuoksi sen oletetaan antavan paremman suojan pienille lapsille kuin 3-tehoinen kausi-influenssarokote (sisältää kaksi A - ja yhtä B -viruskantaa).

Rokotetta annetaan yksi tai kaksi annosta riippuen siitä onko lapsi saanut aiempina vuosina kausi-influenssarokotteen.Tutkimus kestää noin puoli vuotta ja siihen kuuluu kaksi tai kolme käyntiä rokotetutkimusklinikalla.

Tutkimus toteutetaan kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla.

ABBOT INFQ3002
EudraCT: 2015-005482-23

 

ROTAVIRUSROKOTTEEN SEURANTATUTKIMUS RTQ-15, ESPOO, TAMPERE JA TURKU

Kenelle: 6 viikkoiset lapset Espoossa, Tampereella ja Turussa.

Tässä rokotetutkimuksessa lapset eivät saa rokotteita, vaan heiltä kerätään kotona 2-4 ulostenäytettä sen jälkeen kun he ovat saaneet neuvolassa rotavirusrokotteen. Tulosten perusteella lapsilta otetaan mahdollisesti yksi verinäyte tutkimusklinikalla.

Tutkimuksessa seurataan käytössä olevan RotaTeq®-rotavirusrokotteen aikaansaamaa immuunivastetta (teho) ja erittymistä ulosteisiin rokottamisen jälkeen.

Rotavirusrokote saatiin kansalliseen rokotusohjelmaamme v. 2009, pääosin Suomessa tehtyjen tutkimusten ansiosta. Sen johdosta rotavirusinfektiosta johtuva sairaalahoidon tarve on käytännössä poistunut. Rokottamisen vaikutusten tutkimista on kuitenkin edelleen tarpeen jatkaa. Neuvoloissa aloitetun rokottamisen jälkeen on ilmennyt, että osa rotavirusrokotteen saaneista vauvoista jää rokottamisen jälkeen erittämään rokotteen sisältämiä viruksia jopa kuukausien ajaksi. Nämä virukset voivat joskus aiheuttaa infektion myös rotavirusrokotteen jo saaneille lapsille. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka moni rokotettu lapsi jää rokottamisen jälkeen viruksen kantajaksi, mistä se johtuu ja onko sillä yhteyttä rokotteen tehoon. Kaikki 6-viikoisen vauvan vanhemmat Espoon, Tampereen ja Turun seudulla saavat kutsukirjeen tutkimukseen.

Tutkimuksen toteuttaa ja rahoittaa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus.

 

CLOSTRIDIUM DIFFICILE -SAIRAALAINFEKTIOTA ESTÄVÄN ROKOTTEEN TUTKIMUScdesitekansi.png

Kenelle: yli 50-vuotiaille, jotka ovat:
- menossa sairaalaan kirurgiseen toimenpiteeseen/leikkaukseen, joka edellyttää vähintää 3 vrk:tta kestävää sairaalassaoloaikaa
TAI
- olleet viimeisen 12 kk:n aikana vähintään kaksi kertaa sairaalahoidossa, ja saaneet antibioottohoitoa.

Rokotteet ja aikataulu: Tutkittavat saavat kolme annosta joko uutta Clostridium difficile -toksoidirokotetta tai lumerokotetta (2:1).  

 

MENINGOKOKKI B -ROKOTTEEN TUTKIMUS B1971035 YouTube-icon-full_color.jpgMen B 2.jpg

Kenelle: 1-2-vuotiaat lapset

Vaiheen II tutkimuksessa selvitetään Meningokokki B-rokotteen (bivalentti rLP2086) suojatehoa ja turvallisuutta terveillä 1–2-vuotiailla lapsilla.

Tutkimukseen osallistuvat lapset saavat kolme annosta joko tutkittavaa meningokokki B -rokotetta tai myyntiluvallista hepatiitti A -rokotetta (VAQTA Paediatric®). ¾ tutkittavista saa tutkimusrokotetta ja 1/4 verrokkirokotetta.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa ja Porissa.

Aloitus: August 2015
Pfizer B1971035
EudraCT:  2011-004400-38

 

SEURANTATUTKIMUS: HEPATIITTI B:N JA HINKUYSKÄN VASTA-AINEVASTEIDEN PYSYVYYS, PRI03C

Tutkimus on tarkoitettu 4- ja 5-vuotiaille, jotka ovat saaneet Infanrix hexa® tai Vaxelis® -kuutosrokotetta osallistuessaan aiemmin rokotetutkimukseen V419-007 (3+1 rokoteannosta) tai V419-008 (2+1 rokoteannosta).

Osa em. tutkimuksiin osallistuneista lapsista otetaan mukaan tähän seurantatutkimukseen, jossa selvitetään hepatiiti B:n ja hinkuyskän vasta-ainevasteiden pitkäaikaista pysyvyyttä. Tutkittavilta lapsilta otetaan yksi verinäyte, josta mitataan hepatiitti B ja hinkuyskän vasta-ainepitoisuudet.  Verinäyte otetaan lapsilta ENNEN kuin he saavat neuvolassa 4-vuotiaan annettavan DTap-IPV-tehosterokotteen.

Tutkimus on tärkeä, jotta voimme arvioida uusien kuutosrokotteiden tehosteannosten tarpeellisuutta ja oikeaa ajankohtaa. Tavoitteenamme on saada B hepatiitin sisältävä kuutosrokote käyttöön Suomessa. Rokote on käytössä jo useimmissa Euroopan maissa, WHO suosittelee kaikkien vauvojen rokottamista B-hepatiittia vastaan.

Tutkimus toteutetaan kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla.


1017_tytto.jpgMENINGOKOKKI B -ROKOTTEEN TUTKIMUS B1971017

Kenelle: 2–10-vuotiaille lapsille

Rokotteet:
Tutkimuksessa lapsi saa kolme lihakseen pistettävää rokotetta, joko tutkittavaa meningokokki B -rokotetta (rLP2086, Pfizer) tai verrokkirokotetta, joka tässä tutkimuksessa on hepatiitti A -rokote (VAQTA Paediatric®). ¾ tutkittavista saa tutkimusrokotetta ja 1/3 verrokkirokotetta.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa, Porissa ja Oulussa.

 

 

RS-VIRUKSEN SEURANTATUTKIMUS, 200150 (EPI-RSV-005 BOD) PORISSA, SEINÄJOELLA, KOKKOLASSA JA OULUSSARSV_www.jpg

Kenelle: Odottaville äideille
Tässä tutkimuksessa ei anneta rokotteita, vaan odottavalta äidiltä otetaan napaverinäyte synnytyksen yhteydessä. Jos lapsi sairastuu tutkimuksen aikana hengitystieinfektioon, häneltä otetaan näyte nenän limakalvolta RS-viruksen selvittämiseksi.

Tutkimus toteutetaan Porin, Seinäjoen, Kokkolan ja Oulun rokotetutkimusklinikoilla.MENINGOKOKKI ACWY -ROKOTTEEN TUTKIMUS, MET-54Taapero MET54.jpg

Kenelle: 12-23 kuukauden ikäiset lapset

Tässä vaiheen II tutkimuksessa selvitetään uuden, nelitehoisen meningokokki ACWY -konjugaattirokotteen (MenACWY) turvallisuutta ja immunogeenisyyttä (tehoa) jo markkinoilla olevaan vastaavaan rokotteeseen (Nimenrix®) verrattuna.

Tutkimukseen osallistuvat lapset saavat yhden annoksen joko MenACWY-tutkimusrokotetta tai Nimenrix®-rokotetta. Neuvolarokotteiden ja tutkimusrokotteiden välin tulee olla vähintään 4 viikkoa (kausi-influenssarokotteen ja tutkimusrokotteen välin vähintään 2 viikkoa).

Tutkimus kestää vain yhden kuukauden ajan, ja se sisältää kaksi klinikkakäyntiä ja kaksi verinäytettä.

Tutkimukseen voi osallistua Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun ja Porin rokotetutkimusklinikoilla. 

 

 

NOROVIRUS-ROKOTTEEN TUTKIMUS NOR_202Norovirus.jpg 

Kenelle: lapsille, jotka ovat iältään yli 6 viikkoa - alle 9 vuotta. 

Rokotteet: 
Tutkimukseen osallistuvat lapset saavat rokotusryhmästä (11 erilaista)  riippuen joko yksi, kaksi, tai kolme annosta lihakseen pistettävää Norovirus-tutkimusrokotetta. Eri ryhmien rokotteet eroavat toisistaan rokotteen antigeenipitoisuuden (15 µg–150 µg) sekä rokotteessa olevan tehosteineen eli adjuvantin (0 µg–50 µg) suhteen.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella ja Oulussa.

 

MPR-ROKOTTEEN TUTKIMUS, MMR-162MMR_muokattu72.jpg

Kenelle: 12-15 kuukauden ikäiset lapset

Tässä rokotetutkimuksessa lapset saavat yhden annoksen jo käytössä olevaa MPR-rokotetta (Priorix® tai M-M-R VaxPro®). Sen lisäksi kaikki tutkittavat saavat hepatiitti A (Havrix® ) ja vesirokko- (Varivax®) -rokotteet. 

Mikäli lapsi osallistuu tutkimukseen, hän saa rokotteen tutkimusklinikalla ensimmäisellä käynnillä noin 12 kuukauden ikäisenä. Neuvolassa MPR-rokote tehostetaan kaikilla lapsilla normaalisti 6 v iässä.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa Vantaalla, Järvenpäässä, Tampereella ja Turussa.

 

KAUSI-INFLUENSSAROKOTE 2014-2015, V118_05V118_05 tyttö.jpg

Kenelle: 6 kk−6 vuoden ikäisille lapsille
Osallistujien ikä tutkimuksen alussa: 6kk-6 vuotta.

Rokotteet:
Kaikki lapset saavat 1 tai 2 annosta joko uutta 4-tehoista kausi-influenssarokotetta tai jo käytössä olevaa 4-tehoista kausi-influenssarokotetta (Fluzone™). Tutkittava 4-tehoinen rokote sisältää kaksi A- ja kaksi B -viruskantaa, ja sen vuoksi sen oletetaan antavan paremman suojan pienille lapsille kuin Suomessa käytössä oleva 3-tehoinen kausi-influenssarokote (sisältää kaksi A-viruskantaa ja yhden B-viruskannan). Tutkimusrokote sisältää MF59- tehosteainetta (adjuvantti). Se vahvistaa rokotteen antamaa suojaa erityisesti B-virustyyppiä vastaan, joka on lapsilla merkittävä influenssan aiheuttaja. MF59-adjuvanttia on annettu lapsille 3,5 miljoonaa annosta rokotteissa. Adjuvantti on eri kuin Pandemrix-rokotteen sisältämä AS03-tehosteaine, jota ei ole käytetty muissa rokotteissa.

Vaiheen III tutkimuksessa verrataan kahden eri 4-tehoisen kausi-influenssarokotteen (adjuvantillinen/ei adj.) tehoa pienillä lapsilla. 4-tehoinen kausi-influenssarokote on rekisteröity USA:ssa ja sitä käytetään rokotteena kaudella 2014−1015. Tämän tutkimuksen toivotaan edesauttavan sen käyttöönottoa myös Euroopassa. Tutkimus toteutetaan kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla. WHO suosittaa 4-tehoisen kausi-influenssarokotteen käyttöä.

Tutkimus toteutetaan kaikilla Suomen rokotetutkimusklinikoilla.

 

MENINGOKOKKI ABCWY -ROKOTTEEN TUTKIMUS V102_15Mika men abcwy tyttö.jpg

Kenelle: 10−18-vuotiaille lapsille ja nuorille

Rokotteet:
Vaiheen II rokotetutkimuksessa arvioidaan uuden meningokokki ABCWY -yhdistelmärokotteen tehoa ja siedettävyyttä aivokalvontulehduksen ehkäisyssä. Men ABCWY -rokotetta verrataan tutkimuksessa B-ryhmän
meningokokkirokotteeseen (Bexero®). Lisäksi tutkimuksessa arvioidaan  Men ABCWY -rokotteen eri rokotusaikatauluja (rokoteannosten määrää ja rokotusten ajankohtaa).

Tutkimuksessa lapsi/nuori saa viisi lihakseen pistettävää rokotetta, joko Men ABCWY tai men B -rokotetta, rokotusryhmästä (6) riippuen.Tutkimus kestää noin 13 kk, ja siihen kuuluu 8 käyntiä rokotetutkimusklinikalla. Tutkittavilta otetaan viisi verinäytettä tutkimuksen aikana.

Lisäksi kaikki tutkimukseen osallistuvat saavat myyntiluvallisen hepatiitti A -rokotteen. Hepatiitti A on yksi yleisimmistä ruoka-aineesta saadun infektion aiheuttajista.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimusklinikoilla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa. 

 

MPR-ROKOTE MMR-161/160
MMR vauva .jpg

Osallistujien ikä tutkimuksen alussa: 12-15 kuukautta

Rokotteet:
Kaikki osallistujat saavat yksi tai kaksi annosta (12 ja 13 kk iässä) jompaakumpaa jo käytössä olevaa MPR-rokotetta: joko Priorix® (GSK) tai M-M-R II® (Merck) -rokotetta . Sen lisäksi tutkittavat lapset saavat hepatitti A - (Havrix®) ja vesirokko (Varivax®) -rokotteet tutkimusklinikalla.

Aikataulu:
Tutkimukseen osallistuvat lapset saavat MPR-rokotteen ensimmäisellä tutkimuskäynnillään noin 12 kuukauden iässä. Osa tutkittavista saa kaksi annosta MPR-rokotetta: toinen annos 13 kk iässä.

Huom! Lapset tulevat toiselle tutkimuskäynnille noin 13 kk:n iässä, minkä jälkeen heille voidaan neuvolassa antaa DTap-IPVHib- ja pneumokokkirokotteet. Ohjeistamme tutkimuksessa mukana olevia perheitä tulemaan neuvolan 1-vuotiskäynnille vasta noin 13 kk iässä.

MPR-rokote tehostetaan neuvolassa normaalisti 6-vuotiaana myös tutkimuksessa kaksi annosta saaneille lapsille.

 

 

 

 

FaceBookRokotetutkimuskeskus Facebookissa

 
Rokotetutkimuskeskus
FM 3/Biokatu 10, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: rokotetutkimuskeskus@uta.fi
Muutettu: 12.12.2017 19.24 Muokkaa