Sisältöön
tampereen yliopisto: rokotetutkimuskeskus:
RokotetutkimusTampereen yliopisto Rokotetutkimus

Usein kysyttyä rokotetutkimuksista

Lähetä rokotteita tai niiden tutkimista koskeva kysymyksesi osoitteeseen: rokotetutkimuskeskus@uta.fi. Päivitämme kysymykset ja vastaukset tälle sivulle.

Kansallista rokotusohjelmaamme koskeviin kysymyksiin löydät vastauksen täältä.

Miksi rokotetutkimuksia tehdään?

Kaikki rokotteet pitää tutkia ennen kuin ne voivat saada myyntiluvan ja päästä markkinoille. Rokotetutkimusten myötä käyttöön saadaan yhä parempia - turvallisempia ja tehokkaampia - rokotteita. Myös kansalliset rokotusohjelmat kehittyvät rokotetutkimusten ansiosta.

Ovatko tutkimusrokotteet turvallisia?

Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa lieviä ja ohimeneviä haittavaikutuksia. Nämä ovat normaaleja rokotusreaktioita. Tutkimusrokotteet eivät aiheuta enempää haittavaikutuksia kuin jo käytössä olevat rokotteet.

Ovatko tutkimusrokotteet tehokkaita?

Uusien tutkittavien rokotteiden kohdalla tavoite on, että ne tehoavat aiempaa paremmin tiettyyn tautiin tai että ne suojaavat useammalta taudilta. Rokotetutkimuksilla halutaan osoittaa, että tutkimusrokotteet antavat riittävät suojan haluttua tautia vastaan.

Kuka ja miten rokotetutkimuksia valvotaan?

Rokotetutkimuskeskuksen tutkimuksia ohjaavat lääketutkimuksia koskevat lait, asetukset ja EU-direktiivi. Tutkimuksissa noudatetaan aina myös hyvää kliinistä tutkimustapaa (Good Clinical Practice, GCP). Kaikki tutkimukset ovat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sekä Valtakunnallisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan (TUKIJA) tai Pirkanmaan sairaanhoitopiirin eettisen toimikunnan hyväksymiä.

Kuka rahoittaa Rokotetutkimuskeskuksen rokotetutkimuksia?

Rokotetutkimuskeskus tutkii useiden eri rokotevalmistajien rokotteita. Tutkimukset hyväksyy Valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta (TUKIJA) tai Pirkanmaan sairaanhoitopiirin eettinen toimikunta.

Sisältävätkö tutkimusrokotteet tehosteaineita eli adjuvantteja?

Tutkimusrokotteet voivat joskus sisältää sellaisia tehosteaineita (adjuvantti), joiden sivuvaikutukset jo tunnetaan (esimerkiksi MF59). MF59-adjuvanttia on annettu lapsille 3,5 miljoonaa annosta rokotteissa.

Sikainfluenssarokote Pandemrix sisälsi AS03-adjuvanttia, jota ei ole käytetty tutkimusrokotteissa.

Miksi osallistuisin rokotetutkimukseen?

Omaa tai lapsen rokotesuojaa on mahdollista täydentää osallistumalla rokotetutkimuksiin, joissa tutkittavat saavat usein rokotteita, jotka eivät vielä kuulu Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan
Tutkimuksiin osallistuvien henkilöiden ansiosta saamme käyttöömme yhä parempia rokotteita.

Kuka rokotetutkimuksiin voi osallistua?

Perusterve ihminen, joka täyttää tutkimuskohtaiset oallistumiskriteerit.

Mikä on sokkoutettu rokotetutkimus?

Sokkoutettu tutkimus tarkoittaa, että siihen osallistuvat henkilöt eivät saa ennen tutkimuksen päättymistä tietää, annetaanko heille tutkittavaa rokotetta vai vertailurokotetta. Näin tutkimushenkilöiden käsitys esimerkiksi rokotuksen aiheuttamista oireista säilyy mahdollisimman puolueettomana.

Kuka päättää uuden rokotteen käyttöönotosta?

Ennen kuin rokote pääsee markkinoille ja saa myyntiluvan, se täytyy testata kymmenillä tuhansilla ihmisillä. Rokotteen valmistaja ei pysty päättämään, saako rokote myyntiluvan vai ei, vaan tästä päätöksestä vastaavat lääkeviranomaiset (esim. FDA ja EMA).

 

FaceBookRokotetutkimuskeskus Facebookissa

 
Rokotetutkimuskeskus
FM 3/Biokatu 10, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: rokotetutkimuskeskus@uta.fi
Muutettu: 18.9.2014 15.44 Muokkaa